Εκρηξη οργής, θυμού και αγανάκτησης ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες στην κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που διαδήλωσαν ανά την Ελλάδα ζητώντας να αποσυρθούν τα σκληρά οικονομικά μέτρα με το σύνθημα «δεν πάει άλλο». Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη απεργία στις αρχές Ιουνίου την ημέρα κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή (πιθανότατα 3 ή 7 του μήνα) την οποία θα επαναλάβουν κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ στις 24 Μαΐου πραγματοποιούν συλλαλητήριο. Σήμερα θα αποφασιστεί πάντως ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, και όπως ανέφεραν συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ στον «Α.Τ.», δεν αποκλείεται ακόμη και η προκήρυξη 48ωρης γενικής απεργίας στις αρχές του Ιουνίου σε συνδυασμό πάντα με την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού.
Η χθεσινή απεργία πέτυχε κατά τους διοργανωτές, καθώς είχε συμμετοχή έως 100% σε χώρους εργασίας όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Διυλιστήρια, τα Λιμάνια-Πλοία, τις κατασκευαστικές εταιρείες (90%) ενώ χαμηλότερα στο 70% κυμάνθηκε η συμμετοχή σε τράπεζες, ΔΕΗ-ΟΤΕ, ΟΣΕ και βιομηχανίες. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας.
Σε ανάλογα ή και χαμηλότερα ποσοστά ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σε πολλά σχολεία μάλιστα τα μαθήματα έγιναν κανονικά, μια που πλησιάζει το τέλος της σχολικής χρονιάς και παραδοσιακά, οι δάσκαλοι παραμένουν στις αίθουσες για να κλείσουν την ύλη των μαθημάτων.
Το «ανθρώπινο τείχος» που υψώθηκε χθες είναι αμφίβολο όμως αν θα πτοήσει την κυβέρνηση, που είναι δέσμια των επιλογών της και του μνημονίου που υπέγραψε με τους δανειστές μας, έναντι ποσού 110 δισ. ευρώ για μια τριετία.
Ο θυμός απέναντι στα σκληρά μέτρα λιτότητας ήταν αυτός που έφερε και τα υβριστικά συνθήματα («έρχεται κρεμάλα») εναντίον των πολιτικών έξω από τη Βουλή.
Στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στα δεινά του ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι:
1) 1) Μειώνει τις συντάξεις έως και 15%.
2) 2) Αυξάνει τον εργασιακό βίο από 2 έως 7 χρόνια και ιδιαίτερα των γυναικών στο δημόσιο από 5 έως 15 χρόνια.
3) 3) Επαναφέρει το ΛΑΦΚΑ.
Κατηγόρησαν τους πολιτικούς για έλλειψη βούλησης στο να λύσουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής (σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος) και απαίτησαν να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των οφειλετών του ΙΚΑ τουλάχιστον για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.
Αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις τους: (Γ. Τσαλικάκης γ.γ. ΓΣΕΕ-ΔΑΚΕ): «Η κυβέρνηση ανίκανη να οδηγήσει την Ελλάδα σε διέξοδο από την κρίση, και ανίκανη να κυβερνήσει τον «ΤΙΤΑΝΙΚΟ» όπως η ίδια ισχυριζόταν, παρέδωσε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών»,
Στ. Ανέστης αν. γραμματέας ΓΣΕΕ: «Περικόπτονται οι συντάξεις των 600 ευρώ και μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες και οι εισφοροκλέπτες του ΙΚΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων και να μην πηγαίνει κανένας φυλακή».
60.000 ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Στον «παλμό» του πρώτου μαζικού αλλά ταυτόχρονα και ειρηνικού συλλαλητηρίου «δονήθηκε» το κέντρο της Αθήνας με περίπου 60.000 διαδηλωτές να σχηματίζουν ένα ανθρώπινο και πολύχρωμο από τα εκατοντάδες πανό... ποτάμι με ορμητική ροή προς το Κοινοβούλιο!
Βέβαια η συμμετοχή δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της «αιματηρής» πορείας της 5ης Μαΐου αλλά σίγουρα χθες «πέρασε» ένα σημαντικό μήνυμα… Είναι εφικτό να διεξαχθούν πορείες χωρίς επεισόδια, βανδαλισμούς και συγκρούσεις με την Αστυνομία και φυσικά χωρίς να παραδοθεί η πόλη και δεκάδες καταστήματα στην καταστροφική μανία των… γνωστών – αγνώστων. Σε κάθε περίπτωση πάντως έγιναν συνολικά 98 προσαγωγές υπόπτων από την Αστυνομία, 35 εκ των οποίων από την περιοχή των Εξαρχείων, πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων.
Οι μνήμες βέβαια από τη δολοφονική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin ήταν νωπές και αρκετά μπλοκ κατά τη διέλευσή τους από το σημείο έκαναν μια σύντομη στάση και αρκετοί διαδηλωτές άφησαν λουλούδια στο σημείο.
Το θερμόμετρο ως ήταν αναμενόμενο «ανέβηκε» κατά την άφιξη των μπλοκ των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στη Βουλή, που για μια ακόμη φορά βρέθηκε… πολιορκούμενη από πολίτες που αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Μάλιστα οι διαδηλωτές κατάφεραν να «καταλάβουν» το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και να φθάσουν μέχρι τις σκάλες, δεξιά και αριστερά αυτού, που οδηγούν στο κτίριο της Βουλής. Αμέσως δόθηκε εντολή και απομακρύνθηκαν οι Εύζωνες ενώ στη συνέχεια άνδρες της Αστυνομίας, χωρίς να γίνει χρήση βίας, ώθησαν τους διαδηλωτές προς τα πίσω δημιουργώντας έναν «κλοιό» γύρω από το σημείο που βρίσκονται τα δύο φυλάκια.
Οι διαδηλωτές παρέμεναν εκεί για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κλέφτες, κλέφτες», «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» αλλά και νέα που ουσιαστικά αποτελούν παράφραση συνθημάτων που ανταλλάσσουν στα γήπεδα οι οπαδοί, μόνο που οι λέξεις όπως «Ολυμπιακοί» ή «Παναθηναϊκοί» είχαν αντικατασταθεί από τη λέξη… πολιτικοί.
Η επιμονή του κόσμου να παραμείνει έξω από τη Βουλή είχε ως αποτέλεσμα να μην «κινείται» η πορεία και η «ουρά» της να είναι καθηλωμένη στο Μουσείο ενώ αρκετοί εκ των διαδηλωτών δεν κατάφεραν να φθάσουν μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αφού από τον συνωστισμό τα μπλοκ «έστριβαν» στην Πανεπιστημίου.
Το ΠΑΜΕ είχε επιλέξει να μην κάνει «πέρασμα» από τη Βουλή αλλά να κινηθεί από την Ομόνοια προς το υπουργείο Εργασίας, η είσοδος του οποίου είχε συμβολικά καταληφθεί, και στη συνέχεια να πορευθεί προς τον Κεραμικό ενώ διαλύθηκε στη στάση του Μετρό στο Θησείο. Κατά τη λήξη της πορείας του ΠΑΜΕ ξεκίνησε να κινείται η πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από το Πεδίον του Άρεως και των πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που είχαν δώσει «ραντεβού» στο Μουσείο.
ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Ήρεμα ολοκληρώθηκαν χθες τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 10.000 άτομα διαδήλωσαν με σφυρίχτρες, ταμπούρλα, φορώντας πολύχρωμα καπέλα και χτυπώντας άδειες κατσαρόλες με κουτάλες, μόνο στην πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Η πορεία αυτή ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν και καθιστική διαμαρτυρία. Ογκώδες ήταν και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το οποίο ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με τον ίδιο προορισμό, αλλά επίσης ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.
Παράλληλα και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και τα αστικά λεωφορεία δεν κινούνταν, παρά μόνο λίγα με προσωπικό ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου