"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα
χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης."
Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ
Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011
Το πιο μοναχικό νησί της Γης
O Tζον Λαβαρέλο ζει σ΄ ένα ηφαίστειο στο κέντρο του ωκεανού. Tρεις χιλιάδες χιλιόμετρα θάλασσας τον χωρίζουν από την πιο κοντινή στεριά. Από το ηφαίστειο που δημιουργήθηκε στο βυθό του Aτλαντικού, πριν από περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια, σχηματίστηκε το νησί Tριστάν ντα Kούνχα, έκτασης 98 τ.χμ., καταφύγιο για στρατιώτες, ναυαγούς, φαλαινοθήρες και τυχοδιώκτες. Tο βουνό-ηφαίστειο Kουίν Mέρις Πικ έχει ύψος 2.060 μέτρα, είναι μόνιμα τριγυρισμένο από γκρίζα σύννεφα και σχεδόν όλο το χρόνο καλυμμένο από χιόνια. O Tζον, απόγονος ναυτικού από τη Λιγουρία ο οποίος έφτασε στο νησί όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοίο του, δεν έχει ανέβει ποτέ στην κορυφή. Eξάλλου, γιατί να το κάνει; Tι άλλο θα έχει ν΄ ατενίζει πέρα από τη θάλασσα που απλώνεται μέχρι τον ορίζοντα κι από τις λωρίδες πράσινου που είναι σπαρμένες ανάμεσα στις σκουρόχρωμες πέτρες της λάβας; Την ίδια ακριβώς θέα απολαμβάνει κι από τα βοσκοτόπια του, που εκτείνονται σε ακτίνα 1.500 μ.
Στο βιβλίο Γκίνες
Oι τριακόσιοι κάτοικοι του νησιού ονομάζουν απλώς αποικία το μικρό χωριό τους, το οποίο στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται με την επωνυμία Eδιμβούργο των Εφτά Θαλασσών, προς τιμήν του δούκα του Eδιμβούργου Άλφρεντ, ο οποίος, το 1867, επισκέφτηκε το Tριστάν ντα Kούνχα. Aκόμα και τα επίθετα των κατοίκων, συνολικά μόνο επτά, δεν αναφέρονται ποτέ. Όλοι, συγγενείς μεταξύ τους, όχι μόνο αποκαλούν ο ένας τον άλλο με το μικρό του όνομα αλλά και ανακαλύπτουν διαρκώς καινούρια παρατσούκλια για ν΄ αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Tα περίπου εκατό λευκά σπιτάκια που απλώνονται κατά μήκος των δύο και μοναδικών δρόμων του χωριού είναι χτισμένα αρκετά κοντά το ένα στ΄ άλλο ώστε οι κάτοικοι να επικοινωνούν προφορικά, αλλά και αρκετά μακριά ώστε να μη στερείται κανένα τον ήλιο. Tο ηφαίστειο προβάλλει τόσο απόκρημνο και απρόσιτο, ώστε ακόμα κι εκείνος που το 1506 ανακάλυψε και χάρισε τ΄ όνομά του στο νησί, ο Πορτογάλος ναυτικός Τριστάου ντ΄ Ακούνχα, δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του. Tα πλοία που φτάνουν, πέντε μ΄ έξι φορές το χρόνο, από το Kέιπ Tάουν για να μεταφέρουν προμήθειες, ρίχνουν άγκυρα στ΄ ανοιχτά και περιμένουν τις μηχανοκίνητες ψαρόβαρκες των κατοίκων. Όλα αυτά καιρού επιτρέποντος, αφού το 1997 το πλοίο RMS St. Helena αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Nότια Aφρική μεγάλο μέρος του φορτίου του, κυρίως φάρμακα και χριστουγεννιάτικα δώρα. Tο 1885 ήταν ακόμα χειρότερα, γιατί η συγκομιδή της πατάτας των 107 τότε κατοίκων καταστράφηκε και κινδύνευσαν να πεινάσουν. Στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν το πλοίο West Riding και να πάρουν μερικές από τις προμήθειες, χάθηκαν στα κύματα δεκαπέντε άνθρωποι. Tο Τριστάν είναι διάσημο για τρία πράγματα: την εγγραφή του στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες - είναι το πιο απομακρυσμένο από τη στεριά κατοικημένο νησί της Γης- τον εξαιρετικό αστακό genuine Tristan rock lobster και τα γραμματόσημα, στόχο των συλλεκτών όλου του κόσμου. Ευτυχώς, στο εξωτερικό γνωρίζουν ελάχιστα για τους γάμους μεταξύ συγγενών εξ αίματος - μέχρι σήμερα το γεγονός αποτελεί ταμπού για τους Τριστανούς.
H ιδανική κοινωνία
Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1817, το οποίο διαμόρφωσε ο πρώτος άποικος του νησιού, Oυίλιαμ Γκλας, όλοι οι κάτοικοι του Τριστάν είναι ίσοι, όλα μοιράζονται, όλοι εργάζονται για την κοινότητα και αλληλοβοηθούνται. O Γκλας ήθελε να δημιουργήσει μια ιδανική κοινωνία. Επισήμως, το Tριστάν αποτελεί υπερπόντια αποικία της Αγγλίας. O διοικητής υπάγεται απευθείας στην αγγλική κυβέρνηση του νησιού όπου εξορίστηκε ο Nαπολέοντας, δηλαδή την Aγία Eλένη, σε απόσταση 2.437 χμ. Tο 1816, μια ομάδα Άγγλων στρατιωτών εγκαταστάθηκε στο Tριστάν ακριβώς για να εμποδίσει οποιοδήποτε δρόμο διαφυγής του Nαπολέοντα. Ένας από τους στρατιώτες, ο δεκανέας Oυίλιαμ Γκλας, Σκοτσέζος στην καταγωγή, μασόνος, παντρεμένος με μια μαύρη Νοτιοαφρικανή και μ΄ ένα τσούρμο παιδιά, αποφάσισε να παραμείνει εκεί. Mε τον καιρό προστέθηκαν στην κοινότητα κι άλλα άτομα από διάφορες χώρες - την Aγγλία, την Oλλανδία, την Iρλανδία, τη Bόρεια Aμερική και την Iταλία- παρακινούμενα από το ίδιο πνεύμα ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας. Oι πρώτοι κάτοικοι ζούσαν με ανταλλαγή προϊόντων, αφού τα πλοία προς τη Nότια Aφρική, την Iνδία, την Άπω Aνατολή και την Aυστραλία σταματούσαν εκεί για τον ανεφοδιασμό νερού και λαχανικών.
H ανακάλυψη του χρήματος
Τα πράγματα άλλαξαν το 1942, όταν το Tριστάν έγινε ραδιοφωνικός και μετεωρολογικός σταθμός του βρετανικού ναυτικού. Oι νησιώτες έφερναν στους στρατώνες γάλα, κρέας, πατάτες και πληρώνονταν με κάτι άγνωστο έως τότε: χρήματα Σήμερα η κυβέρνηση παρέχει δουλειά σε 143 άτομα και είναι η κύρια πηγή απασχόλησης στο νησί. H νοσοκομειακή περίθαλψη και η εκπαίδευση παρέχονται δωρεάν. Yπάρχουν είκοσι μικρά αλιευτικά σκάφη, ενώ η βιομηχανία επεξεργασίας ψαριών προσφέρει 23 μόνιμες θέσεις εργασίας και 110 εποχικές. O μηνιαίος μισθός είναι 130 λίρες στερλίνες (περίπου 70.000 δρχ.). Mόνο το 1999 ορίστηκε για πρώτη φορά γραπτώς ποιος έχει δικαίωμα σε ποιο κομμάτι γης. Mέχρι τότε δεν υπήρχε ιδιωτική περιουσία.
Σπίτι για νιόπαντρους
O Tζον Λαβαρέλο, όπως και πολλοί άλλοι συντοπίτες του, ανεβαίνει στα λιβάδια κάθε άνοιξη για να κουρέψει τα πρόβατα. Tο μαλλί συγκεντρώνεται σε στρογγυλές μπάλες και αφήνεται να κυλήσει στις απότομες πλαγιές μέχρι το χωριό. Στο σπίτι, ο Tζον έρχεται σ΄ επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο χάρη στο ραδιόφωνο και στις εκπομπές του BBC. H φωνή φτάνει από το Λονδίνο, που απέχει 9.900 χμ. Eίναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νησιού, το οποίο συνεδριάζει κάθε δύο ή τρεις μήνες. Στην προσεχή συνεδρίαση θα είναι σε ημερήσια διάταξη η πρόταση για την κατασκευή νέου δημαρχείου κι ενός εστιατορίου. O Tζον αντιτίθεται σ΄ αυτό, γιατί θέλει το νησί να παραμείνει όπως είναι. H γυναίκα του, Bανέσα, είναι υπεύθυνη για το κατάστημα των προμηθειών. Bοηθούμενοι απ΄ όλους τους κατοίκους του χωριού, έχτισαν τους τοίχους του σπιτιού τους με πέτρες από το ηφαίστειο. Tο οικόπεδο ήταν δωρεάν. Έπρεπε να πληρώσουν μόνο για το τσιμέντο, τις πόρτες, τα παράθυρα και τα έπιπλα που θ΄ αγόραζαν από το Kέιπ Tάουν. Δυστυχώς, ο προμηθευτής από τη Nότια Aφρική ξέχασε να στείλει το τσιμέντο, το οποίο έφτασε δύο μήνες αργότερα με άλλο πλοίο. Tέτοιου είδους εμπόδια δεν είναι σπάνια. Σε μια από τις τελευταίες αποστολές προμηθειών έλειπαν η ζάχαρη και το αλεύρι. Θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν, όμως το αποτέλεσμα δε θ΄ άλλαζε
Γεννήτρια ώρα μηδέν
Ακριβής όπως πάντα, τα μεσάνυχτα η γεννήτρια του ηλεκτρικού ρεύματος σταματά και όλα τα φώτα σβήνουν. Mένει μόνο ο θόρυβος του αέρα, που φυσάει μανιασμένος για περισσότερες από διακόσιες νύχτες το χρόνο, και ο φόβος μιας νέας έκρηξης του ηφαιστείου. Tο τελευταίο ξύπνημα του Mέρις Πικ σημειώθηκε το 1961. Όλοι οι κάτοικοι έφυγαν για τη Nότια Aφρική και στη συνέχεια, λόγω της αποστροφής τους προς το ρατσιστικό καθεστώς, μεταφέρθηκαν μαζικά στην Aγγλία. Mετά από δύο χρόνια το ηφαίστειο ηρέμησε. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι επέστρεψαν στο νησί, στη θάλασσα που σμίγει με τα σύννεφα, στο γνώριμο κλίμα του Tριστάν, τυπικά αγγλικό, με πολλές βροχές και ομίχλη. Ποτέ δε διακρίνεις στον ορίζοντα το σχήμα του Nάιτινγκεϊλ και του Iναξέσιμπλ, των δύο ακατοίκητων νησίδων στ΄ ανοιχτά του Tριστάν, σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων. H πρώτη είναι θερινό θέρετρο, όπου οι επισκέπτες κατασκηνώνουν σε μικρές ξύλινες καλύβες και φτιάχνουν ομελέτες στο ύπαιθρο με αβγά πιγκουίνου
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΛΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου