Η τοξική λάσπη που διέρρευσε από τη δεξαμενή αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας βωξίτη στην Ουγγαρία έβαψε κόκκινα τα νερά του γαλάζιου Δούναβη, όμως ούγγροι ειδικοί εκφράζουν την ελπίδα ότι ο ποταμός, λόγω του τεράστιου υδάτινου όγκου του, θα απορροφήσει την αυξημένη αλκαλικότητα.
Ωστόσο, οι αρχές της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, χώρες που έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς η ποσότητα των αποβλήτων που διέρρευσαν είναι σχεδόν 700.000 κυβικά μέτρα, όσο περίπου και το μέγεθος της διαρροής που σημειώθηκε στην πλατφόρμα της ΒΡ, στον Κόλπο του Μεξικού. Εκκληση για βοήθεια
Η Βουδαπέστη ζήτησε επειγόντως τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτιστικής προστασίας για να αντιμετωπίσει το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα που απειλεί το οικοσύστημα της περιοχής. Ο άμεσος στόχος είναι να μην εξαπλωθεί το πρόβλημα στον Δούναβη, όπου εκβάλλει ο μολυσμένος και νεκρός πλέον παραπόταμός του Μάρκαλ.
Οι ουγγρικές αρχές έχουν κατασκευάσει πρόχειρο φράγμα για να ανακόψουν τον μεγάλο όγκο της τοξικής λάσπης και προσπαθούν να μειώσουν την αλκαλικότητα με ρίψεις γύψου και οξέων.
Παραμένει πάντως ο μεγάλος κίνδυνος διάχυσης βαρέων μετάλλων, ιδίως μολύβδου, που είναι ιδιαίτερα τοξικός και απειλεί μακροπρόθεσμα την υγεία χιλιάδων κατοίκων των παρόχθιων περιοχών.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς να καταλήξουν οι ειδικοί στις επιπτώσεις που θα έχει το δυστύχημα, εκτιμούν οι επιστήμονες, όμως η Greenpeace όσο και άλλες οργανώσεις κάνουν λόγο για τη σοβαρότερη οικολογική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Το ουγγρικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι μια περιοχή 41 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο Ajkai Timfoldyar Zrt θεωρείται πλέον νεκρή ζώνη, ενώ σε πολλές λίμνες και κανάλια της περιοχής καθώς και στον ποταμό Μάρκαλ έχει χαθεί κάθε ίχνος ζωής. Νεκρά ψάρια επιπλέουν μέσα σε έναν βούρκο κόκκινης λάσπης, η μυρωδιά είναι αφόρητη και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ακόμη αναπνευστικά προβλήματα. Τεράστιες είναι και οι καταστροφές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Οι τοπικές αρχές άρχισαν έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας, που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ενώ αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Πάνω από 120 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι δέκα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δυστύχημα προκλήθηκε όταν έσπασε μια τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης της κόκκινης αλκαλικής λάσπης που παράγεται ως απόβλητο από την επεξεργασία του βωξίτη, πιθανότατα γιατί αποθηκεύτηκαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες άντεχε η δεξαμενή.
Μια δεύτερη δεξαμενή, που ήταν επίσης γεμάτη, άδειασε για προοληπτικούς λόγους. Ομως η διεύθυνση του εργοστασίου, που απασχολεί 3.000 εργάτες της περιοχής, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες για να μην απειληθούν οι θέσεις εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν, κανείς δεν έχει ασχοληθεί αν, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η διεύθυνση του εργοστασίου παρέβη τους κανονισμούς ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου