"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η άλλη λίστα της Λαγκάρντ

 
Μια «άλλη» λίστα Λαγκάρντ, που δεν έχει καταγραφεί σε στικάκια και κάθε άλλο παρά απόρρητη είναι, θα καθορίσει τη ζωή μας στο μέλλον, περισσότερο ίσως από εκείνην που προκάλεσε πολιτική θύελλα τις προηγούμενες ημέρες. Είναι οι υποδείξεις της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων θα γίνεται στο εξής η εκταμίευση των δόσεων του δανείου.

Μεταξύ άλλων, το Ταμείο μιλάει ξεκάθαρα για απολύσεις στο Δημόσιο και δείχνει να μην έχει κλείσει το κεφάλαιο των ωριμάσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αφού αναφέρει ότι θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014. Ετσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε υπερβολικό βαθμό σε περικοπές δαπανών και αυξημένους φόρους για τους μισθωτούς, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνέχιζαν να φοροδιαφεύγουν σε εντυπωσιακό βαθμό και ο υπερτροφικός και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας υπέστη ελάχιστες περικοπές.

Τα παραπάνω λόγια, που θα προσυπέγραφαν πιθανότατα οι περισσότεροι Ελληνες, ανήκουν στην έκθεση του ΔΝΤ, που συνόδευσε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισ. ευρώ προχθές από το διοικητικό του συμβούλιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τις επιδόσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και επισημαίνει ότι αν εξακολουθήσει να σημειώνεται υστέρηση σε σχέση με τους στόχους, οι μάνατζερ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να αντικατασταθούν από ξένους ειδικούς.

Κυρίως όμως εκφράζει με κάθε τρόπο την απογοήτευσή του για τις κακές επιδόσεις της Ελλάδας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Νέοι στόχοι τίθενται στον τομέα αυτόν, όπως η τοποθέτηση 2.000 φοροελεγκτών. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος του τρίτου τριμήνου του 2013, με βάση τον οποίο θα αποφασιστεί η εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης, θα επικεντρωθεί στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Αν δεν πιάσετε τους στόχους για ιδιωτικοποιήσεις, αν δεν απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους και δεν πατάξετε τη φοροδιαφυγή θα χρειαστεί να πάρετε νέα επώδυνα και κοινωνικά άδικα μέτρα, προειδοποιεί το Ταμείο.

Στο «διά ταύτα», όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν τόσο πολλοί, καθώς το Ταμείο υποδεικνύει όχι μόνο να συλληφθούν οι φοροφυγάδες, αλλά και να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αν χρειαστεί με την τοποθέτηση ξένων μάνατζερ, και να γίνουν στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο. Επίσης, ζητεί πρόσθετα μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και στο σημείο αυτό ξεχνά την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση και εισηγείται παράταση για δύο ακόμη χρόνια της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Πάντως, είναι φανερό ότι το Ταμείο είναι ενοχλημένο από τις κακές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρεται συγκεκριμένα στις αντιδράσεις εφοριακών στην εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και καθιστά σαφές ότι στο εξής οι στόχοι για τους ελέγχους και τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε το «ναι» για τη δόση με μεγάλη δυσκολία, όπως προκύπτει και από την έκθεσή του. Κι αυτό
 γιατί - παρά την αποφασιστικότητα που αναγνωρίζει στην κυβέρνηση - διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μόνο χάρη στη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να επανεξετάσουν το θέμα, μειώνοντας περαιτέρω το χρέος, εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, φαίνεται - από την έκθεση - πως πείστηκαν και υποχώρησαν. Μάλιστα οι τεχνοκράτες, θέλοντας ίσως να προκαταλάβουν την ευρωζώνη, περιγράφουν και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια παρέμβαση.

«Ο χρόνος θα δείξει τι θα απαιτηθεί», λένε, «αλλά οι εκτιμήσεις του προσωπικού σε αυτό το χρονικό σημείο αναφέρουν ότι θα είναι κάποιος συνδυασμός κουρέματος, μηδενισμού των επιτοκίων της πρώτης σύμβασης και χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια του EFSF». Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κούρεμα 25%.

Στόχος είναι να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και να υποχωρήσει κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022.
Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητεί από την ευρωζώνη να εξασφαλίσει και πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα, καθώς θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 5,5 - 9,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου