"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Σοκ και δέος στα εργασιακά

Στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (από όπου η φωτογραφία) η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής  Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. «Είμαστε σε καλό δρόμο, θα τα καταφέρουμε», ανέφερε. «Το εύχομαι», της απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας, που νωρίτερα- καθώς την υποδεχόταν στο γραφείο  του- είχε σχολιάσει: «Χαίρομαι για τις προσπάθειες που κάνετε, τις διαβάζω, θα τις μάθω τώρα και από πρώτο χέρι».
Με ένα παζάρι- θρίλερ, μέσω e-mail, μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας- το οποίο συνεχίστηκε μέχρι το «παρά πέντε»- καθορίστηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη μείωση μισθών (αλλά και περαιτέρω ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις) και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων.
Το καυτό σχέδιο για τις ανατροπές στις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα 8 βασικά σημεία
Μέχρι αργά το βράδυ τα 8 βασικά σημεία του νομοσχεδίου προέβλεπαν τα εξής:

1Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών (δεν θα υπάρχει ποσοστό μείωσης) θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος και απλώς θα γνωστοποιούνται στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) συνοδευόμενες από αιτιολογική έκθεση.

2Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων (εμμέσως προκύπτει ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη).

3Οταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών.

4Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων. Δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σήμερα κινείται στα 740 ευρώ).

5Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων που δεν υπάρχει σωματείο τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου. 6Δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών να συντρέχουν προϋποθέσεις (special regime) συνυφασμένες με οικονομικά μεγέθη που αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση έχει υποστεί επιπτώσεις από την κρίση.

7Παραμένει η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε μη μέλη των οργανώσεων. Δεν θα μπορεί ωστόσο να τις επεκτείνει όπου εφαρμόζονται επιχειρησιακές συμβάσεις.

8Επέρχονται αλλαγές στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία. Ειδικά για τη διαιτησία επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές:

Θα παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και στον εργοδότη.

Ορίζεται νέος τρόπος επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων

Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

«ΜΟΝΟ με την εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη». Αυτό υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το συζητήσαμε εκτενώς με την κυβέρνηση αλλά συμφωνήσαμε ότι σε συνθήκες ύφεσης και πληθωρισμού δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη». Αντιθέτως, ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν αναγκαία η μείωση κατά 15% των μισθών στον δημόσιο τομέα που έγινε το 2010 καθώς επρόκειτο για ένα μέτρο άμεσης απόδοσης.

Εξίσωση με την πραγματικότητα
«Πάμε για εξίσωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την πραγματικότητα», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπών μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


Απολύσεις στο Δημόσιο αν...

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣστο Δημόσιο εάν και εφόσον χρειαστεί μιλά με συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα» ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Ο υπουργός στη συνέντευξή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Πρέπει να αποκτήσουμε ποιοτικό δημόσιο τομέα και στο σωστό μέγεθος. Αν για να το πετύχουμε αυτό θα γίνουν και απολύσεις, αυτό θα είναι ένα κόστος ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα είναι ασφαλώς και δίκαιο απέναντι όλων των Ελλήνων. Γιατί τα βάρη της κακής λειτουργίας τα πληρώνουμε όλοι.

Και αυτό δεν αντέχεται πλέον».


«Προσπαθούμε να σώσουμε τις δουλειές»

«ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ πλάτη» κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να επέλθει τελική συμφωνία στα εργασιακά, κατά την επίσκεψή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Ολοι οι κοινωνικοί εταίροι χρειάζεται να βάλουν πλάτη, να υπάρξει συνεχής διάλογος, συνεχής ενημέρωση, διαβούλευση μαζί με τους εταίρους μας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να σωθούν θέσεις εργασίας στον τόπο μας, να στηριχθούν τα εισοδήματα, να είμαστε κοντά στον κόσμο και να προωθήσουμε ταυτόχρονα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε η υπουργός, που εξερχόμενη αργότερα του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι «το Μνημόνιο ισχύει, είναι νόμος του κράτους, υπάρχει όμως περιθώριο για βελτιωτικές κινήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου