"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Οι κίνδυνοι από επτά σενάρια αναδιάρθρωσης


Επτά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα μας, εξετάζει διεθνής νομική εταιρεία, η οποία έχει παρουσία στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.
Η εταιρεία διερευνά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια αναδιάρθρωσης αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, όταν ολοκληρώνεται το μνημόνιο και εξαντλείται η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ και χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσης του χρέους της ή αν αποφασίσει να το πράξει νωρίτερα.

Το Βήμα της Κυριακής, που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης, οι συντάκτες της οποίας εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές με αντίστοιχα εγχειρήματα του παρελθόντος σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Ρωσία, το Ιράκ, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό και εντοπίζουν τις ευκολίες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη πλεονεκτημάτων στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως μια κρίση χρέους είναι επίπονη εμπειρία τόσο για την ίδια τη χώρα που τη βιώνει όσο και για τους δανειστές της, αλλά αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση τότε μπορεί να αποδειχθεί για όλους καταστρεπτική.

Τα σενάρια

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στα επικρατέστερα σενάρια κάνοντας και εκτενή αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν, σε περίπτωση επιλογής του καθενός από αυτά, αλλά και στην ουσιαστική αποτελεσματικότητά τους σε ο,τι αφορά το μεγάλο ζητούμενο να καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.

Τα σενάρια είναι τα εξής (τα αποτελέσματα και οι κίνδυνοι περιγράφονται αναλυτικά στο Βήμα):

Το επίσημο

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές το 2013. Υπέρ της εφικτότητας του σεναρίου αυτού επιχειρηματολογούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση. Βάσει αυτού η Ελλάδα εφαρμόζοντας το μνημόνιο καταφέρνει την επιτυχή έξοδό της στις αγορές αν όχι το 2012, το 2013.

Αναδιάρθρωση πριν από το 2013

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ και συμφωνία με τους πιστωτές.
Επιμήκυνση. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, με σύμφωνη γνώμη των κατόχων ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει «κούρεμα».
Πλήρης αναδιάρθρωση. Στην πλήρη αναδιάρθρωση περιλαμβάνεται σημαντικό «κούρεμα» και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ-ΔΝΤ. Στο τέλος του μνημονίου η ΕΕ και το ΔΝΤ θα έχουν στα χέρια τους περίπου το 1/3 του χρέους της Ελλάδας.
Αναδιάρθρωση το 2013
Τα σενάρια στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.
Αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα. Περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών.
Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι μειωμένες οι ζημιές του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα τίθεται σε διεθνή κηδεμονία. Περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, με νέο μνημόνιο. Σταδιακά το χρέος προς ιδιώτες περνά στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου