"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Αφήνουν τη γιόγκα και πιάνουν το βελονάκι

Ο Διονύσης Λουράνδος θεωρεί το πλέξιµο µια µορφή τέχνης. Αυτός είναι και ο λόγος που µαθαίνει µαζί µε τη σύντροφό του  Εφη Δερµάνη να... χειρίζεται τις βελόνες
Η Εβίτα Μπαντή είναι 24 ετών, γραφίστρια και κάθε Παρασκευή απόγευµα για δύο ώρες βρίσκεται στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Πλάκα. Εκεί, παρέα µε αρκετές γυναίκες διαφόρων ηλικιών, µαθαίνει να πλέκει µε τη βοήθεια της δασκάλας Βασιλικής Μεριγγούνη. Για την Εβίτα Μπαντή το εργόχειρο είναι µια σύγχρονη µορφή... ψυχοθεραπείας.
«Αν γνώριζαν όλοι πόσο πολύ ωφελείται κάποιος που δηµιουργεί ένα εργόχειρο, σίγουρα θα υπήρχαν περισσότεροι φαν». Θα µπορούσε να πάρει τα πρώτα µαθήµατα από τηγιαγιά της, όµως η Εβίτα προτίµησε να παρακολουθήσει τα σεµινάρια του ∆ήµουΑθηναίων. «Η γιαγιά µου κάνειπερισσότερο κεντήµατα κοφτά και δεν µου είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον, όπως το πλέξιµο µε το βελονάκι ή µε τις βελόνες. Οταν άρχισα να κάνω τα πρώτα µαθήµατα, εκτός από τη χαρά της δηµιουργίας διαπίστωσα ότι µου προκαλούσε και απίστευτη χαλάρωση. Προσπαθώ να ασχολούµαι όσο περισσότερο γίνεται. Τις ώρες πουµετακινούµαι και βρίσκοµαι µέσαστο Μετρό αντίγια µουσική πλέκω µε το βελονάκι και νιώθω πολύ χαρούµενη, έστω και αν προκαλώ τα βλέµµατα των άλλων. Αλλωστε, οι περισσότεροι συνοµήλικοί µου κρατούν το MP3 τους και όχι εργόχειρο».


Ερευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι ασχολούνται µε τοπλέξιµοδείχνουν πιο ευτυχισµένοι. Οι επαναλαµβανόµενες κινήσεις που απαιτεί επιδρούν χαλαρωτικά τόσο στο µυαλό όσο και στο σώµα, φέρνοντάς το στην ίδια κατάσταση µε αυτή που προκαλεί ο διαλογισµός ή η γιόγκα.

Κατεβαίνουν οι παλµοί. Επειτα από έρευνα το Ινστιτούτο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι όταν κάποιος πλέκει, οι παλµοίτης καρδιάς του κατεβαίνουν κατά 11 το λεπτό και επίσης η αρτηριακή πίεση πέφτει. Ολα αυτά επιδρούν θετικά στην υγεία των ανθρώπων.

Τα ευεργετικά αποτελέσµατα του πλεξίµατος διαπιστώνει και η 30χρονη Κατερίνα Μαστροσταµάτη, η οποία κάθε Παρασκευή κάθεται στα… θρανία του Κέντρου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Πλάκα. «Εργάζοµαι ως γραµµατέας σε µια επιχείρηση και οι ρυθµοίτης δουλειάς µου αλλά και της καθηµερινότητας γενικότερα είναι εξαντλητικοί. Η ενασχόλησή µου µε το εργόχειρο µού δίνει τη δυνατότητανα διαχειριστώ καλύτερα το στρες µου».

Η Βασιλική Μεριγγούνη είναι η δασκάλα του πλεξίµατος και θεωρεί αυτή την ενασχόληση αγχολυτική. Κάθε Παρασκευή παίρνει το πλοίο ή το αεροπλάνο για να έρθει στην Αθήνα από τα Κύθηρα, όπου µένει µόνιµα, να δείξει σε όσες ενδιαφέρονται µια τέχνη ξεχασµένη και απαξιωµένη κυρίως από τις νέες γυναίκες. «Με χαρά όµως διαπιστώνω πως τον τελευταίο καιρό έρχονται νεαρά κορίτσια στα µαθήµατα. Σίγουρα αυτό δεν οφείλεται µόνο στη µόδα. Το πλέξιµο είναι αγχολυτικό και η ενασχόληση µε αυτό δίνει στα νέα παιδιά λίγη χαλάρωση και ηρεµία». Αυτή την ηρεµία αναζητά και η ίδια, που επιθυµεί να διασώσει αυτήν τη λαϊκή τέχνη. «∆εν µε κουράζει καθόλου που πρέπει κάθε εβδοµάδα να διανύσω τόσα χιλιόµετρα. Σχεδόν όλη την αµοιβή µου τη δίνω στα εισιτήρια, όµως αναζωογονούµαι µέσα από αυτό».

Η ηθοποιός Ελλη Μερκούρη πιστεύει ότι το πλέξιµο και γενικότερα το εργόχειρο είναι µια σύγχρονη µορφή γιόγκα, που δρα ευεργετικά στην ψυχική µας υγεία, αφού προσφέρει συγκέντρωση και χαλάρωση. Κάθε Σάββατο παρακολουθεί µαθήµατα πλεξίµατος µε βελόνες. «Για µένα το πλέξιµο είναι ψυχοθεραπευτικό. Σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, συµπεριλαµβάνεται στις τεχνικές της εικαστικής θεραπείας - art therapy», λέει.

Πλέκουν και άντρες. Κινείται µε άνεση στον χώρο καταστήµατος µενήµατα και κλωστές στο κέντρο της Αθήνας, παρ’ όλο που βρίσκεται ανάµεσα σε µια ντουζίνα γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες κρατούν στα χέρια τους το εργόχειρό τους, κάνοντας τις πρώτες απόπειρες στο πλέξιµο. Ο ∆ιονύσης Λουράνδος ρωτά για να µάθει λεπτοµέρειες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επιλέξει το σωστό µέγεθος των βελόνων και την ποιότητα του µαλλιού που θα χρησιµοποιήσει. Κάθεται και αρχίζει το πλέξιµο υπό την καθοδήγησητης δασκάλας. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε πολλούς αυτό που κάνω για έναν άντρα και µάλιστα της ηλικίας µου, το να µαθαίνω δηλαδή πλέξιµο. Υπάρχουν κάποια στερεότυπα που δύσκολα ξεπερνιούνται, αλλά δεν είµαι διατεθειµένος να µείνω σε αυτά». Για τον ∆ιονύση Λουράνδο η ανάγκη του να µάθει να πλέκει πηγάζει κατ’ αρχήν από την επιθυµία του για καινούργια πράγµατα. «Για µένα το πλέξιµο είναι µια µορφή τέχνης. Εχει δηµιουργία και χρειάζεται να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου και την τεχνική σου για να φτάσεις στο αποτέλεσµα που θέλεις». Το εικαστικό µέρος όµως πια έρχεται σε δεύτερη µοίρα. Οπως λέει η σύντροφός του Εφη ∆ερµάνη, µε την οποία παρακολουθούν µαζί τα µαθήµατα πλεξίµατος, «είναι µια ωραία, έστω και απλοποιηµένη, µορφή ψυχοθεραπείας. Οση ώρα ασχολείσαι µε το εργόχειρό σου συγκεντρώνεσαι σε αυτό, µετράς τους πόντους, εστιάζεις σε αυτό που κάνεις και διώχνεις, θέλοντας και µη, οτιδήποτε υπάρχει στο κεφάλι σου».
[ INFO ]
Σελίδες στο internet µέσα στις οποίες υπάρχουν οδηγίες για την τέχνη του πλεξίµατος
• www.stichnbitch.co.uk • www.knitting.about.com • www.varnharlot.ca.blog • www.knittinghelp.com

Πού γίνονται µαθήµατα πλεξίµατος

n Ο ∆ήµος Αθηναίων, στο πλαίσιο των δωρεάν σεµιναρίων, διοργανώνει µαθήµατα κάθε Παρασκευή απόγευµα στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Πλάκα. Τηλ.


210-3243.987

n ∆ωρεάν µαθήµατα από το κατάστηµα «Σακαλάκ» στην Κολοκοτρώνη κάθε Σάββατο 11 το πρωί ώς 1 το µεσηµέρι. Τηλ.

210-3231.710

n Κάθε Τρίτη και Πέµπτη το κατάστηµα «Σακαλάκ» διοργανώνει µαθήµατα πλεξίµατος στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης». Tα µαθήµατα στοιχίζουν 50 ευρώ τον µήνα και όλο το ποσό δίνεται στο Χαµόγελο του Παιδιού n Στο µαγαζί «Kangaroo» όλες τις µέρες της εβδοµάδας. Τηλ. 210-3234.939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου