"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τόμσεν: Πιθανό το νέο Μνημόνιο

Ανοιχτό άφησε ο Πολ Τόμσεν το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου για την Ελλάδα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και ερωτηθείς αν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ύψους 110 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Άφησε βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ανέφερε ότι ακόμα και η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν εξασφαλίζει ότι θα μπορέσει να δανειστεί σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες αλλά και για να ξεπληρώσει το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους, σε δύο χρόνια μετά το μνημόνιο.
Αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη του Πολ Τόμσεν στο Flash:
Θα επιστρέψει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;
"Ναι το πιστεύω. Προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζοντας το σχέδιο. Δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα και να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη και όταν ανέρχεται στο 15,5% του ΑΕΠ, δεν έχεις άλλη επιλογή. Λόγω της σταθερής ισοτιμίας, δεν είχαμε το περιθώριο να υποτιμήσουμε το νόμισμα ώστε να τονώσουμε τις εξαγωγές. Ήταν επόμενο λοιπόν να έχουμε αρνητική ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι πιο αρνητική απ’ όσο αναμέναμε. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι καλή χώρα να επενδύσουν. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλες οι αλλαγές για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα αλλά πρέπει να προωθηθεί ο μεγαλύτερός τους όγκος που θα επιτρέψει στους επενδυτές να επιστρέψουν. Και πιστεύω ότι αν προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ήδη έχουν γίνει κάποιες πολύ εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, κάποιες αρκετά καλές στα εργασιακά και ακολουθεί η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό από τα τέλη της επόμενης χρονιάς θα δούμε την ανάπτυξη να επιστρέφει".
Επηρεάζει αρνητικά η κατάσταση στην Ευρώπη;
"Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί για τα επόμενα δύο χρόνια να δανειστεί από τις αγορές. Άρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη για κάποιον που δεν δανείζεται. Και η Ιρλανδία είναι έξω από τη δική μου ευθύνη. Άρα δεν θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό".
Είναι απαραίτητες οι απολύσεις στο Δημόσιο;
"Συμφωνώ με την κυβέρνηση που λέει ότι το προσωπικό σε κάποιες δημόσιες επιχειρήσεις είναι πλεονάζον. Και η κυβέρνηση, νομίζω ότι έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο τους επόμενους δυο τρεις μήνες. Βασική προτεραιότητα η εθελούσια διαδικασία, που σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να μετακινηθούν από τον ένα οργανισμό στον άλλο. Πάντως ότι και να γίνει ο κανόνας 1 προς 5 εξακολουθεί να ισχύει, που σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μόνο έναν στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους που αποφασίσουν να πάρουν σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα από μια δημόσια επιχείρηση πρέπει να μεταταγούν 2.000 εργαζόμενοι σε άλλο οργανισμό του δημοσίου τομέα, πρέπει να βρεθούν 10.000 να βγουν στη σύνταξη. Η φιλοσοφία του μηχανισμού είναι η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα να γίνει σταδιακά. Τίποτε καινούργιο σε σχέση με το αρχικό μνημόνιο".
Συμφωνείτε;
"Ναι είναι η σωστή πολιτική".
Πώς θα προσελκύσουμε επενδυτές;
"Να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν πράξη ώστε να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα. Όπως τα περιγράψαμε πριν".
Παραδείγματα χωρών που πέτυχε η είσοδος του ΔΝΤ;
"Είναι πολλά. Δείτε τη Σερβία, τη Ρουμανία την Ουγγαρία. Δείτε την Ουκρανία, δείτε την Ισλανδία. Εφαρμόσαμε προγράμματα τα τελευταία χρόνια, με το Ταμείο να εισέρχεται κάτω από δύσκολες συνθήκες και να βοηθά. Μας δόθηκε όμως χρόνος. Δεν έγινε από τη μία νύχτα στην άλλη. Τώρα με την Σερβία, τη Ρουμανία και την Ισλανδία έχουμε συζητήσεις αν πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα και που όχι αλλά όπου μας έχει δοθεί επαρκής χρόνος, το πρόγραμμα έχει πετύχει".
Γιατί αφήνετε ανοιχτό το ζήτημα νέου δανείου;
"Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί. Είναι σίγουρος ότι θα επιστρέψει στις αγορές, μέσα στο χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να δανειστεί σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες αλλά να ξεπληρώσει το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων σε εμάς και τους ευρωπαίους εταίρους, σε δύο χρόνια μετά το μνημόνιο. Αν δούμε πως η υπόθεση αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη, τότε έχουμε διάφορους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Πιστέψτε με ότι θα μπορέσει. Αλλά αν υπάρξει πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου