Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Αντώνη Σαμαρά






Επίθεση στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν το μνημόνιο Κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος με αντικείμενο την ιδεολογία.


«Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτέρυγα του Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου μνημονίου;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς.


Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ βάζει την λάσπη στον ανεμιστήρα θέλοντας να δείξει ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σήμερα όλα ευτελίζονται, η πολιτική υποβαθμίζεται σε καφενειακό επίπεδο, η μικρότητα καταβροχθίζει την σύνεση και την τόλμη. Η κρίση φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και η κοινωνία θα αναζητήσει στέρεες δοκιμασμένες αρχές. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή όταν κόβονται συντάξεις των 480 ευρώ».


Πρέπει να δημιουργήσουμε τη νέα μεταπολίτευση και να προτείνουμε μία εναλλακτική λύση που αναζητά η κοινωνία ανέφερε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα όχι ότι θα τα αφήσουμε ίδια ούτε ότι θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση.


Ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική στον προκάτοχό του γιατί δεν έδωσε την μάχη της ιδεολογίας: «Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι καταντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας».


Συνέχισε λέγοντας ότι «η ιδεολογία είναι η πυξίδα της πολιτικής, την χρειαζόμαστε για να μην χάνουμε τον εαυτό μας. Το μέγεθος του σφάλματος φαίνεται από το ότι όλα τα κόμματα έχουν ιδεολογία και την προβάλλουν, αυτό ισχύει και για την αριστερά και για το ΠΑΣΟΚ που είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Τα περισσότερα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν ή αποδείχθηκαν κάλπικα αλλά ποτέ δεν έπαψε να αναζητά νέα ιδεολογήματα. Οι δικές μας ιδέες δικαιώθηκαν παντού στον κόσμο αλλά εμείς δεν τις προβάλαμε για να μην χαρούμε τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Εμείς εγκαταλείψαμε για χρόνια την ιδεολογία μας».


Με τον ιδεολογικό αφοπλισμό θα φθάσουμε και στον πολιτικό αφοπλισμό είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κρύψαμε την ιδεολογία μας και το πληρώσαμε. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι κατά 60% είναι κεντροαριστεροί και ότι αν και εμείς κρύψουμε ότι είμαστε κεντροδεξιοί θα κερδίσουμε κάποιους από τους ταλαντευόμενους». Η μεγάλη πλειονότητα δεν προτιμά αυτό που υποστηρίζουν τα κεντροαριστερά κόμματα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και ως παράδειγμα έφερε «το σχέδιο Ανάν όπου ο Κώστας Καραμανλής αποενοχοποίησε το «όχι». Στο Μακεδονικό τα κόμματα της Αριστερά άσκησαν ιδεολογική τρομοκρατία και απομονώθηκαν. Το ίδιο και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και στο μεταναστευτικό όπου η πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις απόψεις της κεντροαριστεράς».


Ο λαός μας εξέλεξε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και μας καταψήφισε γιατί δεν την αλλάξαμε, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα βιώνουμε την χρεοκοπία ενός συστήματος 30 χρόνων που έφερε την σφραγίδα της κεντροαριστεράς. Λαϊκισμός είναι το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, δώστα όλα έλεγε τη δεκαετία του 80, λαϊκισμός είναι και τώρα δώστα όλα φώναζε στις τελευταίες εκλογές».


Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δήλωσε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε: «είναι φιλελευθερισμός γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και είναι κοινωνικός γιατί παραπέμπει στην διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των πολιτών. Η ΝΔ είναι κόμμα λαϊκό όχι ταξικό, απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, εκφράζει τις ανάγκες τους φόβους και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας».


Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ είπε ότι ως εξωτερική πολιτική δεν εννοούμε μόνο κόκκινες γραμμές αλλά ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει συγκλίσεις και ρόλους παντού και να προωθεί τα συμφέροντά της εντός και εκτός Ευρώπης με όλα τα μέσα. Επιδιώκουμε την έντιμη φιλία με τους γείτονες που δεν μπορεί να υπάρχει με casus belli. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη εννοούμε ανταγωνιστικότητα και διάχυση ευκαιριών παντού, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός μπορεί να κερδίσει όλους τους Έλληνες.


Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική και στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στην γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν μας αρέσει να μας θεωρούν αδύναμο κρίκο της Ευρώπης και δεν μας αρέσει να προσβάλλουν την Ελλάδα όσοι από τα δικά μας ελλείμματα έχτισαν τα δικά τους εμπορικά πλεονάσματα».