Προειδοποιούσαν ότι θα έχουμε νεκρούς
Με ενιαία φωνή, «πράσινοι», «γαλάζιοι», «κόκκινοι» και άλλων πολιτικών αποχρώσεων γιατροί κατάφεραν σε όλες τις τελευταίες διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να ανατρέψουν τα δεδομένα και να αποκαλύψουν ουσιαστικά ότι η αστυνομική βία ζει και βασιλεύει.
Ηταν άλλωστε αυτοί που παραλάμβαναν τους τραυματίες στα νοσοκομεία διαπιστώνοντας -όπως οι περισσότεροι μονολογούσαν- ότι «υπήρχε μια διαφορετική σκληρότητα στα χτυπήματα, που δεν έμοιαζε με τις άλλες φορές». Ηταν οι ίδιοι που με έγγραφό τους τον περασμένο Δεκέμβριο προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ζητούσαν άμεση συνάντηση μαζί του και προειδοποιούσαν ότι τυχαία δεν υπήρχαν νεκροί στην τότε διαδήλωση με βάση την αστυνομική βία που χρησιμοποιήθηκε.
Οι γιατροί αντί συνάντησης εκλήθησαν τρεις μήνες μετά για... κατάθεση. Οπως περιγράφει στην «Κ.Ε.» ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ): «Κάποια στιγμή, τρεις μήνες μετά την επιστολή, ενημερώθηκα ότι πρέπει να παρουσιασθώ σε ένα αστυνομικό τμήμα των βορείων προαστίων. Επικοινώνησα για να μάθω και το λόγο και μου κάναν τη... χάρη να μου επιτρέψουν να καταθέσω στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων για να μην ταλαιπωρηθώ. Εκεί διαπίστωσα λοιπόν ότι κλήθηκα για κατάθεση λόγω της επιστολής που είχαμε στείλει. Περιορίστηκα στο να επιβεβαιώσω άλλη μια φορά το περιεχόμενό της, όπου μεταξύ άλλων αναφέραμε πως είχαν μεταφερθεί δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία, και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Επίσης αναφέρθηκα στο γεγονός ότι άνδρες της ασφάλειας υπέβαλαν τους τραυματίες ακόμη και σε ανάκριση μέσα στο νοσοκομείο τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό τους, όχι απλά χωρίς την άδεια των υπεύθυνων γιατρών αλλά και παρά την κατηγορηματική τους αντίρρηση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται ότι περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν με τραύματα στα νοσοκομεία. Ο συνολικός αριθμός τους δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος, καθώς πολλοί δεν καταγράφονται, είτε εξαιτίας του φόβου είτε επειδή δεν μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο 45 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία και στην τελευταία διαδήλωση της εβδομάδας που πέρασε τουλάχιστον 24 τραυματισμένοι, στο κεφάλι κυρίως, διαδηλωτές.
«Οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι είχαμε στείλει επιστολές και είχαμε βγάλει ανακοινώσεις και καταδικάζαμε τη βαρβαρότητα. Η ενέργειά μας αυτή έχει καθαρά ανθρωπιστική χροιά και κανένα κομματικό ή πολιτικό κίνητρο. Η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει τα όρια της ανοχής της μπροστά στην ανθρώπινη ζωή και την ακεραιότητά της και φυσικά είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδούρα, που πρόσφατα είχε δεχθεί και η ίδια χτυπήματα από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί επί τρεις ημέρες σε καρδιολογική μονάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου