Κίνα και Μπανγκλαντές δοκιμάζονται από μαζικές κινητοποιήσεις εργατών που απαιτούν αύξηση των αποδοχών τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ρίχνοντας σαν σε ντόμινο το ένα μετά το άλλο τα στεγανά που μέχρι σήμερα ξεχώριζαν τις, καπιταλιστικής οργάνωσης, κοινωνίες αλλά και όσα προσδιόριζαν το «πλαίσιο» για φθηνά εργατικά χέρια.
Ο κινεζικός Τύπος γράφει τελευταία όλο και πιο συχνά για απεργίες που αγγίζουν γνωστές εταιρείες διαφόρων επαρχιών, όπως τη Honda στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις κι έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από τις 17 Μαΐου. Με σύνθημα «απεργία μέχρις εσχάτων», απαιτούν καλύτερες αμοιβές και νέες συμβάσεις εργασίας. Τέσσερα εργοστάσια της Honda στην Κίνα αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή τους, ενώ ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους που οδήγησαν σε μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 35%. Με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεών τους, από τις 28 Μαΐου ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι κινεζικής εταιρείας που προμηθεύει το εργοστάσιο της Hyundai στο Πεκίνο με σασί και ανταλλακτικά. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι μισθοί τους κατά 15%. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε επιχειρήσεις στη Χενάν και τη Γιουνάν.
Οι εργασιακές σχέσεις στην Κίνα έχουν πλήρως αναδιαρθρωθεί, εξηγεί ο Τσανγκ Κάι, καθηγητής εργασιακών σχέσεων στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργαζομένους και τη διοίκηση της Honda. Οι συμβάσεις εργασίας από ατομικές γίνονται συλλογικές και οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν κοινή δράση για να διεκδικήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους. Αφού δεν υπάρχουν οργανώσεις ικανές να τους εκπροσωπήσουν, ούτε αποτελεσματικοί δίαυλοι επικοινωνίας, καταφεύγουν στη λύση της απεργίας.
Μπανγκλαντές στο... όριο
Μεγάλη ένταση επικρατεί όμως και στο Μπανγκλαντές, όπου από το περασμένο Σάββατο βρίσκονταν σε εξέλιξη μαζικές διαδηλώσεις εργατών στις βιομηχανίες ενδυμάτων, οι οποίες οδήγησαν σε κλείσιμο επ' αόριστον 250 μονάδων.
Χθες οι κύριες βιομηχανικές ζώνες ξανάνοιξαν αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να προκαλέσουν βανδαλισμούς. Η παραγωγή στην περιοχή της Ασούλια κοντά στην Ντάκα σταμάτησε την Τρίτη και αυτό είναι κάτι που μεταφράζεται σε τεράστιες ζημίες.
Χιλιάδες εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν, ύψωσαν ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας σε σειρά διαδηλώσεων στην Ασούλια, η αστυνομία τούς αντιμετώπισε με λαστιχένιες σφαίρες και οι εργάτες απάντησαν με πέτρες ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, ζητούν να τριπλασιαστεί ο ελάχιστος μισθός, που σήμερα είναι στα 25 δολάρια τον μήνα. Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, μιας χώρας που βασίζεται στις εξαγωγές υφασμάτων και ενδυμάτων, ενέκρινε για τελευταία φορά αύξηση των αποδοχών των εργατών το 2006.
Μεταξύ των μονάδων που έκλεισαν ήταν και κάποιες που προμηθεύουν τις γνωστές φίρμες Walmart, Η&Μ, ZARA και Carrefour.
Το μεγάλο κύμα των αντιδράσεων αλλά γενικότερα οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές των εργατών στις βιομηχανικές μονάδες του Μπανγκλαντές αποτελούν εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου