Στρατιώτες χαιρετούσαν απόψε στο Κάιρο με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου δύο ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα.

Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών. «Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό», δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων. «Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό», πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.

Τα δημόσια κτίρια στο κέντρο του Καΐρου είναι καλυμμένα με γκράφιτι και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «κάτω το καθεστώς». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ωραιότερο κι από όνειρο, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε ένας νεαρός φοιτητής την ώρα που από πάνω πετούσαν ελικόπτερα.

Την άμεση απευλευθέρωση των διαδηλωτών ζητά η Άστον

«Αμέσως και άνευ όρων» ζητά να απελευθερωθούν όλοι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. «Καλώ τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές, οι οποίοι τελούν υπό κράτηση. Η συνέχιση της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους είναι εξαιρετικά ανησυχητική», αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Καλεί τις αιγυπτιακές αρχές «να βρουν επειγόντως έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των αιγύπτιων πολιτών για δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Κάιρο και αλλού στην Αίγυπτο, καθώς και για την αποφυγή περισσοτέρων ατυχημάτων, καλώ και πάλι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ηρεμία», τονίζει η Αστον.