Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έσπευσε να εξαγγείλει την ύστατη στιγμή, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, έκτακτο επίδομα 100-300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους με στόχο τη μερική κάλυψη των... εκλογικών απωλειών από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος. Μόνο όμως η οριστική διαγραφή της 13ης και της 14ης σύνταξης καθιστά... βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.
Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη για το ΙΚΑ που έχει ετοιμάσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το κρυφό-μελλοντικό έλλειμμα του ιδρύματος περιορίζεται στο 7-8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, πέραν των πληρωμών του ταμείου. Αλλά αυτό το όριο που έθεσε η τρόικα διά του μνημονίου επιτυγχάνεται μόνο με την πληρωμή 12 συντάξεων το χρόνο σε κάθε δικαιούχο. Πέραν του γεγονότος ότι το υπουργείο Εργασίας έδωσε στην Αναλογιστική Αρχή να εξετάσει και αυτό το σενάριο, δηλαδή την οριστική κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους, ερχόμενο έτσι σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δηλώνει ότι η 13η και η 14η σύνταξη θα επανέλθουν «όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά» και σε κάθε περίπτωση με την έξοδο της χώρας από την τριμερή επιτήρηση, ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι μόνο με νέες περικοπές ή με τη μονιμοποίηση όσων εμφανίστηκαν αρχικά σαν έκτακτες και παροδικές το σύστημα είναι βιώσιμο. Μόνον έτσι, δηλαδή, η τρόικα θα δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επαναφέρει τα δώρα στις συντάξεις, θα προκύψει ανάγκη για νέο ασφαλιστικό, που είτε θα μειώνει το ποσοστό αναπλήρωσης (συντάξεων) είτε θα αυξάνει περαιτέρω τα όρια ηλικίας.
Πόσο κοστίζει η επαναφορά
Στο σενάριο για την επάνοδο της 13ης και της 14ης σύνταξης (και κυρίως του ΙΚΑ, όπου ασφαλίζονται 2,5 εκατ. εργαζόμενοι και από τις αρχές του χρόνου θα προστεθούν και οι νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι) η αύξηση των δαπανών ξεπερνά το όριο του συν 2,5%, ως ποσοστού του ΑΕΠ, πέραν της σημερινής μεταβίβασης πόρων ύψους 4,5% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία (1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ ως πάγια ενίσχυση κάθε χρόνο, κάλυψη ελλειμμάτων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ταμείου ΔΕΗ, ΤΑΠ/ΟΤΕ κ.ά.).
Η δαπάνη για συντάξεις στο ΙΚΑ αυξάνεται μέχρι το 2020, οπότε επέρχεται μερική ισορροπία, λόγω:
*του δημογραφικού,
*της μείωσης του ΑΕΠ,
*της αύξησης της ανεργίας,
*της χορήγησης συντάξεων σε ανασφάλιστους που έχουν 12-13 έτη ασφάλισης και με το παλαιό σύστημα δεν ελάμβαναν συντάξεις (θα λαμβάνουν από 1/1/2011 με την αναγνώριση έως και 3 ετών πλασματικού χρόνου στην ηλικία των 65 ετών (61 οι γυναίκες που ήταν ασφαλισμένες προ του 1993 και στα 56 οι γυναίκες στα βαρέα), και
*Των πρόωρων συντάξεων που δικαιούνται πλέον οι μητέρες με ενήλικο (αλλά ανήλικο τέκνο όταν έχουν 18,3 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου