"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Έκαναν «Facebook» για… νεκρούς




Μια νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στα πρότυπα του Facebook, δημιούργησε μια κρατική υπηρεσία στο Χονγκ Κονγκ, η οποία πηγαίνει το Διαδίκτυο ένα βήμα πιο μπροστά και, συγκεκριμένα, στη μετά θάνατον ζωή. Το memorial.gov.hk είναι ένα σάιτ που φιλοξενεί τα προφίλ των νεκρών, που δημιουργούν οι φίλοι και οι συγγενείς τους.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι συγγενείς και οι φίλοι των θανόντων, που ζουν στην «χάι τεκ» πόλη των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, μπορούν να χρησιμοποιούν έναν νέο τρόπο απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς τους: μια ιστοσελίδα που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν και να κρατούν ενεργά τα προφίλ των αγαπημένων τους πρόσωπων, σαν να ζούσαν.

Δημιουργός της ιστοσελίδας είναι η κυβερνητική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγιεινής του Χονγκ Κονγκ, που έχει υπό την εποπτεία της τα δημόσια νεκροταφεία και τα αποτεφρωτήρια της πόλης. Η δημιουργία της κόστισε 128 χιλιάδες δολάρια και η δομή της δεν διαφέρει πολύ από αυτή του Facebook.

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των διαφόρων θεμάτων (layouts) που θα έχει η σελίδα του νεκρού και να διαλέξουν, επίσης, τη… μουσική υπόκρουση του προφίλ. Μετά τη δημιουργία του λογαριασμού, μπορούν ανά πάσα στιγμή να «ανεβάζουν» φωτογραφίες και βίντεο των νεκρών και να ανανεώνουν το προφίλ τους.

Η πρόσβαση στο προφίλ μπορεί να είναι ανοικτή σε όλους τους χρήστες του Ίντερνετ ή περιορισμένη. Να γίνεται, δηλαδή, κατόπιν πρόσκλησης που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε φίλους και συγγενείς του αποβιώσαντος.

Επίσης, οι «ιδιοκτήτες» των προφίλ μπορούν να επιλέξουν αν θα λαμβάνουν υπενθυμίσεις για τα… γενέθλια του μακαρίτη, αλλά και για την «επέτειο θανάτου του». Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα αυτόματης αποστολής προσκλήσεων στους χρήστες, προκειμένου να αφήσουν «μηνύματα μνήμης» στον «Τοίχο» του μακαρίτη.

Μπορεί στους δυτικούς όλα αυτά να φαντάζουν αλλόκοτα, ωστόσο για τους Κινέζους η «κουλτούρα του θανάτου» αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Δυο φορές το χρόνο διοργανώνουν ειδικές τελετές για να τιμήσουν τους νεκρούς τους· όχι μόνο αυτούς που «έφυγαν» πρόσφατα, αλλά και όλους τους προγόνους τους, αιώνες πίσω.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγιεινής, το memorial.gov.hk «δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές πρακτικές απότισης φόρου τιμής στους θανόντες». Ωστόσο, φιλοδοξεί να λειτουργεί συμπληρωματικά, επιτρέποντας στους ανθρώπους να τιμούν τους νεκρούς τους από οποιοδήποτε σημείο και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, «με έναν θερμό, προσωποποιημένο τρόπο», κάνοντας μόνο ένα «κλικ».

Η χρήση της ιστοσελίδας είναι δωρεάν, αλλά «αφορά» μόνο ανθρώπους που έχουν ταφεί ή αποτεφρωθεί σε κρατικές εγκαταστάσεις.

Φυσικά, ο αντίλογος είναι έντονος. Ο Γου Κουοκ Κιν, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με στεφάνια για κηδείες, τάσσεται υπέρ των παραδοσιακών τελετουργιών. «Δεν χρειάζεται να λειτουργεί αυτή η ιστοσελίδα. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή περισσότερων δημόσιων χώρων ταφής», δήλωσε στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Ορισμένοι επικριτές της υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι το σάιτ «δεν αποτελεί έντιμο τρόπο σεβασμού προς τους νεκρούς», ενώ άλλοι θεωρούν ότι «μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι». Υπάρχουν, όμως, και οι υπέρμαχοι: «Εκείνοι που πεθαίνουν, αποκτούν, πλέον, κάτι που τους ανήκει στο Διαδίκτυο», λέει ο Κιτ Φαν, περιμένοντας το λεωφορείο έξω από ένα γραφείο τελετών στο Χονγκ Κονγκ. «Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα εξακολουθούν να πηγαίνουν στις κηδείες», προσθέτει.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου