"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η δραχµή µπήκε στο µουσείο Σπάνια νοµίσµατα από όλο τον κόσµο στο ολοκαίνουργιο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος


Τσίγκοι, µακέτες, µηχανήµατα παραγωγής νοµισµάτων  είναι µερικά από τα εκθέµατα του µουσείου
Η ιστορία του ελληνικού νοµίσµατος _ και όχι µόνο _ εκτίθεται στο ολοκαίνουργιο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος. «Η δραχµή µπήκε στο µουσείο» είναι η απάντηση που δίνει η Τράπεζα σε όσους διαβλέπουν σενάρια επιστροφής στη δραχµή και το αποδεικνύειεκθέτοντάς την στο... ράφι.
Ασηµένια αγκίστρια από τον Περσικό, δόντια φάλαινας και κάπρου από τα νησιά Φίτζι και τη Νέα Γουινέα, χαρτονοµίσµατα µε γορίλλες από το Ζαΐρ και τα πορτρέτα του Τσε Γκεβάρα από την Κούβα και του Μαχάτµα Γκάντι από την Ινδία. Ολα τους κάποτε είχαν αγοραστική αξία ως νοµίσµατα. Από την καρδιά της Αθήνας, στην οδό Αµερικής, διηγούνται την οικονοµική και νοµισµατική ιστορία τους στο ολοκαίνουργιο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος.


«Πρόκειται για µια προσπάθεια που στόχο έχει να καταλάβουν κυρίως τα παιδιά και οι νέοι τη λειτουργία του χρήµατος», επισήµανε ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος, µε αφορµή την παρουσίαση του χώρου που φιλοξενεί περισσότερα από 250 τραπεζογραµµάτια και 600 νοµίσµατα. Το Μουσείο κόστισε σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ και λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα µήνα υποδεχόµενο περί τα 800 παιδιά µηνιαίως.

Την παράσταση στον πρώτο όροφο του γεµάτου ψηφιακά εκθέµατα Μουσείου κλέβει µε την πρώτη µατιά µια ιδιόρρυθµη εγκατάσταση: πέντε πανύψηλα διάφανα κουτιά µε σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ! Μόνο που δεν προσφέρονται για…ληστεία καθώς είναι θρυµµατισµένα, ώστε να παρουσιάσουν τον νέο, οικολογικό τρόπο καταστροφής των χαρτονοµισµάτων που αντικατέστησε την καύση.

Μικρό, αλλά µοναδικό το ήλεκτρο από τη Χίο, από τα αρχαιότερα νοµίσµατα και το µόνο παγκοσµίως που διασώζει τη Σφίγγα (έµβληµα του νησιού) στον οπισθότυπό του.

Κι αν έχουµε συνηθίσει να βλέπουµε αθηναϊκά τετράδραχµα και στατήρες του Φιλίππου Β’, σίγουρα δεν έχουµε ξαναδεί δικέλλα, κινεζικό νόµισµα της περιόδου 500 - 200 π.Χ. (εκτός Κίνας υπάρχει µόνο άλλο ένα στο Βρετανικό Μουσείο) ούτε ντάλερ, σουηδικό νόµισµα που µοιάζει µε χάλκινο δισκάκι µε σφραγίδες (από όπου προέκυψε η λέξη τάλαρο, σύµφωνα µε τον προϊστάµενο των υπηρεσιών Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Συλλογών της Τραπέζης της Ελλάδος Αγγελο Ξένο) µαζί µε το πρώτο στην Ιστορία χαρτονόµισµα από την Κίνα (1287) που φέρει γραπτή προειδοποίηση σκληρής τιµωρίας για τους παραχαράκτες, πλάι σε σπάνια χρυσά δολάρια του 1858. Επόµενη στάση: Ακρόπολη. Εκεί σε ειδική ενότητα αποκαλύπτεται ότι σπουδαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που σχεδίασαν χαρτονοµίσµατα (π.χ. Παπαγιάννης, Φαληρέας)

εµπνεύστηκαν από το πρώτο θησαυροφυλάκιο της Αθήνας, τον Παρθενώνα, και πως αποτύπωσαν τη ζωφόρο στα νοµίσµατα, κίνηση που, όπως µας αποκάλυψαν, είχε και επικοινωνιακό ρόλο, αφού έδειχναν σε ανθρώπους που ζούσαν πολύ µακριά από την Αθήνα πώς είναι η Ακρόπολη.

Μάθηµα πλαστικού χρήµατος

Στη διαδροµή και µέχρι να φτάσουν στον κάτω όροφο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να µάθουν για το πλαστικό χρήµα, τις κεντρικές τράπεζες – η πρώτη ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 1609, η δε Τράπεζα της Ελλάδος το 1927. Να ανακαλύψουν µέσα από ψηφιακές εφαρµογές το νοµισµατικό σύστηµα στην Ελλάδα και το πώς φτάσαµε στη νοµισµατική ενοποίηση. Και να γνωρίσουν τον πρώτο καλλιτέχνη που σχεδίασε ελληνικό χαρτονόµισµα, τον Μιχαήλ Αξελό, µέσα από τα έργα του. Βουτιά στο θησαυροφυλάκιο επιφυλάσσει το επόµενο βήµα, καθώς µπροστά στην πόρτα του κεντρικού θησαυροφυλακίου της ΤΤΕ «βρέχει» νοµίσµατα των 2 ευρώ, ενώ δίπλα ποζάρουν ελληνικά χαρτονοµίσµατα made in France, καθώς έως το 1947 δεν κόβονταν εντός της χώρας.
«ΤΡΟΠΙΚΑ» ΧΡΗΜΑΤΑ
Ο επισκέπτης µπορεί να δει ασηµένια αγκίστρια και δόντια φάλαινας και κάπρου που είχαν αγοραστική αξία σε µακρινές χώρες
[ INFO ]
Moυσείο της Τραπέζης της Ελλάδος, Αµερικής 3, τηλ. 210-3203.555. Είσοδος ελεύθερη. Προσβάσιµο σε ΑµεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου