"Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει τώρα πορεία, παίρνοντας μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των μισθών και της απασχόλησης, θα σαρωθεί από το παλιρροϊκό κύμα της κρίσης χρέους. Όλες οι χώρες της Ευρώπης θα βρεθούν σταδιακά στη σημερινή θέση της Ελλάδας". Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου ο (απερχόμενος) γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Τζον Μονκς ανοίγοντας ουσιαστικά το πλαίσιο της συζήτησης του 12ου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας που τελείωσε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.
Στο συνέδιο είχαν συμμετοχή 850 σύνεδροι απ' όλες τις συνομοσπονδίες της Ευρώπης που εκπροσωπούν περίπου 60 εκατομμύρια μέλη και το κεντρικό θέμα ήταν: «Κινητοποίηση για την Κοινωνική Ευρώπη» όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης της Συνομοσπονδίας για την επόμενη περίοδο, ενώ εκλέχθηκε στη θέση του Τζ. Μονκς, η Μπερναντέτ Σεγκόλ, στέλεχος της ΣΕΣ προερχόμενη από τον σοσιαλιστικό χώρο.
Είναι επείγουσα μια αλλαγή πορείας της Ευρώπης με ανάπτυξη, στήριξη των μισθών και των συντάξεων, και κυρίως βοήθεια στους νέους ανθρώπους που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΣΕΣ, προσθέτοντας ότι χώρες σαν την Ελλάδα που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης χρέους "δεν είναι άχρηστες, αλλά θύματα μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που μεταφέρθηκε στα κράτη".
Αναφερόμενος στο συνέδριο της ΣΕΣ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι, για να είναι πραγματική και βιώσιμη η πρόταση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάληψη εκ μέρους της ΕΚΤ της χρηματοδότησης του 60% του χρέους όλων των κρατών μελών με έκδοση ευρωομολόγου.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, αν δεν θέλει να παραμείνει μέρος του προβλήματος, θα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική με την αλληλεγγύη στη θέση της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών που σήμερα ξεκινούν από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και θα επεκταθούν μέσω του Συμφώνου για το ευρώ σε όλη την Ευρώπη υποστήριξε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.
Είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στο χώρο του Συνεδρίου , και να παρακολουθήσω για λίγο τις συζητήσεις.
Οι ομιλίες ήταν σε 15 γλώσσες.
Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ουγγρικά, Πολωνικά, Ρουμανικά, Τσέχικα, Φιλανδικά, Πορτογαλικά, Ολλανδικά , Ελληνικά, Γερμανικά, Σουηδικά, Δανικά.Ο χώρος ήταν πολύ ωραίος, ο καιρός ανοιξιάτικος, όλα έγιναν σε ένα θεσπέσιο και ονειρικό πειβάλλον.
Το θέμα είναι να ενεργήσουν οι κυβερνήσεις όλων Ευρωπαϊκών χωρών, και να αναλάβουν την επίλυση των προβλημάτων.
Πολύ φοβάμαι όμως , ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ παίζει το όλο σκηνικό που εξελίχτηκε, με πρωταγωνιστές όλους τους λαούς της γης,και τους σεναριογράφους να γράφουν τα σενάριά τους πάνω στις δικές μας πλάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου