"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

450 εκατ. δολάρια στον βρόντο Αλλάζει η πολιτική επιχορηγήσεων από το Ιδρυµα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς


Σοµαλοί στέκονται στις όχθες του υπερχειλισµένου ποταµού Σαµπέλ περιµένοντας βοήθεια από  µη κυβερνητική οργάνωση µε την οποία συνεργάζεται το Ιδρυµα Γκέιτς: τέντες που  προστατεύουν από τα κουνούπια και τις ασθένειες που αυτά µεταφέρουν
Πριν από πέντε χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς κάλεσε τους επιστήµονεςτου κόσµου να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για την αντιµετώπιση των µεγαλύτερων προβληµάτων στην υγεία. Σήµερα παραδέχεται ότι τα χρήµατα δεν µπορούν να δώσουν λύση σε όλα και δηλώνει: «Ηµασταν αφελείς όταν ξεκινούσαµε».
Το 2005 καµία ιδέα δεν ακουγόταν πολύ ριζοσπαστική, λέει ο Γκέιτς καιπίστευε ακράδαντα ότιη πρωτοβουλία που ο ίδιος αποκάλεσε Μεγάλες Προκλήσεις στην Παγκόσµια Υγεία θα µπορούσε να ανοίξει µονοπάτια που οι επίσηµοι θεσµοί δεν µπορούσαν. Ετσι λοιπόν, περίπου 1.600 προτάσεις έφτασαν και οι καλύτερες 43 ήταν τόσο ελπιδοφόρες ώστε το Ιδρυµα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς αποφάσισε να δώσει τελικά 450 εκατ. δολάρια σε ερευνητικά προγράµµατα διαρκείας πέντεετών – περισσότερα από τα διπλάσια απότα οποία σκόπευαν να δώσουν αρχικά. Τα πέντε χρόνιαπέρασαν και το Ιδρυµα πρόσφατα κάλεσε όλους τους επιστήµονες στο Σιάτλ προκειµένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσµατα και να αποφασίσουν ποιος θα πάρει και άλλη χρηµατοδότηση.

Οµως τα πράγµατα δεν πήγαν όπως αναµενόταν. Ως παράδειγµα, ο Γκέιτς αναφέρει την ανάπτυξη εµβολίων που δεν χρειάζεται να φυλαχθούν σε ψυγεία. «Τότε σκεφτόµουν: Θα έχουµε πολλά εµβόλια σταθερά στις µεταβολές της θερµοκρασίας το 2010. Οµως σήµερα δεν βρισκόµαστε ούτε καν κοντά. Θα εκπλαγώ αν τα καταφέρουµε το 2015». Υποτίµησε, υποστηρίζει, τον χρόνο που χρειάζεται προκειµένου να περάσει ένα νέο προϊόν απότα εργαστήρια στις δοκιµές και µετά στην παραγωγή χαµηλού κόστους και τέλος στο να το αποδεχθούν χώρες του Τρίτου Κόσµου.

Το 2007 αντί να χρηµατοδοτήσει και άλλες µεγάλες φιλόδοξες έρευνες, άρχισε να υποστηρίζει µικρές παρέχοντας 100.000 δολάρια για την κάθε µια. «Τώρα», λέει µεταξύ αστείου και σοβαρού, «µπορείς να πάρεις εκατό χιλιάρικα ακόµα και εάν προσποιηθείς ότι µπορείς ναθεραπεύσεις το AIDS». Βέβαια, τόσα λίγα χρήµατα δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε κάποια µεγάλη ανακάλυψη αλλά επιτρέπει στους επιστήµονες να προσθέτουν νέους στόχους στα υπάρχοντα προγράµµατα και έτσι γλιτώνει το Ιδρυµα από πολλή γραφειοκρατία. «Και», προσθέτει, «ένας επιστήµονας σε µια αναπτυσσόµενη χώρα µπορεί να κάνει πολλά µε 100.000 δολάρια».

Μακρινοί στόχοι
Συνολικά, προσθέτει ο Μπιλ Γκέιτς, «κατορθώσαµε να τραβήξουµε την προσοχή σε τρόπους µε τους οποίους µπορούν να σωθούν ζωές µέσα από την επιστηµονική πρόοδο. Νόµιζα ότι ήδηθα σώζαµε ζωές σήµερα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο θα συµβεί σε 10 χρόνια». Πολλοί επιστήµονες που συµµετείχαν στη συνάντηση παρατήρησαν ότι ο Γκέιτς προέρχεται από τη βιοµηχανία των κοµπιούτερ όπου όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Συγκριτικά, η βιολογία κινείται πολύ πιο αργά – και τα µικρόβια συνεργάζονται πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι τα ηλεκτρόνια.

Ετσι, παρά τιςανακαλύψεις σε πολλά µέτωπα, σχεδόν τα 2/3 των προγραµµάτων δεν ανανεώθηκαν, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του Γκέιτς. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχε σηµειωθεί κάποια επιτυχία, σε άλλες λόγω επιστηµονικών ή πολιτικών εµποδίων καισε άλλες επειδή απλώς το Ιδρυµα άλλαξε στόχους.
Μικρα ΒΉΜΑΤΑ
Τα ερευνητικά προγράµµατα που χρηµατοδοτήθηκαν επί 5 χρόνια δεν είχαν θεαµατικά αποτελέσµατα

«Τυφλά» κουνούπια και σούπερ µπανάνες

ΕΡΕΥΝΉΤΙΚΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ του Ιδρύµατος Γκέιτς:

n Οµάδα µε επικεφαλής τον νοµπελίστα Ρίτσαρντ Αξελ αναζητά µόρια που θα µπορούσαν να µπλοκάρουν την ικανότητα των κουνουπιών να εντοπίζουν τους ανθρώπους.

n ∆ισεκατοµµύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί στην έρευνα για τη δηµιουργία εµβολίων που παραµένουν σταθερά σε κάθε µεταβολή της θερµοκρασίας. Εχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές όµως δεν θα είχε νόηµα να χρηµατοδοτηθούν όλες. Τώρα το Ιδρυµα χρηµατοδοτεί τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων εµβολίων, άρα εάν υπάρχουν ένα δύο θερµοσταθερά οι κλινικές πάλι θα χρειάζονται ψυγεία και ηλεκτρικό ρεύµα.

n Μια επιχορήγηση σταµάτησε επειδή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Οι επιστήµονες µελετούν γιατί τα λεµφοκύτταρα «εξαντλούνται» έπειτα από µακρά µάχη µε κάποιους ιούς, όπως του AIDS ή της ηπατίτιδας C. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τελικά τα λεµφοκύτταρα αναπτύσσουν «ανασταλτικούς υποδοχείς» στην επιφάνειά τους για να αυτοπροστατευθούν. Σε ποντίκια και πιθήκους βρέθηκαν αντισώµατα που µπλοκάρουν τη δηµιουργία των υποδοχέων και έτσι δεν καταστρέφονται τα λεµφοκύτταρα.

n Αυστραλοί επιστήµονες προσέθεσαν επιτυχώς βιταµίνη Α στις µπανάνες και τώρα προσπαθούν να προσθέσουν και σίδηρο. Οι µπανάνες αποτελούν βασική τροφή για εκατοµµύρια ανθρώπους από την Αφρική έως τον Ισηµερινό και την Ινδία και ιδιαίτερα δυναµωτική τροφή για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου