Δεκτό έγινε από το δικαστήριο το κατηγορητήριο για την υπόθεση «Βαριοπούλα», για την οποία κατηγορούνται συνολικά 196 απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και σύσταση ένοπλης συμμορίας την περίοδο 2002-2003.
Πρόκειται για την κατηγορία περί παρεμπόδισης του έργου της εκτελεστικής εξουσίας, πράγμα που προβλέπει ισόβια, αλλά ο εισαγγελέας θεώρησε ότι πρόκειται απλώς για απόπειρα και για τον λόγο αυτό ζητά ποινές φυλάκισης 15-30 ετών. Από τον Ιανουάριο
Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι ο πρώην διοικητής της Α. Στρατιάς στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα και πολλοί άλλοι.
Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση «Βαριοπούλα» είχαν δημοσιευτεί στις 20 Ιανουαρίου 2010 στην τουρκική εφημερίδα «Ταράφ». Ακολούθησαν πολλές επιχειρήσεις και έρευνες, κατά τις οποίες συνελήφθησαν πολλοί αξιωματικοί.
Στόχος της «χούντας» ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες χάους στην Τουρκία, με απώτερο σκοπό την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την απομάκρυνση της κυβέρνησης Ερντογάν. Το σχέδιο, όπως αναφέρεται και στο κατηγορητήριο, περιλάμβανε την πρόκληση τεχνητής έντασης και με την Ελλάδα. Στα μυστικά έγγραφα της χούντας αναφέρεται ότι εάν είναι δυνατόν να προκληθεί ένταση, έτσι ώστε οι ελληνικές δυνάμεις να καταρρίψουν ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κι αν δεν συμβεί αυτό, το τουρκικό αεροσκάφος να καταρριφθεί από επίσης τουρκικά αεροσκάφη.
«Υπάρχουν στοιχεία»
Ως προς το εσωτερικό, τα σχέδια περιλάμβαναν τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε τεμένη, την οργάνωση προβοκάτσιας, έτσι ώστε «φανατικοί ισλαμιστές» να επιτεθούν στα στρατόπεδα και να υπάρξουν θύματα.
Η όλη υπόθεση είχε γίνει αντικείμενο σχετικής έρευνας εκ μέρους του στρατιωτικού εισαγγελέα, δίχως να προκύψει κάτι συγκεκριμένο. Η εφημερίδα «Ταράφ» που δημοσίευσε τα στοιχεία, έχει ανακοινώσει ότι «υπάρχουν γεμάτα βαλίτσες στοιχεία, έγγραφα και CD». Ο στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν που εμφανίζεται ως ο συντονιστής του όλου σχεδίου, είχε αναφέρει ότι επρόκειτο για ασκήσεις της Α' Στρατιάς, χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα όσα αναφέρονταν στους εκρηκτικούς μηχανισμούς, στην προβοκάτσια και στην πρόκληση έντασης με την Ελλάδα.
Η υπόθεση «Βαριοπούλα» εντάσσεται κατά κάποιο τρόπο στο όλο πλέγμα της υπόθεσης «Εργκένεκον», δηλαδή τη δίκη στην οποία κατηγορούνται απόστρατοι και πολίτες για σύσταση συμμορίας, με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν. Ωστόσο, η «Βαριοπούλα» έχει τον χαρακτήρα σχεδίου πραξικοπήματος και ως τέτοιο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η υπόθεση, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία θα τεθεί το θέμα της «έντασης με την Ελλάδα στο Αιγαίο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου