Δριμεία επίθεση κατά της «συμμαχίας των προθύμων» στο Μνημόνιο και στα εθνικά, φωτογραφίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου και την Ντόρα Μπακογιάννη, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Αναφέρθηκε στο «αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν» και είπε ότι οι ίδιες δυνάμεις που τότε είχαν ταχθεί υπέρ συναντιούνται τώρα και στη στήριξη του Μνημονίου. «Κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν ήταν "μονόδρομος σωτηρίας" για την Κύπρο», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Πήραν, τότε, την απάντηση που έπρεπε. Πώς τα έφερε η μοίρα και είναι οι ίδιοι που σπεύδουν σήμερα σε μια "συμμαχία προθύμων" γύρω από την πολιτική του Μνημονίου! Τυχαίο; Δεν νομίζω». Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση και για «μυστική διπλωματία», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο. «Καλώ τον Γ. Παπανδρέου να μη χρησιμοποιήσει την κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις στα εθνικά», τόνισε. Εδειξε την έξοδο
Στην ομιλία που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του έστειλε τελεσίγραφο διαγραφής στους «ντορικούς». «Στα δύσκολα οι λιπόψυχοι δεν χωράνε, ούτε οι λαθρεπιβάτες», είπε. Δεν υιοθέτησε πάντως τα περί «νέας αποστασίας» και «συνωμοσίας», τα οποία διακινούσαν τις προηγούμενες ημέρες -μετά τη διαγραφή Αυγενάκη και την ανεξαρτητοποίηση Κοντογιάννη- στελέχη του στενού επιτελείου του και με δηλώσεις τους ο γραμματέας του κόμματος Α. Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Κ. Τζαβάρας, ο Γ. Μανώλης κ.ά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των αποχωρήσεων δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα πέσει «στη στημένη παγίδα της εσωστρέφειας» και δεν θα ασχοληθεί «με τα μικρά και τα ασήμαντα», κίνηση που δείχνει αλλαγή στρατηγικής απέναντι στη «Δημοκρατική Συμμαχία» και μια προσπάθεια να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους «ντορικούς» να παραμείνουν στη Ν.Δ.
«Παρών» στην Κ.Ο. έδωσε και ο Κώστας Καραμανλής. Αντάλλαξε χειραψίες με κάποια στελέχη, κάθησε στα ορεινά έδρανα και αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κ.Ο. Η θερμή υποδοχή που του επιφύλασσαν αποτελεί παρελθόν. Το κλίμα ήταν μουδιασμένο στην Κ.Ο. μετά την ασαφή θέση που πήρε επί μέρες απέναντι στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Εξω ο Τύπος
Για πρώτη φορά στον ένα χρόνο που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. ο Α. Σαμαράς, δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές. Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας χαρακτήρισε «οικογενειακή και εσωτερική» τη διαδικασία και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν. Ηταν η πρώτη Κ.Ο. κεκλεισμένων των θυρών της Ν.Δ. από το '92 επί Μητσοτάκη, όταν συζητήθηκαν οι δραματικές εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Η χθεσινή τακτική προκάλεσε την αντίδραση των δημοσιογράφων, αλλά και τη δυσφορία στελεχών που μιλούσαν για «φοβικά σύνδρομα του Σαμαρά». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις τονίζοντας ότι «δεν ήταν εισήγηση της επικοινωνακής ομάδας», αφήνοντας αιχμές για απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Το ζήτησαν οι βουλευτές», ισχυρίστηκε και ο Δ. Σταμάτης.
Ο Μάκης Γιακουμάτος άφησε αιχμές για blog πίσω από το οποίο βρίσκονται στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά και γράφουν εναντίον στελεχών της Ν.Δ. και του ιδίου. «Είμαι λύκος και όχι αρουραίος. Να σταματήσουν κάποιοι εκ των ένδον να παραπληροφορούν», είπε. Ο Π. Καμμένος καυτηρίασε τις συμπεριφορές των «παρατρεχάμενων του προέδρου» και των «πληρωμένων επικοινωνιολόγων». «Αυτοί μάς έκαναν ζημιά πάντα», είπε. Ο Κ. Καραγκούνης, που σενάρια τον έφεραν να είναι ο επόμενος που φεύγει, άσκησε ήπια κριτική, που σημαίνει ότι προς το παρόν μένει.
«Αλλιώς το τιμόνι»
Ο Α. Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει όταν ο πρωθυπουργός τον καλέσει στο Μαξίμου, ξεκινώντας τον κύκλο επαφών για την αναζήτηση συναίνεσης, είπε ότι η Ν.Δ. «συνένοχος στο ναυάγιο» δεν θα γίνει. Συναίνεση θα δείξει μόνο αν υπάρξει «αλλαγή πολιτικής». «Συναίνεση μόνο για να σωθεί ο τόπος», τόνισε. «Πάρτε το τιμόνι αλλιώς, κ. Παπανδρέου», είπε.
Γύρω από το Μνημόνιο είπε ότι υπάρχουν τρεις πόλοι: οι δυνάμεις που το αποδέχονται και έδειξε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη «Δημοκρατική Συμμαχία», οι δυνάμεις που το απορρίπτουν, χωρίς όμως να έχουν κάποια πρόταση και αναφέρθηκε στα κόμματα της Αριστεράς, και εκείνοι που το απορρίπτουν αλλά έχουν «ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση», κατατάσσοντας εδώ τη Ν.Δ.
Τη γνωστή θέση ότι σε ενάμιση χρόνο θα μηδενίσει το έλλειμμα που έφτασε το 15,5% το 2009 δεν την επανέλαβε τουλάχιστον χθες. «Εμείς είμαστε υπέρμαχοι των διαρθρωτικών αλλαγών, θέλουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση», είπε. «Απορρίψαμε το Μνημόνιο γιατί οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Οπως είχε πει και ο Ζολώτας, οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».
Τάχθηκε κατά των απολύσεων. «Δεν θα πληρώσει τα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ ο λαός», είπε. «Η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί μαζικές απολύσεις». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι αν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ., θα αποκαταστήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επέμεινε ότι «είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, ο μεγάλος κερδισμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η Ν.Δ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου