"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κινδυνεύουν με τύφλωση

Γολγοθάς για τους 13 ασθενείς που προσβλήθηκαν από λοίμωξη στα 
μάτια έπειτα από επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική στις Σέρρες. 
Στη φωτογραφία ηλικιωμένη ασθενής που υποβλήθηκε σε συμπληρωματική 
επέμβαση σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του μικροβίου
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, όταν δεκατρείς ασθενείς προσβλήθηκαν από ενδοφθαλμίτιδα- λοίμωξη στα μάτιαέπειτα από επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική στις Σέρρες. Η κατάστασή τους κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένου πως κινδυνεύουν με τύφλωση, ενώ οι εννέα από αυτούς υποβλήθηκαν σε νέα συμπληρωματική επέμβαση σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του μικροβίου.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε το Σάββατο εντολή να μπει λουκέτο στα χειρουργεία της ιδιωτικής κλινικής ώσπου να διαπιστωθούν τα αίτια της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Παράλληλα, διενεργούνται έλεγχοι για να αποδοθούν ευθύνες δεδομένου πως οι συγγενείς των ασθενών καταγγέλλουν την έλλειψη πληροφόρησης και συντονισμού, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Και οι 13 ηλικιωμένοι, που διαμένουν σε διάφορες περιοχές του Νομού Σερρών, χερουργήθηκαν κατά το διήμερο 22 και 23 Ιουνίου και οι περισσότεροι διακομίστηκαν μέσα στα επόμενα 24ωρα σε κέντρα υγείας της περιοχής και στο Νοσοκομείο Σερρών με πόνους και φλεγμονή.

Οπως καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος από τις Σέρρες Αντώνης Φραγκιαδάκης, 36 ετών, μία ημέρα μετά την επέμβαση ρουτίνας για καταρράκτη στην κλινική, ο πατέρας του ξαφνικά είχε αφόρητους πόνους και πρήξιμο. Ενημερώθηκε όμως για το πρόβλημα της εκτεταμένης λοίμωξης στην κλινική από συγγενείς άλλων ασθενών οι οποίοι παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα.

«Δεν μας ενημέρωσαν»
«Από την κλινική δεν ευαισθητοποιήθηκαν ούτε καν να μας ενημερώσουν ότι υπήρχε πρόβλημα με μικρόβιο. Τον μεταφέραμε οι ίδιοι στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη. Υστερα από τρεις ημέρες αδράνειας, τον μεταφέραμε πάλι εμείς την Κυριακή στο ΑΧΕΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε συμπληρωματική επέμβαση» είπε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Από τους 13 ασθενείς, αρχικά οι 4 διακομίστηκαν στο ΑΧΕΠΑ, οι 5 στο Ιπποκράτειο και οι υπόλοιποι στο Παπαγεωργίου ενώ χθες λίγο πριν από το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν όλοι στο ΑΧΕΠΑ. Σοβαρότερη είναι η κατάσταση της υγείας των 4 από τους 13 οι οποίοι, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους. Η κατάσταση της υγείας ενός εξ αυτών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πρόσφατα ακρωτηριάστηκε λόγω διαβήτη ενώ είναι και υπέρβαρος. Η σύζυγός του Μαρία Μαγκανάρη, από τη Νέα Ζίχνη Σερρών, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Τηλεφώνησα πριν από δέκα ημέρες στο ΙΚΑ Σερρών και ζήτησα ραντεβού για τον σύζυγό μου αλλά η υπάλληλος μου είπε ότι υπάρχει λίστα αναμονής εννέα μηνών για επέμβαση καταρράκτη. Ηταν όμως επείγον. Πληρώσαμε 500 ευρώ στην κλινική, αλλά τώρα κινδυνεύει να τυφλωθεί».

Αντιμετωπίζεται στα «τυφλά»
Συνοδοί ασθενών καταγγέλλουν επίσης ότι οι 13 ηλικιωμένοι παρέμειναν αδικαιολόγητα από την Τετάρτη μέχρι χθες στα τρία νοσοκομεία χωρίς να τους υποβάλλουν σε εργαστηριακές εξετάσεις, επειδή δεν υπήρχαν παρασκευαστήρια. Ο διοικητής του Ιπποκρατείου Γιώργος Χριστιανόπουλος διαψεύδει την έλλειψη ιατρικού υλικού και διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ότι σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενώ εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα η λοίμωξη στα χειρουργεία της κλινικής των Σερρών οφείλεται σε μικρόβιο ψευδομονάδας.

Από την πλευρά τους, οφθαλμίατροι στις κλινικές των τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εκφράζουν ανησυχία ως προς την ανθεκτικότητα των στελεχών που ευθύνονται για τη λοίμωξη στις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Δεδομένης μάλιστα της σοβαρότητας της κατάστασης, οι γιατροί μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις στα «τυφλά».

Παράλληλα, το επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην αποφυγή της διασποράς της λοίμωξης και σε άλλες κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Οφθαλμολογική Κλινική του Παπαγεωργίου αναβλήθηκαν όλα τα προγραμματισμένα για σήμερα χειρουργεία και θα απολυμανθεί η κλινική ώστε να «εξολοθρευτεί» το μικρόβιο.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ
Εκλεισαν οι χειρουργικές αίθουσες της ιδιωτικής κλινικής ώσπου να διαπιστωθούν τα αίτια της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης

«Κάτι δεν έγινε σωστά»

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ της Δ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης Αρης Μπουσουλέγκας, επικεφαλής του κλιμακίου που έκανε αυτοψία στην κλινική των Σερρών, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τις απαιτούμενες από τον νόμο άδειες για τη λειτουργία των χειρουργείων και των κλινικών, ενώ διέψευσε καταγγελίες που αναφέρουν ότι η κλινική λειτουργεί και ως γηροκομείο.

«Πρόκειται για εκτεταμένη ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Κάτι δεν έγινε σωστά. Η πηγή μόλυνσης θα αναζητηθεί στα χειρουργικά εργαλεία και τους χώρους των χειρουργείων, ενώ θα εξεταστούν και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγήθηκαν» δήλωσε.

Σημειώνεται πως η εισαγγελέας Σερρών Ιωάννα Κατσή ερευνά ήδη τις καταγγελίες στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε. Ταυτόχρονα, με εντολή της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σφραγίστηκαν από το απόγευμα του Σαββάτου τα χειρουργεία της κλινικής στις Σέρρες, ενώ κλιμάκιο υπαλλήλων της Δ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης ερευνά το καθεστώς λειτουργίας και το αίτιο που προκάλεσε τη μαζική διασπορά της λοίμωξης.

«Τα τελευταία χρόνια χειρουργήθηκαν χιλιάδες ηλικιωμένοι για καταρράκτη και δεν συνέβη το παραμικρό. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε. Περιμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών από το υπουργείο» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η Δέσποινα Ευθυμίου, εκ των ιδιοκτητών της κλινικής.


Τι είναι η ενδοφθαλμίτιδα

ΒΑΡΙΑ επιπλοκή σε περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια χαρακτηρίζουν οι οφθαλμίατροι την ενδοφθαλμίτιδα, η οποία πάντως είναι σπάνια και, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, πλήττει περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς.

«Η ενδοφθαλμίτιδα προέρχεται από μικρόβια, ιούς ή μύκητες που προσβάλλουν το μάτι. Οσο για τις αιτίες της λοίμωξης μπορεί να συνηγορήσουν διάφοροι παράγοντες, από τον αέρα στα χειρουργεία μέχρι την πλημμελή τήρηση όλων των κανόνων αντισηψίας που απαιτούνται. Το βέβαιον είναι ότι πρόκειται για ό,τι βαρύτερο στην οφθαλμολογία, καθώς μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης. Η δε θεραπευτική της αντιμετώπιση είναι χρονοβόρα και εξαρτάται από την ανθεκτικότητα των στελεχών του μικροβίου που την προκάλεσε, αλλά και από τον οργανισμό του κάθε ασθενούς», εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καθηγητής του ΑΠΘ, Σταύρος Δημητράκος.

Ερευνα
Σημειώνεται πως η ενδοφθαλμίτιδα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα στην Ε.Ε.

Οπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Ιωάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρυτής και διευθυντής του Βαρδινογιάννειου Εργαστηρίου Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε απο ευρωπαίους ειδικούς έχει καταδείξει πως η προληπτική έγχυση αντιβιοτικών έπειτα από επέμβαση στα μάτια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης.

«Παρ΄ όλα αυτά, η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται από μεγάλη μερίδα κλινικών, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Πάντως είναι σχετικά σπάνια επιπλοκή ύστερα από επέμβαση καταρράκτη» προσθέτει ο κ. Παλλήκαρης.
Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ!
ΟΛΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου