"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ένας νομπελίστας απέναντι στον Μουμπάρακ.

Ο νομπελίστας της ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που έφθασε απόψε στην Αίγυπτο, και δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί μιας πολιτικής μετάβασης, επιβλήθηκε μέσα σε ένα χρόνο ως ένας αποφασισμένος αντιφρονών στο καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. 

   

Ο πρώην διπλωμάτης, 68 ετών, ο οποίος αποχώρησε στα τέλη του 2009 από το αξίωμα του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2010, γενόμενος δεκτός από εκατοντάδες οπαδούς του στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

 

Πολύ γρήγορα, προσπάθησε να ενώσει την αιγυπτιακή αντιπολίτευση γύρω από ένα σχέδιο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει σε έναν ανεξάρτητα, όπως αυτός, να συμμετάσχει στις προεδρικές του Σεπτεμβρίου του 2011. 

   

Αυτός ο αυστηρός άνθρωπος, που είναι κακός ομιλητής αλλά θεωρείται ακέραιος και σταθερός στις πεποιθήσεις του, προκάλεσε γρήγορα τη συμπάθεια σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ειδικά στους νέους και στη μεσαία τάξη. 

 

Η εξουσία αισθάνθηκε τον κίνδυνο. Μια "φαρμακερή" εκστρατεία ξεκίνησε εναντίον του, παρουσιάζοντας τον ως ξεκομμένο από την αιγυπτιακή πραγματικότητα, ακόμα και σαν ξένο παράγοντα. 

 

Φωτογραφίες της κόρης του Λάιλα με μαγιό, και από το γάμο της, όπου σερβίρεται κρασί, που μπορούν να προσβάλουν την συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία, δημοσιεύονται στον Τύπο. 

   

Οι μακρές και πολύ συχνές ιδιωτικές παραμονές του στο εξωτερικό και οι δυσκολίες διατήρησης της πειθαρχίας στους οπαδούς του έχουν προκαλέσει επικρίσεις, ακόμη και στο περιβάλλον του. 

   

Επειδή δεν ανήκει σε κανένα αναγνωρισμένο κόμμα της αντιπολίτευσης, σχηματίζει ένα κίνημα, την Εθνική Ένωση για την αλλαγή, που συνδέεται με τις άλλες οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας, που βρίσκουμε σήμερα στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης του Μουμπάρακ. 

   

Προσεγγίζει επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι υποστηρίζουν τα σχέδιά του για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

   

Το φθινόπωρο του 2010, σκληραίνει τους τόνους κατά του καθεστώτος, καλώντας σε μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου. 

 

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι απευθύνει επίσης έκκληση για μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών το Σεπτέμβριο, εάν το Σύνταγμα δεν έχει αναθεωρηθεί, και ζητεί σοβαρές εγγυήσεις για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. 

   

Γεννημένος στις 17 Ιουνίου του 1942 στο Κάιρο, από πατέρα δικηγόρο και επικεφαλής του Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρώην διπλωμάτης έχει μια φήμη ότι μιλά χωρίς ξύλινη γλώσσα. 

 

"Ο πατέρας μου μου δίδαξε την ανάγκη να επιμένω απαρέγκλιτα στις αρχές μου (...) Υποστήριζε τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τα πιο καταπιεστικά χρόνια της εποχής Νάσερ", γράφει. 

 

Μετά το πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Ελ Μπαραντέι εισέρχεται το 1964 στη διπλωματία και τοποθετείται στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, όπου έκανε διδακτορικό στο διεθνές δίκαιο πριν ασχοληθεί με την διδασκαλία. Συμμετείχε στην ομάδα των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ. 

   

Το 1980 άρχισε την καριέρα του στον ΟΗΕ, και εστάλη στο Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου για να επιβλέψει την αποσυναρμολόγηση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος. 

   

Το 1997, έγινε επικεφαλής της ΙΑΕΑ, μια θέση που του έδωσε διεθνή φήμη, καθώς και το καθεστώς του αντίπαλου της Ουάσιγκτον, για το Ιράκ και μετά για το Ιράν.

 

Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, αμφισβήτησε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διεξήγαγε τότε ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα, γεγονός που εξόργισε τις ΗΠΑ, αλλά του έδωσε κάποια "αύρα" σε άλλες χώρες. Τα γεγονότα στη συνέχεια τον δικαίωσαν. 

   

Το 2005, ο Δρ. Ελ Μπαραντέι μαζί με την ΙΑΕΑ τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη. Τιμήθηκε επίσης το 2006, με το "Μετάλλιο του Νείλου ", την υψηλότερη διάκριση στην Αίγυπτο. 

   

Είναι παντρεμένος με την Αΐντα Ελκασέφ, που είναι νηπιαγωγός, και πατέρας δύο παιδιών, της Λάιλα και του Μοστάφα. 

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου