Για «τριπλό εκβιασμό» κάνουν λόγο περιπτερούχοι οι οποίοι έχουν πέσει θύματα αφόρητων πιέσεων για να μην πωλούν εφημερίδες, μετά το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος των εφημεριδοπωλών.
«Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί κλίμα φοβίας. Οι εφημεριδοπώλες λένε σε συναδέλφους περιπτεράδες ότι έτσι και φύγουν από τη μέση η προμήθειά μας από την πώληση των εντύπων από 6,5% αυτόματα θα γίνει 4%. Δεύτερον, πιέζουν απειλώντας πως θα μας κόψουν από σημεία πώλησης και πως δεν θα μας εφοδιάζουν. Και τρίτον, σε περιπτεράδες με τους οποίους έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις κάνουν ένα είδος συναισθηματικού εκβιασμού, τους λένε ότι θα μείνουν στον δρόμο επειδή θα τους βγάλουν από τη μέση τα πρακτορεία και ότι θα πεινάσουν», λέει περιπτερούχος που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας.
Το ίδιο σκηνικό εκβιασμού επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη: «Από προχθές, δεχόμαστε αλλεπάλληλες απειλές από άγνωστα άτομα, που μας ζητούν να μπλοκάρουμε την πώληση εφημερίδων. Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα γραφεία του σωματείου μας. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα πρακτορεία διανομής τύπου Αργος και Ευρώπη, δηλαδή να πωλούνται όλα τα έντυπα χωρίς μεσάζοντες. Η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του Τύπου είναι ποινικό αδίκημα και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές», δήλωσε στα «ΝΕΑ» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Περιπτερούχων - Καπνοπωλών Θεσσαλονίκης Βασίλης Μανδάλης.
Στο μεταξύ, από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο ο πρόεδρος των εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαματζίδης με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε οδηγό φορτηγού πρακτορείου διανομής Τύπου και προκάλεσε φθορές στο όχημα. Το περιστατικό σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εκδοτικής εταιρείας Φίλιππος, όπου τυπώνονται εφημερίδες και περιοδικά.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή οι Ενώσεις Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων σε Αθήνα και Πειραιά, ανάμεσα σε άλλα επισημαινόταν: «Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αυτή τη διαμάχη. (...) Κατά τη γνώμη μας δεν μπορούμε να αρνηθούμε την παραλαβή Τύπου από οιονδήποτε εξουσιοδοτημένο διανομέα χωρίς προφανή λόγο, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία να μας διακοπεί η τροφοδοσία Τύπου προσωρινά ή οριστικά».
Οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τις επαφές τους σε προφορικό επίπεδο με τα πρακτορεία Αργος και Ευρώπη έγινε σαφές ότι για ένα μεταβατικό διάστημα από έξι μήνες έως έναν χρόνο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τα σημερινά ποσοστά τους. Επιπλέον ότι δεν θα περικοπεί κανένα σημείο πώλησης Τύπου και ότι η εξυπηρέτησή τους «θα είναι ίδια ή και καλύτερη», καθώς και ότι «θα επιλύεται άμεσα όποιο πρόβλημα κάθε φορά προκύπτει», όπως μάλιστα αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ενωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθηνών. «Για το πώς θα πορευθούμε στη συνέχεια, η προφορική και πάλι δέσμευση των πρακτορείων είναι ότι αυτό θα αποφασιστεί σε στενή συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου μας», σημείωνε η Ενωση Περιπτερούχων. Από την πλευρά τους οι εφημεριδοπώλες δεσμεύθηκαν κατά τις επαφές τους με τους περιπτερούχους Αθήνας και Πειραιά ότι το δίκτυο θα «παραμείνει ως έχει» και στη συνέχεια να συζητήσουν για τα προβλήματα του παρελθόντος και τον εκσυγχρονισμό του. Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι περιπτερούχοι ζήτησαν από τους εφημεριδοπώλες νέα συνάντηση το συντομότερο δυνατόν για να παρουσιάσουν οι τελευταίοι τις θέσεις τους αναλυτικά, «κάτι το οποίο έως τώρα δεν συνέβη», έγραφαν οι περιπτερούχοι στις 3 Ιουλίου.
Η ιστορία. Ο πρώτος «αναγκαστικός νόμος» για την κυκλοφορία των εφημερίδων θεσπίστηκε τον Μάιο του 1935: «Η εν τω εσωτερικώ και εξωτερικώ κυκλοφορία και μεταφορά εφημερίδων και περιοδικών εις ποσότητα άνω των 5 αντιτύπων επιτρέπεται μόνον διά των εκδοτών αυτών και των εχόντων το δικαίωμα της αποκλειστικής κυκλοφορίας πρακτορείων εφημερίδων. Οι παραβάται τιμωρούνται με φυλάκισιν μέχρι 3 μηνών και χρηματικήν ποινήν μέχρι δραχμών 10.000, τα μεταφερόμενα αντίτυπα κατάσχονται, των δε οδηγών αυτοκινήτων κατάσχεται, επί μήνα το δίπλωμά των».
Τον Αύγουστο του 1954, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, στο νομοθετικό διάταγμα «Περί τρόπου πωλήσεως εφημερίδων και περιοδικών», αναφέρεται ότι δικαίωμα πώλησης στο κοινό των εντύπων που κυκλοφορούν από πρακτορεία έχουν μόνο οι εφημεριδοπώλες και οι περιπτερούχοι που ορίζονται κατόπιν έγγραφης εντολής από τις οικοίες Ενώσεις Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων. «Η αμοιβή των εφημεριδοπωλών καθορίζεται δι' αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρεται στον νόμο του 1954, ενώ η αμοιβή των περιπτερούχων καθοριζόταν από Επιτροπή που απαρτιζόταν από μέλη της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων, των Εφημεριδοπωλών και των πρακτορείων Τύπου. Η προμήθεια των περιπτερούχων, σύμφωνα με το διάταγμα, «συνίσταται εις ποσοστόν της αμοιβής των εφημεριδοπωλών, όπερ μη δυνάμενο να υπερβή το ήμισυ της αμοιβής ταύτης». Η προμήθεια των εφημεριδοπωλών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, πριν ανοίξει το επάγγελμα στις 2 Ιουλίου 2011, ανερχόταν σε 20% επί της αξίας του φύλλου. Από αυτά το 6,5% της αξίας του φύλλου αποδιδόταν στους περιπτερούχους και τα άλλα σημεία πώλησης (ψιλικατζίδικα και καταστήματα Τύπου), ενώ οι εφημεριδοπώλες ελάμβαναν επιπλέον 1,8% από τους εκδότες για το ασφαλιστικό ταμείο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου