Σε εξέλιξη είναι το «θρίλερ» με τους μισθούς, με τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στο... καυτό θέμα των συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ χθες εμφανίστηκε να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μιλούν για πολύωρες συναντήσεις
Το θέμα θα κλείσει τις επόμενες μέρες και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Για την τελική ρύθμιση πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η τρόικα, η οποία επιθυμεί πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
Οι ρυθμίσεις, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των άτυπων επαφών και μένει να εγκριθούν από το υπουργείο, είναι:
- Το ποσοστό απόκλισης της επιχειρησιακής σύμβασης από την κλαδική, που θα είναι 10% έως 12%.
- Οι όροι για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε «κατάλληλη δικαιολογία» αλλά τα συνδικάτα ζητούν ασφαλιστικές δικλίδες (οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης).
- Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις. Οπου δεν υπάρχει σύλλογος τον ρόλο αναλαμβάνει η κλαδική ομοσπονδία.
- Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των εργαζομένων (φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί και η συναίνεση των εργοδοτών).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΩστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε πως «οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους γίνονται πάντα σε καλό κλίμα. Συζήτησα χθες μαζί τους για επτά ώρες. Λέτε να έβλεπα όνειρο; Μάλλον όχι». Ο πρόεδρος των εμπόρων Β. Κορκίδης σημείωσε πως «δεν κάνουν πουλάκια τα μάτια μου. Στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Συνομοσπονδίας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις στείλαμε τις προτάσεις στην υπουργό».
Οι αποκαλύψεις για άτυπες επαφές των κοινωνικών εταίρων προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) σημείωσε πως δεν συναντήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «νομιμοποιητή της αθλιότητας χειροτέρευσης των όρων απασχόλησης και αμοιβής». Τέλος, η Αυτόνομη παρέμβαση σημειώνει: «Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να προσυπογράψει ούτε μυστικά ούτε επίσημα καμία συμφωνία».
Οι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από τα 740 ευρώ
Μείωση μισθών χωρίς απολύσεις έως 2 χρόνια
Μείωση των μισθών μέχρι 10% ή ακόμα και 12% -το τελικό ποσοστό θα «κλειδώσει» τις επόμενες μέρες- θα φέρει η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Ακόμα μεγαλύτερη εκτιμάται πως θα είναι η μείωση στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που μπορεί να «πέσει» από 15% έως και 17%.
Πάντως οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα μπορούν να προβλέπουν αμοιβές κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, δηλαδή οι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από τα 740 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν σε έναν κλάδο ο κατώτερος μισθός είναι 760 ευρώ, η μείωση μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ.
Η διάρκεια της επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι ένα συν ένα έτος, δηλαδή συνολικά η μείωση μισθών θα ισχύει έως και δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα έναν πίνακα με τις επιπτώσεις που θα έχει στους μισθούς η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα παραδείγματα αφορούν κατά κύριο λόγο κλάδους που έχουν επηρεαστεί από την κρίση και αναμένεται να τεθεί θέμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων (π.χ. τράπεζες, τουρισμός, εμπορικά καταστήματα).
KATEPINA ΚΟΚΚΑΛIAPH - ΧΡHΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου