Αν η ελληνική εφευρετικότητα έγινε πρόσφατα γνωστή για το μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας (τα περίφημα greek statistics), ευτυχώς υπάρχει και ο αντίποδας και έρχεται από την έρευνα, έναν τομέα στον οποίο οι κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας ανέκαθεν διακρίνονταν.
Τρανή απόδειξη τα βραβεία αλλά και η 1η Διεθνής Εκθεση Ευρεσιτεχνίας που ολοκληρώθηκε χθες στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Εκεί, Ελληνες εφευρέτες παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές που υπόσχονται να απλοποιήσουν την καθημερινότητά μας, να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά και να κάνουν γνωστό το «ελληνικό δαιμόνιο» στο εξωτερικό, αφού το (ευρωπαϊκό κυρίως) ενδιαφέρον για αρκετές από αυτές είναι δεδομένο. Συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ανεμογεννήτρια του Λεωνίδα Κοντού από τα Ιωάννινα, που δεσμεύει ενέργεια από το ωστικό κύμα διερχόμενων οχημάτων ή το σύστημα εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος που μειώνει τα κοινόχρηστα των ενοίκων μιας πολυκατοικίας έως και 80% του ηλεκτρονικού της ΔΕΗ Γιώργου Βάκουλη από τις Σέρρες, είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν. Εκεί βρέθηκαν ακόμη η οικολογική φόρμουλα του Σταύρου Τραυλού, τα ηχοσυστήματα τρισδιάστατου ήχου του Γ. Τριποδάκη, συστήματα ρομποτικής ή προγράμματα πληροφορικής. Οι εφευρέσεις έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον εκπροσώπων εταιρειών από την Ευρώπη ή την Ασία, αλλά για ελληνικό ενδιαφέρον -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- ούτε λόγος, αν και οι Ελληνες ερευνητές έχουν κατά καιρούς προτείνει λύσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι περισσότεροι, με προτάσεις συνεργασίας από το εξωτερικό και σε πείσμα της κρατικής αδιαφορίας, επιμένουν ελληνικά. «Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα εφαρμογής των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας εντός συνόρων», τονίζει ο Λ. Κοντός που μετρά 15 χρόνια δραστηριοποίησης στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είναι άλλωστε καιρός να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής κοιτώντας μπροστά αλλά και να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», προσθέτει. Ο Λ. Κοντός υποστηρίζει πως οι πρόσφατες ρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο σχετικά με την ενέργεια «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, είναι πάντως ένα γενναίο βήμα».
«Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά», λέει ο Γιώργος Μπελέσης εκ των διοργανωτών της έκθεσης. «Φιλοδοξία μας ήταν να γίνει γνωστή η δουλειά τους στο ευρύ κοινό και κυρίως στους επίσημους φορείς», συμπληρώνει. «Ισως η πολιτεία να μην είχε χρήματα για να στηρίξει την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, η δυναμική όμως των εφευρέσεών τους μπορεί να σημαίνει πολλά όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα γενικότερα», προσθέτει ο Ζώης Γκούντας από τη διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε τη διοργάνωση.
(περισσότερα στο www.extra-adv.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου