Τον δρόμο για μείωση του μισθολογικού κόστους και άρση των προνομίων των τραπεζουπαλλήλων στις κρατικές τράπεζες, ανοίγει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 οι αρχές θα πρέπει να καταθέσουν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κατατάξουν όλους τους εγγεγραμμένους τραπεζικούς υπαλλήλους (περίπου 67.000) στο ίδιο καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.
Στο νέο μνημόνιο γίνεται λόγος για ανάγκη μείωσης προσωπικού, των περίπου 2.500 υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ γίνεται λόγος για τις μετοχικές εξελίξεις στις κρατικές τράπεζες. Συγκεκριμένα:
- Η κυβέρνηση θα πρέπει εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της άμεσης συμμετοχής 34% που έχει το δημόσιο στο ΤΤ και την έμμεση 41,5% στην Τράπεζα Αττικής.
- Η ΑΤΕ Bank θα αναδιοργανωθεί ριζικά σε ένα αυτόνομο ίδρυμα. Η διοίκηση θα ανακοινώσει δημόσια προσφορά τίτλων.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011 θα επαναξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζες. Αυτή θα βασίζεται σε μια επιπρόσθετη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας από ελεγκτινή εταιρεία.
Αμέσως μετά θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει την αύξηση κεφαλαίου δημοσιονομικά ουδέτερη, αντλώντας πόρους απ' τα πλεονάσματα των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Θα διαχωριστεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με νομοθεσία που θα περάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011. Θα διαχωριστούν οι κύριες δραστηριότητες πρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες.
- Ο ρόλος της τράπεζας της Ελλάδος ενισχύεται. Η ΤτΕ τον Οκτώβριο του 2010 ζήτησε από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες να καταθέσουν στοιχεία που σχετίζονται με τους δυνητικούς κινδύνους αλλά και με τα θέματα ρευστότητας.
Νίκος Φιλιππίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου