"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Οι πρώτες γιορτές χωρίς δώρο Χριστουγέννων

«Αν έχουµε κάνει περικοπές; Μα αυτό είναι αυτονόητο...». Με αυτόν τον τρόπο αντιδράει ο οδηγός στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και πατέρας δύο µικρών παιδιών Νίκος Ξυδάκης όταν ερωτάται από «ΤΑ ΝΕΑ» πώς έχει αντιµετωπίσει τις µισθολογικές µειώσεις που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς.
Η µείωση στον µισθό του κ. Ξυδάκη έχει φθάσειστο 20%. «Το επίδοµα αδείας καταργήθηκε. Πήραµε µόνο 200 ευρώ. Το Πάσχα το ίδιο. Τώρα κόβεται και το δώρο Χριστουγέννων. Από 1.400 ευρώ που έπαιρνα – τόσος είναι ο µισθός µου µε 22 χρόνια υπηρεσία – θα πάρω 500 ευρώ». Οπως λέει αυτός και η οικογένειά του έχουν αναγκαστεί να κάνουν αιµατηρή οικονοµία προκειµένου να ταβγάλουν πέρα. «∆εν µένουν χρήµατα για καλοκαιρινές διακοπές και Πάσχα, για µετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Και εννοείται πως στο σούπερ µάρκετ προσπαθούµε να αγοράζουµε τα φθηνά προϊόντα». Προσθέτει δε πως λόγω των οικονοµικών δυσκολιών στέλνει φροντιστήριο τα παιδιά του µόνο σε µία ξένη γλώσσα «µολονότι στο σχολείο κάνουν δύο».

Μπροστάσταπρώτατου Χριστούγενναχωρίς δώρο, ο κ. Ξυδάκης λέει πως δεν γίνεται κοινωνική πολιτική περιορίζοντας χρήµατα από τους εργαζοµένους. Θέλοντας να δείξει πόσηµείωση έχει υποστεί ο οικογενειακός του προϋπολογισµός δίνει τα στοιχεία από το ποσό που δήλωνε µέχρι πρότινος στην Εφορίακαι αυτό που δηλώνει τώρα. «Μαζί µε τησύζυγό µου που είναι εκπαιδευτικός µέχρι πρότινος δηλώναµε 47.000 ευρώ τον χρόνο εισόδηµα. Τώρα θα δηλώσουµε 36.000 - 38.000 ευρώ.

Η διαφορά είναι εµφανής. Και βέβαια σκεφθείτε πως απ’ όλα αυτά τα χρήµατα µε δύο παιδιά δεν έµενε τίποτα. Ολα πήγαιναν στην αγορά». Οσο για το δώρο των Χριστουγέννων, οκ. Ξυδάκηςαναφέρει πως αποτελούσε «ανάσα» για την οικογένειά του. «Τώραόµως εγώ και ησύζυγός µου θα πάρουµε 1.000 ευρώ από περίπου 2.400 που παίρναµε συνολικά. Λιγότερα από τα µισά. Πώς να καλύψουµε το υπόλοιπο ποσό;» αναρωτιέται.

Η οικονοµική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Η περικοπή του 13ουµισθού κάνει τους περισσότερους να δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, το µεγαλύτερο µέρος του 13ου µισθού πήγαινε στηναποπληρωµή δανείων, καρτών και άλλων χρεών. Φέτος, το 60% του χριστουγεννιάτικου δώρου θαξοδευτεί, σε δαπάνες όπως διατροφή,δίδακτρα, θέρµανση, χρέηπρος τράπεζες, χρέη προς το∆ηµόσιο και λογαριασµούς, εξόφληση υπηρεσιών.

Σε αυτό το συµπέρασµα καταλήγει έρευνα του ΚέντρουΠροστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) η οποία δηµοσιεύτηκε χθες καιδείχνει σηµαντικές διαφοροποιήσεις στην κατανοµή του δώρουτων Χριστουγέννων.

Ενδεικτική είναι η αύξηση του ποσοστού γιατην αποπληρωµή δανείων και πιστωτικών καρτών κατά περίπου9 µονάδεςσε σύγκριση µε πέρυσι,παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι και οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν πολύ µικρότερο ποσό σεσχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα επιδιώξουν να αποταµιεύσουν µεγαλύτερο µέροςτου δώρου, ειδικά εκείνοι που ανήκουνστα µεσαία και χαµηλότερα εισοδήµατα. Αυτό οφείλεται, σύµφωνα µε το ΚΕΠΚΑ, στον φόβο για την κρίση.

Η ίδια έρευναεµφανίζει τους καταναλωτές περισσότερο διστακτικούς σε αγορές ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης – όπως ένδυση, διασκέδαση, χριστουγεννιάτικη διακόσµησηκαι ταξίδια. Αντίθετα, µεγαλύτερο µέρος του δώρου θα το διαθέσουνσε θέρµανση, διατροφή και άλλες δαπάνες, όπως πληρωµή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων και φαρµάκων.
Ο ΦΟΒΟΣ
Ερευνα του ΚΕΠΚΑ δείχνει πως οι πολίτες θα επιδιώξουν να αποταµιεύσουν το δώρο τους

Το χρησιµοποιούν για να αποπληρώσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες

«∆ΕΝ ΘΑ µου µείνει τίποτα» εκτιµά η 49χρονη εφοριακός κ. Καίτη Θανασούρα, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπεύει να ξοδέψει τα 500 ευρώ του χριστουγεννιάτικου δώρου για την αποπληρωµή στεγαστικού δανείου και πιστωτικών καρτών, σε τέλη κυκλοφορίας και αν περισσέψει κάτι… σε δώρα. «Για τους δηµοσίους υπαλλήλους το δώρο ήταν κάτι σηµαντικό. Τόσα χρόνια θεωρούσαµε δεδοµένα αυτά τα χρήµατα, τα υπολογίζαµε στον ετήσιο προϋπολογισµό µας και επενδύαµε σε αυτά. Τώρα αισθανόµαστε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αρχίζουµε να χάνουµε τη γη κάτω από τα πόδια µας» λέει χαρακτηριστικά. Μητέρα µίας 20χρονης φοιτήτριας ηκ.

Θανασούρα,αισθάνεται τυχερή που σε µία τέτοια οικονοµική συγκυρία δεν έχει το επιπρόσθετο άγχος να συντηρεί τοφοιτητικό σπίτι της κόρης της. «Και πάλι όµως τα έξοδα είναι πολλά. Ο µισθός µου έχει µειωθεί κατά 700 ευρώ και οι υποχρεώσεις τρέχουν. ∆εν ξέρω αν θα πρέπει να είµαι ευχαριστηµένη που, σε αντίθεση µε άλλους, θα πάρω και δώρο Χριστουγέννων. Αυτό που µπορώ να πω πάντως, είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να εξελίσσονται και όχι να γυρίζουν πίσω» λέει. Σε αντίθεση µε την κ. Θανασούρα πάντως, η 60χρονη – επίσης εφοριακός – κ. Λουίζα Κουσίου δεν θα πάρει τοδώρο των Χριστουγέννων, αφού οι µεικτές αποδοχές της ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ τον µήνα.

«Ηταν να απολυθώ αυτοδίκαια τον Σεπτέµβριο, αλλά το νέο νοµοσχέδιο µού δίνει το δικαίωµα να παραµείνω µέχρι 3 χρόνια» λέει. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο µισθός της, µε 35 χρόνια εργασίας, διαµορφώνεται στα 3.100 ευρώ µεικτά.

Στην αποπληρωµήδανείων, τις ανάγκες των σπουδών του µικρότερου γιουτης στα Ιωάννινα, την οικονοµική στήριξη του στρατιώτη γιου της στη Μυτιλήνη και τη συντήρηση του σπιτιού του συζύγου της, ο οποίος εργάζεται εκτός Αθηνών, σκοπεύει να ξοδέψει τον τελευταίο µισθό του 2010. «Είναι πρόβληµα ότι δεν θα πάρω δώρο φέτος. Ηθελα µε αυτό να µπαλώσω κάποιες τρύπες, µιας και έχω ανοιχτά τρία µέτωπα-σπίτια καθώς και να κάνω κάποια δώρα, τα οποία φυσικά δεν θα γίνουν» λέει, αλλά παρά το άσχηµο κλίµα αισιοδοξεί. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα φανεί φως και θα βγει η χώρα από το τούνελ. Θα περιοριστούν οι δαπάνες, όχι µόνο στο ∆ηµόσιο αλλά και αλλού, θα µπουν τα πράγµατα σε µία σειρά ώστε να έρθει επιτέλους η περιβόητη ανάπτυξη».

«ΤοδώροτωνΧριστουγέννων ήταν µια ανάσακάθε χρόνο. Τώρα που µειώθηκε σχεδόν στο µισό κι ενώ έχουν γίνει και περικοπές στον µισθό µου, τα 400 ευρώ του δώρου θα καλύψουν αναγκαστικά τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισµού και απολύτως βασικές ανάγκες του νοικοκυριού». Πατέρας πέντε αγοριών ο δικαστικός υπάλληλος Ναθαναήλ Κατέλλας από τη Θεσσαλονίκη, περιγράφει στα «ΝΕΑ» ως δώρο άδωρο το πολυαναµενόµενο φετινό δώρο Χριστουγέννων. «Αυτά τα χρήµατα θα δοθούν στα φροντιστήρια, στη θέρµανση και σε λογαριασµούς που πρέπει οπωσδήποτε να πληρωθούν. Τα προηγούµενα χρόνια µπορούσαµε να κάνουµε έναν µικρό σχεδιασµό ή να πάρουµε κάποια δώρα στα παιδιά. Φέτος, αυτό δεν θα συµβεί. Οχι µόνο θα περιορίσουµε πολυτέλειες, αλλά θα φροντίσουµε να καλύψουµε βασικές ανάγκες», λέει ο κ. Κατέλλας.

Πριν από την εφαρµογή των σκληρών οικονοµικών µέτρων, θα έπαιρνε δώρο Χριστουγέννων ύψους περίπου 900 ευρώ, ενώ φέτος το ποσό θα φθάσει τα 400 ευρώ. Οπως λέει, µόλις το 5% των χρηµάτων θα επιστρέψει στην αγορά της Θεσσαλονίκης. «Αν δεν υπάρξουν κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις, όσα χρήµατα και να κόψεις από µισθούς και επιδόµατα δεν είναι δυνατόν να ενισχύσεις την οικονοµία» λέει ο κ. Κατέλλας.

Σεαντίστοιχα δυσµενή θέση λόγω περικοπών στο δώρο Χριστουγέννων βρίσκεται και η Νατάσα Χαριοπολίτου, µόνιµη δηµοτική υπάλληλος τα τελευταία πέντε χρόνια στον ∆ήµο ΣυκεώνστηΘεσσαλονίκη.

«Υπολογίζω ότι µετά τις περικοπές του µισθού και την κατάργηση των επιδοµάτων, το εισόδηµά µου µειώθηκε κατά 2.000 ευρώ ετησίως. Τα µέτρα είναι επώδυνα και άδικα» λέει.

Η ίδια θα εισέπραττε ως δώρο Χριστουγέννων το ποσό των 800 ευρώ, όµως φέτος αυτό θα µειωθεί στο µισό. «Θα φροντίσω να καλύψω έξοδα λογαριασµών, θέρµανσης και πρώτες ανάγκες του νοικοκυριού», λέει η κ. Χαριοπολίτου. Οπως επισηµαίνει, αναγκαστικά θα πρέπει να περιορίσει τα δώρα σε συγγενείς και φίλους την περίοδο των γιορτών, όπως επίσης τις εξόδους για φαγητό και διασκέδαση. «Τα µέτρα είναι εξαιρετικά άδικα. Το δώρο µειώνεται στο µισό και τα φετινά Χριστούγεννα αναµένονται δύσκολα», λέει.


∆υσκολίες και από τις συνεχείς κινητοποιήσεις

«ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
µισθών σίγουρα χτυπούν την αγορά αλλά δεν είναι το µείζον θέµα», λέει στα «ΝΕΑ» το µέλος του ∆.Σ. του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Γιαννέτος. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει πως οι περικοπές µισθών καθώς και του δώρου Χριστουγέννων από µεγάλη µερίδα πολιτών επηρεάζουν την αγορά, αλλά δεν είναι η βασική αιτία για την κακή κατάστασή της. «Αποψή µου είναι πως το κυρίαρχο πρόβληµα στην αγορά δεν είναι µόνο το οικονοµικό αλλά το γενικότερο κλίµα». Αλλωστε, προσθέτει, αυτοί που στηρίζουν την αγορά δεν αντιµετωπίζουν µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα. Μεγάλες δυσκολίες στην αγορά, όπως λέει, προκαλούν οι συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ποιον χτυπάνε;», αναρωτιέται. Γι’ αυτό, συµπληρώνει, «η προσπάθεια που κάνουµε στον Εµπορικό Σύλλογο σε συνεργασία µε τη νοµαρχία, το υπουργείο, τη νέα δηµοτική αρχή, είναι να κερδίσουµε το στοίχηµα της αναβάθµισης των εµπορικών περιοχών. Να κάνουµε τον κόσµο να χαµογελάσει και να βγει έξω».


€ 3 δισ. πιο φτωχή φέτος η αγορά


ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ
3 δισ. ευρώ θα είναι φέτος η ελληνική χριστουγεννιάτικη αγορά, γεγονός το οποίο θα οξύνει ακόµη περισσότερο τα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζουν οι εµπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλης Κορκίδης µε αφορµή τα δώδεκα ερωτήµατα που επρόκειτο να τεθούν υπόψη του γενικού διευθυντή του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ ΣτροςΚαν, στο πλαίσιο συνάντησης που τελικά δεν έγινε.

Ανάλογα γκρίζες ήταν και οι πριν από λίγες ηµέρες επισηµάνσεις του προέδρου του Εµπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγιώτη Καρέλλα ο οποίος ανέφερε ότι τις ηµέρες αυτές και ενώ η εορταστική περίοδος ήδη έχει αρχίσει η κίνηση στα µαγαζιά είναι πεσµένη κατά 40%.

Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Γ. Κασσιµάτης εκτιµά ότι ο τζίρος της εορταστικής περιόδου σε κάποιους κλάδους θα σηµειώσει µείωση µέχρι και 50%. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαµπάκης Κώστας Κουκουµάκας Αγγελική Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου