Ηρθε η ώρα των κρατουμένων. Συντονισμένη δράση αναλαμβάνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα για τη διεκδίκηση του αυτονόητου.
Καταδικασμένοι στην απελπισία, χωρίς αξιοπρέπεια και βασικά δικαιώματα, αναμένεται να αρχίσουν μεθαύριο κινητοποιήσεις με αποχή από το συσσίτιο, οι οποίες στη συνέχεια πρόκειται να κλιμακωθούν με απεργία πείνας. Υστερα από πολύμηνες διεργασίες τελικά αποφασίστηκε, όπως επιβεβαιώνει και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας την προσεχή Δευτέρα. Χρειάστηκε ένα οργανωμένο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων, με άτυπες ομάδες που δημιουργήθηκαν για το συντονισμό των κινήσεων τους και πολυμερή τηλεφωνική γραμμή για να συγκροτηθεί η μαζική και πανελλήνιας κλίμακας διαμαρτυρία που θυμίζει την κινητοποίηση του Νοεμβρίου του 2008 επί κυβέρνησης Ν.Δ. Οι κρατούμενοι επαναφέρουν στο προσκήνιο αιτήματα που αφορούν τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την ανύπαρκτη περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των αδειών, τη μείωση των ποινών, τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισης ποινών. Θεωρούν ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση τριών νομοσχεδίων, από το τέλος του Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο δραματικός υπερπληθυσμός δεν «χτυπήθηκε» και οι άρρωστες δομές του σωφρονιστικού συστήματος παραμένουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δυναμικότητα των χώρων κράτησης ανέρχεται σε 9.700 θέσεις, την ίδια ώρα που ο συνολικός αριθμός τους αγγίζει τους 12.600. Από αυτούς οι 7.300 είναι αλλοδαποί, οι 5.100 Ελληνες και οι 180 φιλοξενούμενοι αλλοδαποί που κρατούνται προς απέλαση.
«Ημίμετρα»
Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα για το νόμο 3811/2009 που πέρασε ο Χ. Καστανίδης αναφέρουν ότι, εκτός από τη θετική ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής ώστε να μπορεί καταδικασμένος για αδικήματα για ναρκωτικά να τύχει των ευεργετικών μέτρων, οι υπόλοιπες ήταν ημίμετρα. Αποδείχτηκαν ατελέσφορες, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δικαστές και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να τις εφαρμόσουν.
Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο γνωρίζει ατύπως τα αιτήματα των κρατουμένων, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και προς το παρόν διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Ανώτατα στελέχη παραπέμπουν στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή για την ενίσχυση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, τη διευκόλυνση μετατροπής των ποινών σε χρηματικές και τη δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης των ποινών, τη δημιουργία νέων φυλακών και την ανάπτυξη προγραμμάτων για τους εξαρτημένους κρατουμένους. Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για τις φυλακές και ειδικότερα για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. *
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
1 Να σταματήσουν οι αθρόες προφυλακίσεις.
2 Μείωση των ανώτατων ορίων κράτησης με οροφή τα 20 χρόνια για τις καθείρξεις. Μείωση των 16 και 4 ευεργετικών των ισοβίων, σε 12 και 4 ευεργετικά.
3Αποφυλάκιση με τα 3/7 για ποινές κάθειρξης και με τα 2/7 για ποινές φυλάκισης.
4 Κατάργηση των εξοντωτικών ποινών και ευρεία εφαρμογή του μέτρου της αναστολής και της υφ' όρους απόλυσης.
α. Σαφή και συγκεκριμένα όρια ποινών για κάθε αδίκημα.
β. Κατάργηση της απόδοσης κατηγορίας υποτροπής για τους χρήστες τοξικομανείς.
γ. Δυνατότητα συγχώνευσης ποινών
5Θέσπιση ανώτατου ορίου παραγραφής των πειθαρχικών ποινών στους 6 μήνες, χωρίς να εμποδίζεται η υφ' όρους απόλυση.
α. Οχι πειθαρχικές ποινές στους εξαρτημένους για χρήση ναρκωτικών στη φυλακή.
β. Εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών.
6 Κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και του ειδικού καθεστώτος κράτησης των πολιτικών κρατουμένων (απομόνωση σε υπόγειο χώρο) .
7 Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.
8 Αμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με βαριά νοσήματα.
9 Αμεση αποφυλάκιση των αλλοδαπών κρατουμένων που κρατούνται για απέλαση.
10Χορήγηση αδειών χωρίς άνιση και διακριτική μεταχείριση. Να δοθούν δύο επιπλέον ημέρες και να καταργηθεί η υπερεξουσία των εισαγγελέων.
α. Δικαίωμα απουσίας 50 και 70 ημερών το χρόνο για όσους παίρνουν άδειες με το 1/5 και τα 2/5 αντίστοιχα.
11 Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, 24ωρη μόνιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή αναγκαίων ειδών για τη διαβίωση, λειτουργία σχολείων, διεύρυνση ελεύθερου επισκεπτηρίου, χορήγηση κλειστού χώρου για συνεύρεση, επικοινωνία με τα ανήλικα παιδιά, δημιουργία πραγματικών γυμναστηρίων και βιβλιοθηκών.
α. Δικαίωμα στην εργασία χωρίς αποκλεισμούς.
β. Διεύρυνση των θέσεων εργασίας κατά 30% και αύξηση προσμέτρησης των ευεργετικών ημερών κατά 25%.
γ. Επέκταση του θεσμού της αγροτικής φυλακής και στις γυναίκες.
δ. Απαγόρευση εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων.
ε. Οχι στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια.
12 Κατάργηση χρηματικών ποινών (πρόστιμα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου