"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

«Ω Θεέ μου! Η μαμά μου γράφτηκε στο Facebook»

«Ισως και να με τσεκάρει ο  μπαμπάς μου στο Facebook.  Ομως δεν με
 ενοχλεί γιατί  είναι πολύ διακριτικός», λέει η  16χρονη Αθηνά Αλοΐζου
«Με ενοχλεί λίγο που η μαμά μου στο προφίλ της στο Facebook, εκτός από τους δικούς της φίλους, έχει και δικούς μου και συχνά ανταλλάσσουν σχόλια. Δεν νομίζω ότι έφτιαξε προφίλ αποκλειστικά για να κατασκοπεύει εμένα ή την αδελφή μου, αλλά μέσα από αυτό έχει την ευκαιρία να συμμετέχει πιο ενεργά στη ζωή μου».
O Γιάννης Σλίμπι μόλις τελείωσε τη Β΄ Λυκείου και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το Facebook. Η μητέρα του δημιούργησε λογαριασμό στο συγκεκριμένο σάιτ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες και όπως ο ίδιος λέει θα προτιμούσε να είχε αρκεσθεί στους δικούς της φίλους. Ωστόσο, η κ. Ελένη Ψαράκη δίνει τη δική της διαφορετική εκδοχή. «Τα παιδιά μου δεν με έχουν κάνει φίλη στο Facebook, ενώ όλοι οι φίλοι τους μου έχουν στείλει αιτήματα φιλίας» λέει η οδοντίατρος. Και συνεχίζει: «Δημιούργησα λογαριασμό στο Διαδίκτυο για να μπορώ να επικοινωνώ συχνότερα με φίλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και παλιούς συμφοιτητές, όχι για να τσεκάρω τα παιδιά μου. Μέχρι στιγμής, δεν μου έχουν δώσει καμία αφορμή ώστε να αμφιβάλλω για αυτά και τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη» τονίζει και παραδέχεται πως ποτέ δεν έχει ανακαλύψει από το Facebook ότι ο γιος της τής έχει πει ψέματα.

Δεν είναι όμως μόνο ο 16χρονος Γιάννης που θέλει να κρατά τη μητέρα του σε απόσταση από το προφίλ του στον συγκεκριμένο ιστότοπο. «Ανεπιθύμητοι» φαίνεται να είναι πολλοί γονείς στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης στα οποία συμμετέχουν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα από τα τέσσερα αντίστοιχα γκρουπ στο Facebook με τον τίτλο «For the love of god- don΄t let parents join Facebook», το οποίο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 8.416 μελών. Ανάμεσά τους, μαθητές και φοιτητές που προσπαθούν να σταματήσουν την ένταξη των γονιών στο Διαδίκτυο και ιδιαίτερα εκείνων που «κατασκοπεύουν» τα παιδιά τους.

Σε ρόλο μεγάλου αδελφού
«Τεχνικά, και πόσω μάλλον στη ζωή, είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να γλιτώσουν από τους γονείς» λέει στα «ΝΕΑ» ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτζος και επισημαίνει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ελέγχουν, αλλά να εποπτεύουν τα παιδιά τους. «Μία ανοιχτή συζήτηση είναι ο καλύτερος έλεγχος. Ακόμα και η επιβράβευση αποτελεί μορφή κοινωνικού ελέγχου» σημειώνει και υπενθυμίζει ότι ο γονιός μπορεί να λειτουργήσει και ως μέντορας, να εμπνεύσει τους απογόνους του σε πάρα πολλά ζητήματα.

Ολα είναι θέμα σωστών χειρισμών επισημαίνει από την πλευρά της η οικογενειακή σύμβουλος κ. Εφη Σαρηγιαννίδου. «Το Facebook και οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή εξαρτάται από τον τρόπο που το χειριζόμαστε είτε ως γονείς είτε ως παιδιά. Εάν ένα παιδί θέλει να κρυφτεί, θα τα καταφέρει. Το ζητούμενο είναι οι γονείς να συζητούν μαζί του, να στέκονται δίπλα του και να έχουν κατά νου ότι το Facebook δεν είναι ο καλύτερος τρόπος κατασκοπείας» σημειώνει.

«Ίσως και να με τσεκάρει ο μπαμπάς μου στο Facebook. Οπως και να έχει όμως δεν με ενοχλεί, γιατί αφενός είναι πολύ διακριτικός κι αφετέρου από μόνη μου δεν προκαλώ» λέει η 16χρονη Αθηνά Αλοΐζου. Οπως λέει, ο πατέρας της είχε δημιουργήσει λογαριασμό πριν από εκείνη κι έτσι δεν ξαφνιάστηκε γιατί ήξερε εξ αρχής ότι θα τον βρει εκεί. Παραδέχεται ωστόσο ότι μια φορά έτυχε να μάθει από το Facebook ότι η Αθηνά πήγε κάπου ενώ ο ίδιος δεν το γνώριζε, αλλά και πάλι δεν τη μάλωσε.

Παίρνουν μέτρα
Με τον αριθμό των γονιών που φτιάχνουν λογαριασμό στο Facebook να αυξάνεται, οι μικροί «Facebookers» ψάχνουν να βρουν τρόπους για να κρυφτούν από το «άγρυπνο βλέμμα» τους. Σύμφωνα με τον κ. Στρέτζο, ένας τρόπος για να «προστατευτούν» είναι να περιορίσουν τις πληροφορίες στο προφίλ τους, αλλάζοντας για παράδειγμα ορισμένες ρυθμίσεις ή να «μετακομίσουν» σε διαφορετικό ιστότοπο. «Τα παιδιά μεγαλώνοντας διαφοροποιούνται από τη γονεϊκή κουλτούρα και κάθε γενιά έχει τον δικό της κόσμο και τους δικούς της κώδικες. Ο,τι συμβαίνει στη ζωή, ισχύει και στο Διαδίκτυο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διακρίνεται κι εκεί η τάση των παιδιών να έχουν τον δικό τους χώρο» υποστηρίζει ο κοινωνιολόγος.


ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
«Και στη συγκεκριμένη περίπτωση διακρίνεται η τάση των παιδιών να έχουν τον δικό τους χώρο»

«Κάνε με φίλη σου, ακόμα κι αν είμαι η μαμά σου»

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ. Στην αρχή, η «εισβολή» των γονέων στο Διαδίκτυο χαιρετίστηκε θετικά. Πολλοί θεώρησαν πως μία τέτοια κίνηση ήταν αρκετά «πρωτοποριακή», μιας και γονείς και λοιποί συγγενείς έρχονταν κοντά στους νέους και μιλούσαν ανοιχτά μαζί τους. Δεν πέρασε πολύς καιρός όμως και τα αποτελέσματα τέτοιων επαφών κάνουν την εμφάνισή τους στο σάιτ myparentsjoinedfacebook.

com. Εκεί θα δει κανείς να καταγράφονται καυστικά σχόλια και παρατηρήσεις γονέων με στόχο τη... συμμόρφωση και νουθεσία των τέκνων τους. «Μπήκαν οι γονείς σου στο Facebook; Συγχαρητήρια, μόλις καταστράφηκε η ζωή σου και επίσημα!» είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα στην αρχική σελίδα. Λίγο πιο κάτω παρουσιάζονται τα πρώτα μηνύματα «λογοκρισίας», καθώς και παρακάλια γονιών στα αιτήματα φιλίας προς τα παιδιά τους. «Κάνε με φίλη σου, ακόμα κι αν είμαι η μαμά σου, σε παρακαλώ...» γράφει η κυρία Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου