Εκλογές ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς μετά το ναυάγιο της πρωτοβουλίας για συναίνεση του Γιώργου Παπανδρέου. «Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός», τόνισε, δείχνοντας για πρώτη φορά τις κάλπες.
Καθιστική διαμαρτυρία πολιτών μπροστά από αυτοκίνητα βουλευτών που προσέρχονται στη Βουλή Κατηγόρησε τον Παπανδρέου ότι εξαιτίας του δεν προχώρησε η συναίνεση. «Αυτό που μας έλεγε "δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα", μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο "γάντζωμα" στην εξουσία!» είπε. «Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Οτι οι ηγέτες και η υπέρβαση κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια... Το ερώτημα τώρα είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα».
Την ίδια στιγμή, πάντως, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τα έπαιξε όλα για όλα. Πρότεινε μια συναίνεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του: ο Παπανδρέου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Πέτυχε, όμως, να ορίσει την ατζέντα της ημέρας. Η επικοινωνιακή διαχείριση που είχε του βγήκε, αφού στο τέλος της ημέρας αυτός που εμφανίστηκε να κάνει την «τούμπα» ήταν ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο πρωθυπουργός από διαγγέλματα, χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι», τόνισε ο Α. Σαμαράς. «Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του».
Εκτιμά ότι «τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του» και ότι δεν θα παρατείνει την κυβερνητική επιβίωσή του ούτε ο ανασχηματισμός. «Εχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες», δήλωσε. «Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια». «Σε ό,τι με αφορά -συνέχισε- από την αρχή και με συνέπεια είπα "όχι" στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής... Είπα "ναι" για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου. Στη Ν.Δ. συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού...».
Η Συγγρού εκτιμά ότι η χθεσινή ημέρα «ανέδειξε ως τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού τον Αντώνη Σαμαρά και ως τον μεγάλο ηττημένο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο αλλά και κάθε ίχνος αξιοπιστίας», όπως είπε στην «Ε» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι... παραιτήθηκε τηλεφωνικώς στον Αντώνη Σαμαρά και αναγνώρισε ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όταν αρνιόταν μετ' επιτάσεως ότι μπορεί να συμβεί αυτό στους βουλευτές του και το βράδυ μετάνιωσε και για τα δύο», συνέχισε. «Αυτός ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ. Καταρρέει. Οι εκλογές είναι μονόδρομος».
Στο πλευρό Σαμαρά τάχθηκε ευθέως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος που ήταν πάντα υπέρ της συναίνεσης. «Η Ελλάδα έχασε ακόμη μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε, και επέρριψε τις ευθύνες στον Παπανδρέου.
Τι προβλέπει ο κανονισμός
Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ζήτησε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, έχει ως εξής, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να υποβάλει το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.
Κατόπιν τούτου, η συζήτηση ξεκινά στην Ολομέλεια του Σώματος έπειτα από δύο 24ωρα και διαρκεί τρεις μέρες. Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, ακολουθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Τα τρία τηλεφωνήματα
Τρεις φορές μίλησαν στο τηλέφωνο Παπανδρέου-Σαμαρά χθες.
* Την πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Σαμαρά να συνεργαστούν για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». «Δέχτηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ζήτησε όμως από τον Παπανδρέου να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, «γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση». Ο Παπανδρέου τουλάχιστον στην αρχή «αποδέχτηκε και το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και να φύγει ο ίδιος από την πρωθυπουργία», όπως τόνισε ο Σαμαράς.
* Το απόγευμα τηλεφώνησε στον Παπανδρέου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Τον ρώτησε αν όλα είναι καλά και έθεσε εκ νέου το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο Παπανδρέου προτίμησε τον όρο «συνδιαπραγμάτευση». Ο Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση «κοινής εμπιστοσύνης» θα πρέπει να είναι διάρκειας 2-3 μηνών και συμφώνησε και ο Παπανδρέου, στη λογική ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρατεταμένη χρονική περίοδος, όπως λέει η Συγγρού.
* Το βράδυ ο Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Σαμαρά για να του πει ότι η εικόνα που βγήκε προς τα έξω με διαρροές της Ν.Δ. τού έκανε κακό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ανέβαλε για το μέλλον την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. «Αστειότητες» χαρακτήρισε τα περί διαρροών ο Α. Σαμαράς και απέδωσε την αλλαγή πλεύσης του Παπανδρέου στην αδυναμία του να διαχειριστεί εσωκομματικά την παράδοση της πρωθυπουργίας.
ΚΚΕ: Εκβιαστικά παιχνίδια
Για «παιχνίδια και εκβιασμούς» της κυβέρνησης μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
Στο ίδιο πλαίσιο το ΚΚΕ με σχόλιό του τόνισε ότι με τη συγκέντρωσή του σήμερα «στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις, θα δώσει την απάντησή του στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της Ν.Δ., που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό και να τον υποτάξουν στη βάρβαρη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου».
Τσίπρας: Αυτός δεν μπορεί
Σαν ταινία του Αλμοδόβαρ περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε «εάν μπορεί αυτός ο πρωθυπουργός να διαπραγματευτεί, τότε ζούμε σε λάθος χώρα».
ΔΗΜΑΡ: Φταίνε και οι δύο
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά έβαλε στο στόχαστρο τόσο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «το δικομματικό πολιτικό σύστημα της χώρας επιβεβαίωσε σήμερα ότι εκτός από φθαρμένο και αποτυχημένο αποδεικνύεται πλέον και γραφικό. Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού οδηγούν τη χώρα σε μια κυβέρνηση που στο όνομα του ανασχηματισμού επιδιώκει τον εξωραϊσμό μιας αδιέξοδοης πολιτικής».
ΛΑ.ΟΣ.: Κενές περιεχομένου
Να πάρει γενναίες αποφάσεις κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου. «Οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα. Επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις».
Ντόρα: Γελοία πράγματα
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε για «γελοία πράγματα», ενώ χαρακτήρισε ως κατωτέρους των περιστάσεων τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον Αντώνη Σαμαρά.
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου