Για ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ, το οποίο ονομάζει Geuro, κάνει λόγο η Deutsche Bank
Την κατηγορηματική
διαβεβαίωση ότι το «σχέδιο Α» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η
διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και η ΕΚΤ δεν εργάζεται παρά
μόνο πάνω σε αυτό έδωσε χθες το μέλος του ΔΣ, Γεργκ Ασμουσεν.Την ίδια ώρα, όμως, η Deutsche Bank σε ανάλυσή της έκανε λόγο για το Geuro, «ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα».
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ερωτηθείς αν υφίσταται ένα «σχέδιο Β» για τη χώρα μας, ο Γερμανός τραπεζίτης τόνισε: «Εχουμε ήδη επικριθεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει. Ομως από τη στιγμή που αρχίζουμε να μιλάμε για ένα σχέδιο Β ή Γ, το σχέδιο Α δεν έχει πια καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί».
Υιοθέτησε έτσι την ίδια γραμμή που είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που δήλωσε πως η ευρωτράπεζα δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παραδεχόμενος πάντως ότι η απόφαση δεν ανήκει σε αυτήν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της τρόικας.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα.
«Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης θα μπορούσε να είναι η διακοπή της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μια ευρωπαϊκή bad bank», αναφέρει η Deutsche Bank.
Σε αυτή την περίπτωση, ένα ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ (το οποίο ονομάζει Geuro) θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του. Αυτό, όπως υποστηρίζει, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας, χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση.
«Αρχικά θα περιμέναμε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές Αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ».
Ο Γεργκ Ασμουσεν διαβεβαίωσε επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτήν τη στιγμή επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα. Η κεφαλαιοποίησή τους δεν αρκεί για να τους εγγυηθεί την πρόσβαση σε «φυσιολογική» χρηματοδότηση από τον θεσμό, όμως επωφελούνται από έκτακτη χρηματοδότηση και «έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα», εξήγησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου