Κοινή αγορά Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας πρότεινε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να του βάλει πάγο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να συσταθεί μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας μια κοινή αγορά που θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα ώς το Βλαδιβοστόκ.
Η ιδέα προκύπτει ως «δίδαγμα» από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η οποία, είπε, οφείλεται σε «δομικά» αίτια των παγκόσμιων ανισορροπιών. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο Ρώσος πρωθυπουργός προτείνει η χώρα του και η Ε.Ε. να επιδιώξουν μία «αρμονική σύνθεση» των οικονομιών τους. Τα πέντε σημεία του Πούτιν
Ο Πούτιν εστιάζει σε πέντε σημεία: Πρώτο, «στη διαμόρφωση μιας αρμονικής οικονομικής κοινότητας, με προοπτική στο μέλλον να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών για μία κοινή ηπειρωτική αγορά». Δεύτερο, «σε μία κοινή βιομηχανική πολιτική», με βάση το δυναμικό Ρωσίας και Ε.Ε. σε τεχνολογία και φυσικούς πόρους. Τρίτο, «στην ιδέα ενός κοινού συμπλέγματος» στον τομέα της ενέργειας, που «χτυπάει κυριολεκτικά την πόρτα της Ευρώπης», όπως γράφει. Τέταρτο, σε μια «στενή εταιρική σχέση» στην έρευνα και την τεχνογνωσία. Πέμπτο, στην άρση των εμποδίων στις εμπορικές επαφές με την κατάργηση της βίζας.
Μολονότι ο Πούτιν στο άρθρο του χαιρετίζει το ρόλο της Γερμανίας ως «ατμομηχανής της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης», η οποία παρουσιάζει «υποδειγματική ηγετική ισχύ», η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ψυχρά. «Πρέπει να βάλω νερό στο κρασί του» είπε και σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική της Μόσχας δεν κινείται στην κατεύθυνση ελεύθερων συναλλαγών από τη Λισαβόνα ώς το Βλαδιβοστόκ. «Υποστηρίζουμε κατ' αρχήν την ιδέα, αλλά οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Μόσχας δεν πάνε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε, αναφέροντας τις συμφωνίες τελωνειακής ένωσης που έκανε η Ρωσία με Καζακστάν και Λευκορωσία. «Αυτές δεν διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Ρωσίας», είπε. «Αλλά θέλω να διευκρινίσω ότι αν η Ρωσία έχει τη βούληση, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου