Τα περιττά έξοδα τελείωσαν και η ανεξέλεγκτη σπατάλη αποτελεί μία συνήθεια που θέλει να μείνει στο παρελθόν. Οταν πριν από λίγους μήνες η ανεργία χτύπησε την πόρτα της 35χρονης Δήμητρας Τριλίβα, η οποία εργαζόταν σε βιβλιοπωλείο, το πρώτο πράγμα που υποχρεώθηκε να κάνει ήταν να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο δαπανούσε τα χρήματά της. «Εβαλα προτεραιότητες. Εκοψα από τη διασκέδαση και κάνω πιο προσεκτικές επιλογές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα βγω αλλά θα γίνει πολύ λιγότερες φορές και σε επιλεγμένα μέρη» λέει. Προσθέτει μάλιστα πως επειδή είναι φοιτήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το μόνο που προέχει για εκείνη είναι η σχολή της και τυχόν έξοδα για εκπαιδευτικούς λόγους. «Ακόμα και τα ρούχα είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει, όπως γινόταν παλιά. Θα αγοράσω το πιο οικονομικό και μόνο αν πρόκειται για κάτι που μου λείπει» αναφέρει η κ. Τριλίβα.
Με την 25χρονη Μαρικία Νίτη δεν τη συνδέει μόνο η στενή φιλία αλλά και η «ίδια φάση» - όπως λένε η ανεργία και το πορτοφόλι τους στηρίζεται από το κομπόδεμα του παρελθόντος και την οικογένεια. «Απολύθηκα από το πολυκατάστημα που δούλευα λόγω περικοπών» λέει η κ. Νίτη και προσθέτει πως η απόλυσή της αναπόφευκτα άλλαξε και τον τρόπο ζωής της. «Εχω κόψει από παντού. Εχω ελαχιστοποιήσει τη διασκέδαση και δεν ψωνίζω, παρά μόνο σπάνια και εφόσον χρειάζομαι κάτι. Ευτυχώς, τουλάχιστον, στο παρελθόν αγόραζα πολλά ρούχα και τώρα έχω μεγάλα αποθέματα». Δεν είναι όμως μόνο οι δύο φίλες που άλλαξαν τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών τους.
Παρόμοια τακτική «κουρέματος» υιοθέτησε και ο 22χρονος φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αντώνης Γιαννόπουλος. Ακολούθησε το ρητό «μέτρον άριστον» και περιόρισε τουλάχιστον κατά 40% τα έξοδά του. «Δεν μειώθηκε ακόμα το χαρτζιλίκι από την οικογένειά μου, ακρίβυναν όμως όλα γύρω μου και αναγκαστικά άρχισα να κόβω» λέει και παραδέχεται ότι πλέον βάζει όρια στην κατανάλωση, κάτι που δεν συνήθιζε στο παρελθόν. «Οι νυχτερινές έξοδοι μηδενίστηκαν και πλέον πηγαίνω μόνο για καφέ, που στοιχίζει και λιγότερο».
Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες μειώνουν τις δαπάνες στο νοικοκυριό τους, προσαρμόζοντας την καταναλωτική τους συμπεριφορά εξαιτίας της αβεβαιότητας και της γενικότερης ανασφάλειας που έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση.
Τις μεγαλύτερες περικοπές έχουν αναγκαστεί να κάνουν άνθρωποι προερχόμενοι από τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα και την περιφέρεια.
Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον καταλήγει πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, η οποία αφορά τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά και διενεργήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2011 με δείγμα άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 70 ετών.
Η έρευνα. Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 83% των Ελλήνων προχώρησε σε περικοπές δαπανών στο νοικοκυριό τους, όταν έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε στο 52%. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ τα υψηλού επιπέδου μόρφωσης στελέχη επιχειρήσεων προχωρούν σε περικοπές της τάξης του 77%, το αντίστοιχο ποσοστό στα μεσαίας και χαμηλής μόρφωσης στρώματα αγγίζει το 85%.
Διπλάσιοι όμως φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες που υπέστησαν πραγματική μείωση του εισοδήματός τους. Τον Μάρτιο του 2010, μόλις το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κάνει οικονομία λόγω απώλειας πραγματικού εισοδήματος και το 17% ότι κάνει περικοπές για προληπτικούς λόγους. Ποσοστά βέβαια που άλλαξαν έναν χρόνο αργότερα, φτάνοντας το 64% και 19% αντίστοιχα. Παράλληλα, στα στρώματα υψηλής μόρφωσης ο ένας στους δύο δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση εισοδήματος, ενώ στα στρώματα χαμηλής μόρφωσης μείωση έχουν υποστεί περίπου οι 7 στους 10. Στην πρωτεύουσα το 59% των κατοίκων έχασε εισοδήματα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 68%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου