"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Δοκίμασαν το χάπι που «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις

Στην ταινία «Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» η Κέιτ Γουίνσλετ και ο Τζιμ Κάρεϊ χρησιμοποιούν μια τεχνική με την οποία σβήνουν τις οδυνηρές αναμνήσεις
Κακές αναμνήσεις, τέλος. Το... φάρμακο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, σεναριογράφους αλλά και επιστήμονες φαίνεται πως βρήκε το δρόμο του εργαστηρίου, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις για την ηθική του διάσταση.

Ερευνητές από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να εξαφανίσουν τις κακές αναμνήσεις χρησιμοποιώντας φάρμακα της ομάδας beta-blockers (Β-αναστολείς), τα οποία συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.

Πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ήδη ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να παρέμβουν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί και αναδημιουργεί τις αναμνήσεις τρομακτικών περιστατικών.

Δοκιμάστηκε σε 60 εθελοντές

Στα πειράματα που έγιναν στους ανθρώπους, ο Δρ. Μέρελ Κιντ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ δοκίμασε τα συγκεκριμένα φάρμακα σε 60 άνδρες και γυναίκες. Η ομάδα του υπέβαλε τους εθελοντές στην εξής δοκιμασία: τους έδειξε τρομακτικές φωτογραφίες αραχνών ενώ ταυτόχρονα τους προκαλούσε ηλεκτροσόκ πολύ μικρής ισχύος.

Από τους εθελοντές ζητήθηκε να κρατήσουν ενεργές στη μνήμη τους τις εικόνες, δημιουργώντας μια ισχυρή αρνητική σύνδεση ανάμεσα στις αράχνες και στην ενόχληση που ένιωθαν. Την επομένη, τους χώρισαν σε δυο ομάδες: σε αυτούς που πήραν το φάρμακο και σε εκείνους
στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο, ενώ και στις δύο ομάδες έδειξαν στη συνέχεια τις ίδιες φωτογραφίες με τις αράχνες.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το επίπεδο του φόβου στους εθελοντές και ανακάλυψαν ότι, στην ομάδα των ατόμων στην οποία χορηγήθηκε το φάρμακο, ο φόβος δεν ήταν τόσο μεγάλος σε σύγκριση με την ομάδα των ατόμων που πήρε το ψευδοφάρμακο. Μια μέρα αργότερα, κι ενώ η επήρεια του φαρμάκου είχε σταματήσει, οι εθελοντές εξετάστηκαν ξανά. Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν. Έτσι, όσοι είχαν πάρει το φάρμακο έδειξαν να φοβούνται λιγότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε φορά που κάποιος φέρνει στο μυαλό του μια έντονη  συναισθηματικά ανάμνηση, ο εγκέφαλος αναδημιουργεί την ανάμνηση. Το φάρμακο παρεμβαίνει ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία και εμποδίζει τον εγκέφαλο να την ανανεώσει.

Στην πράξη
Θεωρητικά, με το φάρμακο αυτό θα μπορούσαν να σβήσουν αναμνήσεις από τραυματικά γεγονότα- για παράδειγμα εγκληματικές πράξεις- που συνέβησαν πριν από χρόνια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, τις εμμονές τους, διατροφικές διαταραχές, ακόμη και τις ερωτικές τους απογοητεύσεις...

Οι επιστήμονες, όμως, εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων στην εξουδετέρωση των αρνητικών αναμνήσεων. Και βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τίθενται ορισμένα δύσκολα ζητήματα ηθικής φύσεως. «Η διαγραφή κακών αναμνήσεων δεν είναι όπως όταν διώχνουμε κάτι το ανεπιθύμητο, ένα σπυρί για παράδειγμα. Συνδέονται μ'εμάς τους ίδιους, με την ταυτότητά μας καθώς αυτό που είμαστε συνδέεται με τις αναμνήσεις μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ντάνιελ Σοκόλ, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα ιατρικής ηθικής στο University of London.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου