Την κατάσταση επιδεινώνουν οι «στρατιές» των μεταναστών που ζουν εξαθλιωμένοι στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, καθώς και ο δημόσιος στιγματισμός, που αναγκάζει πολλούς να κρύβουν το πρόβλημά τους.
«Οι ανάγκες για στέγαση είναι πολύ μεγάλες και αυξάνονται διαρκώς. Αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των φορέων AIDS που παραπέμπονται σε εμάς από τα νοσοκομεία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων», δηλώνει ο Σταμάτης Πουλής, υπεύθυνος των προστατευόμενων διαμερισμάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο κέντρο της Αθήνας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρεί αυτή τη στιγμή δύο ξενώνες για άστεγους και άπορους οροθετικούς. Στον Πειραιά η δομή μετρά πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας, ενώ ο ξενώνας στο κέντρο της πρωτεύουσας άνοιξε τον Οκτώβριο του 2009 με τη χορηγία μεγάλης εταιρείας καλλυντικών. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 18 άτομα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από 6 μήνες ως 1,5 χρόνο) με τελικό στόχο την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Σήμερα στον ξενώνα της Αθήνας φιλοξενούνται έξι άντρες, τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά. «Θέτουμε όριο στο πόσο μπορεί να μείνει κάποιος εδώ, για να αποφύγουμε τον ιδρυματισμό. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον οροθετικό να καλύψει τις ανάγκες του, για να μπορέσει να επανενταχθεί με αυτοπεποίθηση και επιτυχία στον κοινωνικό ιστό», τονίζει ο κ. Πουλής.
Η φροντίδα είναι εξατομικευμένη. «Οι ένοικοι παροτρύνονται να συμμετέχουν σε κοινωνικές και θεραπευτικές δραστηριότητες», σημειώνει η Μυρσίνη Στεφανίδου, ψυχολόγος, ενώ η Ειρήνη Κυριάκη, υπεύθυνη επαγγελματικής απασχόλησης και ένταξης προσθέτει πως «προσπαθούμε να επανασυνδέσουμε τους φιλοξενούμενους με την αγορά εργασίας».
«Eρχονται καταβεβλημένοι και φεύγουν πατώντας στα πόδια τους. Αυτό μας δίνει δύναμη», θα προσθέσει η γιατρός Ρόζμαρι Συλλαντάβου. (Επικοινωνία: 210-5240391, 210-5240390, Fax210-5240392, domi@keelpno.gr)
Η τραγική ιστορία της Ελένης
«Κόλλησα, χωρίς να το ξέρω, το ένα από τα δίδυμά μου»
«Θα το ξεπεράσω με δύναμη και λογική. Θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου με αξιοπρέπεια. Ετσι κι αλλιώς όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή»... Η Ελένη (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) είναι 35 χρονών, με νομικές και οικονομικές σπουδές. Πριν από 18 μήνες έφερε στον κόσμο έναένα κοριτσάκι, δίδυμα. Τότε η γυναίκα δεν ήξερε πως είναι οροθετική. Γι’ αυτό και θέλησε να θηλάσει τα παιδιά της. Το ένα, όμως, αρνιόταν πεισματικά να πιάσει τη θηλή. Το κορίτσι, ωστόσο, θήλασε...
Λίγους μήνες αργότερα η μικρή παρουσίασε ένα πρόβλημα στη σπλήνα. Οι εξετάσεις έδειξαν το βρέφος θετικό στον ιό HIV. «Το σοκ ήταν τεράστιο. Φοβηθήκαμε. Δεν ξέραμε για ποιον λόγο είχε συμβεί αυτό». Μετά έκανε εξετάσεις και η ίδια, για να διαπιστώσει πως έχει μέσα της τον ιό του AIDS και πως είχε κολλήσει την κόρη της. «Πήρα σχεδόν αμέσως την απόφαση να μην κλάψω και να μην πέσω σε κατάθλιψη, αλλά να το αντιμετωπίσω και να γίνω πιο δυνατή. Για τα παιδιά μου», λέει από τον ξενώνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου μένει σήμερα μαζί με τα μωρά της.
Το αγοράκι της δεν νοσεί, καθώς δεν θήλασε, ενώ υγιής είναι και ο σύζυγός της. Η σχέση τους, ωστόσο, ύστερα από οκτώ χρόνια γάμου διαλύθηκε. Η ίδια μιλά για κακοποίηση και ξυλοδαρμούς. «Δεν ξέρω πότε και πώς κόλλησα. Το μόνο για το οποίο είμαι βέβαιη είναι πως πήρα τον ιό από μετάγγιση αίματος», λέει η Ελένη και θυμάται δύο χειρουργικές επεμβάσεις που έχει κάνει. «Οπως μου εξήγησαν οι γιατροί, ο ιός μπορεί να κοιμηθεί και μετά να ξυπνήσει ξανά. Παίρνω ένα χαπάκι κάθε βράδυ και προς το παρόν νιώθω μια χαρά στην υγεία μου».
Φοβάσαι μήπως δεν μπορέσεις να σταθείς ξανά στα πόδια σου;
Δεν έπεσα ποτέ από τα πόδια μου. Προς το παρόν είμαι ακόμη όρθια. Και δεν με φοβίζει η αρρώστια. Πιο πολύ με φοβίζει το πώς θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, όταν όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού
Κρύβονται για να μη στιγματιστούν
Ταμπού αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας το AIDS. Ειδικότερα στην Ελλάδα οι φορείς «υποφέρουν περισσότερο από το στίγμα παρά από την αρρώστια και πολλοί φτάνουν στο σημείο να κρύβουν την οροθετικότητά τους», λένε οι ειδικοί, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.
Kρούσματα Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα μας. Το 2010 τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 600, από 450 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι οροθετικοί ανέρχονται σε 10.450 και από αυτούς οι 5.100 ακολουθούν θεραπεία.
Γιάννης Φώσκολος
Φωτογραφίες: Κώστας Πολύβιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου