Με συνταγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που «μαγείρεψε» η διεθνής εταιρεία μελετών Mckinsey & Company σέρβιραν χθες στον Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή τους για «μετα-Μνημόνιο» ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο ΣΕΒ, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες από τους εκπροσώπους των ελληνικών βιομηχανιών στον πρωθυπουργό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν «οδηγό διαρθρωτικών αλλαγών» με επίκεντρο την αγορά εργασίας, τις λειτουργίες του κράτους, την απελευθέρωση των αγορών και την απλοποίηση του επιχειρηματικού-επενδυτικού περιβάλλοντος, τις οποίες ο ΣΕΒ θεωρεί απολύτως απαραίτητες ώστε να ξαναπάρει εμπρός η οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ξένου οίκου, η ελληνική οικονομία έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% στη δεκατία 2011-2020, παράγοντας πρόσθετο ΑΕΠ 50 δισ. ευρώ και δημιουργώντας 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα η μελέτη υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μπορεί να μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ (στο μισό δηλαδή από τα 30 δισ. ευρώ σήμερα) και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. ευρώ. Κατά τον ΣΕΒ και την Ενωση Τραπεζών, οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν απόδειξη ότι υπάρχει φως στο τούνελ της κρίσης χρέους και της βαθιάς ύφεσης που κατατρύχει την ελληνική οικονομία.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε ως «μετα-Μνημόνιο» το πολυσέλιδο πόνημα της McKinsey, θέλοντας να καταδείξει την άποψη των επιχειρηματιών ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες δεν θα πρέπει να σταματήσουν στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά να συνεχιστούν για χρόνια ακόμη με τη συναίνεση των κομμάτων εξουσίας και του ιδιωτικού τομέα.
Την ώθηση για να κινηθεί ξανά η μηχανή της οικονομίας καλείται κατά τον ΣΕΒ να δώσει η κυβέρνηση, εκσυγχρονίζοντας και υποστηρίζοντας κλάδους-ατμομηχανές, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό εμπόριο, αλλά και η ενέργεια.
Η μελέτη της McKinsey, που διενεργείται σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αριθμεί πάνω από 500 σελίδες και περισσότερες από 100 προτάσεις για την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου