"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Λεφτά τέλος από το ΙΚΑ για συντάξεις

Η απειλή να μην καταβληθούν από το ΙΚΑ συντάξεις τους αμέσως επόμενους μήνες αιωρείται πάνω από χιλιάδες ασφαλισμένους. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Αναζητείται 1,4 δισ. ευρώ. Εκρηκτικό μείγμα αποτελούν η συρρίκνωση των εσόδων, ο πολλαπλασιασμός των δαπανών, η μαύρη εργασία, τα χρέη του Ταμείου

Λεφτά τέλος από το ΙΚΑ για συντάξεις
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η ομαλή καταβολή των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας?αναζητείται 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις έως το τέλος του έτους.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το Ταμείο προσπαθεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα (άλλα 350 εκατομμύρια), ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στο τέλος του μήνα.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα θα έχει φτάσει τα 822 εκατομμύρια.
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ), που έστειλε επιστολή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Ειδική αναφορά γίνεται «στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το ταμείο, σε σημείο να καθίσταται προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επομένων μηνών».
«Βόμβα» στα θεμέλια του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας αποτελεί η μείωση των εσόδων, εξέλιξη που συνδέεται και με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι δαπάνες για συντάξεις (λόγω και της μαζικής εξόδου), η «μαύρη» εργασία αλλά και οι οφειλές του ταμείου προς τρίτους, με αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών.
Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ:
  • Τα έσοδα του πρώτου τετραμήνου καταγράφουν... κατηφορική πορεία. Το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου ήταν 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 451 εκατομμύρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011.
  • Οι οφειλές του Ταμείου προς τρίτους (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΠΟΚΑ) αυξάνονται. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι τις 30 Απριλίου το σύνολο των οφειλών ανέρχονταν στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η δαπάνη για πληρωμές συντάξεων ακολουθεί ανοδική πορεία λόγω και της μαζικής φυγής. Φέτος θα πρέπει να πληρωθούν 11,08 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1.205.000 συνταξιούχους, ενώ το 2011 είχαν χρειαστεί 10,8 δισεκατομμύρια για την καταβολή συντάξεων σε 1.168.730 συνταξιούχους.
  • Το έλλειμμα του κλάδου ασθένειας σε είδος ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2011 στα 13,3 δισεκατομμύρια.
  • Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Αρκεί να αναφερθεί πως η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΙΚΑ.
  • Η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισεκατομμύρια.
  • Η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων φτάνει τους 18 μήνες, ενώ προβλήματα παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ.
ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ!
«Χρειάζονται 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να μπορέσουμε να καταβάλλουμε ομαλά τις συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους», τονίζει ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ. Οπως επισημαίνει, «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών που υπολογίζονται σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Δίνουμε αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα όχι για να τρομοκρατήσουμε τους συνταξιούχους, αλλά και για να τους ενημερώσουμε για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος».

Προβληματική η ομαλή καταβολή συντάξεων
Ψάχνουν 1,4 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους

Σε... ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα έσοδα του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να αναζητείται ζεστό χρήμα για τις συντάξεις. Το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας πρέπει να βρει το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους.
Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, φέτος το σύνολο των εσόδων του Ταμείου θα ανέλθει στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η κρατική επιχορήγηση το 2012 κινείται στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 650 εκατομμύρια δόθηκαν για προκαταβολή το 2011. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τον Μάιο απορροφήθηκε ποσό ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων.
Συνολικά η κρατική επιχορήγηση μαζί με τα έσοδα είναι 9,67 δισεκατομμύρια. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα 650 εκατομμύρια της προκαταβολής του 2011 από την επιχορήγηση της φετινής χρονιάς.
Ωστόσο -όπως επισημαίνει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ- για την καταβολή των συντάξεων απαιτούνται συνολικά 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ετσι, το ποσό που απαιτείται για ολόκληρη τη φετινή χρονιά είναι 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί και το υπόλοιπο ποσό της κρατικής επιχορήγησης που είναι 1,49 δισεκατομμύριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα του ΙΚΑ το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν υποχωρήσει κατά 14,5%. Από τα στοιχεία προκύπτει πως η μεγαλύτερη μείωση ?που φτάνει το 17,53%? καταγράφεται τον Απρίλιο, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα του Μαΐου.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως για έναν ακόμα μήνα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας αναγκάστηκε να πάρει? εσωτερικό δάνειο 240 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ-ΔΕΗ. Επιπλέον, με «ενέχυρο» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, το Ταμείο καλύπτει τη λήξη συναλλαγών repos ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν κάνει τους προηγούμενους μήνες.
ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ανασφάλιστος ένας στους τρεις εργαζομένους

Εκτός ελέγχου είναι η «μαύρη» εργασία, καθώς η μία στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό. Εκτιμάται πως ο αριθμός των εργαζομένων που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη ξεπερνά το 30% και μάλιστα το ποσοστό αυτό ακολουθεί ανοδική πορεία.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις εποχικές επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια), στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (π.χ. καφετέριες), στα πρατήρια υγρών καυσίμων, στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και γενικά σε μικρές επιχειρήσεις.
Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταθέσει πακέτο μέτρων και μεταξύ άλλων προτείνουν:
  • Αυστηρούς ελέγχους επί 24ώρου βάσεως στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί η «μαύρη» εργασία.
  • Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλής (αριθμός δόσεων ανάλογα με το ύψος οφειλής, τον κλάδο κ.ά.).
  • Επανεξέταση των διατάξεων για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (π.χ. σε όσους έχουν μεγάλες οφειλές).
  • Μείωση στο ήμισυ της διάρκειας ισχύος των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Κατάργηση των διατάξεων με βάση τις οποίες απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών πολλές κατηγορίες εργοδοτών και απασχολουμένων (π.χ. πρακτικά ασκούμενοι, μαθητές, φοιτητές κ.ά.).
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 30% ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
«Μαύρη τρύπα» 822 εκατ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ

Τα 822 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει φέτος το έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ φέτος τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές δεν θα ξεπεράσουν το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,1 δισεκατομμύρια.
Συνολικά, τα έσοδα του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζονται σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έξοδα αγγίζουν τα 5,13 δισεκατομμύρια.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πέρσι κατέβαλε εισφορές μόλις το 54,14% των ασφαλισμένων του Ταμείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» 95 εκατομμυρίων, καθώς αντί για 250 εκατομμύρια έχουν εισπραχθεί μόλις 155 εκατομμύρια ευρώ.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στο ταμείο υποστηρίζουν πως η μείωση των συντάξεων είναι αναπόφευκτη και εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αφού δεν είναι πιθανή οποιαδήποτε επιπλέον επιχορήγηση του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Καταλήγοντας σημειώνει πως οι μειώσεις συντάξεων δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.
Σημειώνεται πως αμέσως μετά τις εκλογές θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου για να αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου