Μια κρίση που υπέβοσκε επί πολύ καιρό στα ανώτατα κλιμάκια του Κρεμλίνου ξέσπασε χθες με την απομάκρυνση από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ του υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας την τελευταία δεκαετία. Οταν έγινε γνωστό το Σάββατο ότι ο Μεντβέντεφ θα αλλάξει ρόλους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θα γίνει πρωθυπουργός, ο Κουντρίν είχε σπεύσει να δηλώσει ότι εκείνος δεν πρόκειται να μείνει στην κυβέρνησή του, διότι θεωρεί λανθασμένη την οικονομική του πολιτική.
Χθες ο Μεντβέντεφ, που προσπαθεί να δείξει ότι έχει εξουσία και δεν είναι, όπως θεωρούν πολλοί, φερέφωνο του πανίσχυρου Πούτιν για χάρη του οποίου εγκαταλείπει την προεδρία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Κουντρίν αφότου έκλεισε το Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ομως το ρούβλι είχε ήδη πέσει σε μία ημέρα 1,5% έναντι του δολαρίου ακριβώς λόγω της έντασης μεταξύ των δύο ανδρών και λόγω των φόβων των διεθνών αναλυτών ότι η αποχώρηση του Κουντρίν από το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών θα δυσαρεστήσει τους ξένους επενδυτές.
«ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ». Στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στην πόλη Ντμίτροβγκραντ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε στον Αλεξέι Κουντρίν ότι η δήλωσή του «δεν βλέπω τον εαυτό μου στην καινούργια κυβέρνηση» ήταν «ανάρμοστη... και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Εάν, Αλεξέι Λεονίντοβιτς, διαφωνείτε, τότε υπάρχει μόνο ένας δρόμος: παραιτηθείτε». Ο Κουντρίν απάντησε ότι αυτή την απόφαση θα την πάρει «μόνο αφότου συμβουλευτώ τον πρωθυπουργό» και ο Μεντβέντεφ αυστηρά του είπε ότι μπορεί να πάρει συμβουλές από όποιον θέλει αλλά «όσο είμαι εγώ πρόεδρος, εγώ παίρνω αυτές τις αποφάσεις». Λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου ανακοίνωσε την αποχώρηση του Κουντρίν για λόγους «που αναφέρθηκαν ξεκάθαρα στην κυβερνητική επιτροπή».
Ο Κουντρίν, τον οποίο δείχνουν να εμπιστεύονται πολύ οι ξένες αγορές καθώς προώθησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. δολαρίων, είναι εδώ και 20 χρόνια στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν. Είχε όμως μια τεταμένη σχέση με τον Μεντβέντεφ και ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο Πούτιν θα κρατήσει τον Μεντβέντεφ ως πρωθυπουργό για κάποιο διάστημα λόγω της συμφωνίας που είχαν κλείσει οι δύο άνδρες, δεν αποκλείεται όμως να τον αντικαταστήσει αργότερα με τον Κουντρίν.
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Με το ρούβλι σε πτώση λόγω της διεθνούς ύφεσης και την επιστροφή στην προεδρία του Πούτιν, η οικονομική πολιτική του οποίου προκαλεί ανησυχίες, οι τραπεζίτες μιλούν για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας στη Ρωσία σχετικά με τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης. Εκφράζονται επίσης φόβοι για ακόμα μεγαλύτερη ανελευθερία και διαφθορά - η Ρωσία θεωρείται μακράν η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά μεταξύ των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου