"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η ώρα της κρίσης στο Δημόσιο

Στη χαρτογράφηση των ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον Μάρτιο, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στη διοικητική μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

Η ώρα της κρίσης στο Δημόσιο
Η αξιολόγηση του προσωπικού θα ακολουθήσει μετά τη θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων και θα ξεκινήσει από τα υπουργεία και τον στενό δημόσιο τομέα, για να ακολουθήσουν οι δημόσιοι οργανισμοί. Τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες. Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού που θα επιφέρουν σαρωτικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι όλες οι δράσεις των αλλαγών που θα επέλθουν στο κράτος αποτελούν ένα «παζλ» το οποίο συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα και θα ξεδιπλωθεί το 2013.
Η νέα κρατική δομή και το αναγκαίο προσωπικό θα περιγράφεται ουσιαστικά στα οργανογράμματα των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων που θα αποτελέσουν τη βάση της διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των δομών σε κάθε δημόσιο οργανισμό.
Η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνει σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί άπαξ εντός του 2013 σταδιακά ξεκινώντας από τα υπουργεία, για την καταγραφή των ικανοτήτων των υπαλλήλων, και η δεύτερη αναμένεται από το 2014, η οποία θα είναι ετήσια και θα αφορά τη μέτρηση της παραγωγικότητας. Η διαδικασία θα είναι καθολική και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις. «Οποιος μισθοδοτείται από το Δημόσιο θα αξιολογείται» είναι το σύνθημα του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στόχος της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού δεν θα είναι οι απολύσεις αλλά η επικαιροποίηση της βάσης της απογραφής με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τους υπαλλήλους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση του κατάλληλου προσωπικού στα νέα οργανογράμματα.
Πτυχία, σεμινάρια και δεξιότητες και ικανότητες θα μπουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου τόσο για τη νομιμότητά τους όσο και για την επικαιροποίησή τους. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική μηχανογραφημένη φόρμα που θα συμπληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με την οποία θα ανανεώνεται η βάση δεδομένων της απογραφής.
Το προφίλ
Το τελικό επαγγελματικό προφίλ των υπαλλήλων, η «ακτινογραφία» των ικανοτήτων του προσωπικού, θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην τοποθέτησή του καθώς και στη μελλοντική στοχοθεσία που θα έχει ο συγκεκριμένος υπάλληλος, καθώς θα τοποθετείται σε περίγραμμα θέσης που θα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Σε κάθε υπουργείο θα οριστούν υπάλληλοι ως ελεγκτές του παραγόμενου έργου, οι οποίοι θα συμβάλλουν στον προσδιορισμό των ετήσιων στόχων, από την επόμενη χρονιά.
Από το 2014 θα ακολουθήσει το τρίτο επίπεδο αξιολόγησης που θα γίνεται ετησίως, για να εξακριβωθεί η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα. Η αξιολόγηση θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και εκπαιδευτική βαθμίδα. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να αξιοποιηθεί και γραπτό τεστ δεξιοτήτων κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ. Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν εξετάσεις, ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους γενικούς διευθυντές ή για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία από τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στην υπηρεσία.
Απολύσεις
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους
Στην κόκκινη γραμμή της εξόδου από το Δημόσιο θα βρεθούν οι υπάλληλοι που έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις δικαστηρίων για σημαντικά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, στο πλαίσιο των στοχευμένων απολύσεων που έχει ζητήσει η τρόικα. Συγκεκριμένα απειλούνται με απόλυση:
1. Οι υπάλληλοι στους οποίους θα διαπιστωθεί ότι έχουν προσκομίσει πλαστά έγγραφα στον φάκελό τους (πτυχία κ.τ.λ.), καθώς θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της πλαστογραφίας το οποίο επισύρει την αυτοδίκαιη αργία.
2. Οι εργαζόμενοι που θα διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως δεν προσέρχονταν στην εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδική ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ελέγχει αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι σε αρκετές υπηρεσίες υπήρξαν υπάλληλοι που «χτυπούσαν» τις κάρτες των συναδέλφων τους.
3. Οσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια για σημαντικά αδικήματα με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνται από πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, θα εξετάσουν χιλιάδες πειθαρχικές υποθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
4. Τέλος, οι υπάλληλοι των οποίων θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατέχουν και δεν υπάρξουν κενές θέσεις σε άλλους φορείς για να τους υποδεχτούν. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα κενά είναι πολλαπλάσια των μετακινούμενων υπαλλήλων αποκλείοντας το ενδεχόμενο απολύσεων.
Μετακινήσεις
Σαρωτικές αλλαγές για 25.000 υπαλλήλους
Το νέο καθεστώς της κινητικότητας θα αποτελέσει πάγια πολιτική στον δημόσιο τομέα. Εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων που προβλέπουν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλείται και αντικειμενικούς λόγους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα διαμορφωθούν με τα νέα οργανογράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κανείς υπάλληλος δεν θα χρειαστεί φροντιστηριακή βοήθεια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός γραπτού τεστ, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνεται ότι η αξιολόγηση των ικανοτήτων αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο των απολύσεων και θα πραγματοποιηθεί με στόχο να επικαιροποιηθούν αναλυτικά τα δεδομένα της απογραφής όσον αφορά τα προσόντα των υπαλλήλων.
Η αξιολόγηση των ικανοτήτων θα αποτελέσει τη βάση για την τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες θέσεις εργασίας που διαμορφώνονται από τα οργανογράμματα καθώς και για τη μελλοντική στοχοθεσία.
Τα υπουργεία Παιδείας και Αμυνας θα ακολουθήσουν ξεχωριστό μοντέλο αξιολόγησης. Για το υπόλοιπο προσωπικό θα υπάρξει ελαστικότητα ανά εκπαιδευτική κατηγορία και κλάδο με σαφείς διαφορές όσον αφορά την αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών αλλά και ειδικών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών όπως είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Το οργανόγραμμα
Το πλεονάζον προσωπικό των 25.000 υπαλλήλων που αναμένεται να μετακινηθούν το 2013 θα προκύψει κυρίως από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των δημόσιων φορέων. Οι πλεονάζοντες ή θα μετακινούνται σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλους φορείς άμεσα ή θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 12 μήνες με το 75% των αποδοχών τους, με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες ή για να μετεκπαιδευτούν.
Οι μετακινήσεις είναι υποχρεωτικές, ενώ εθελοντικά μπορεί να συμμετέχει όποιος υπάλληλος επιθυμεί να μετακινηθεί. Οι μετακινήσεις αρχικά θα αφορούν υπηρεσίες σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τη θέση που υπηρετούσε ο υπάλληλος. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το πεδίο της μετακίνησης αφορά όλη την επικράτεια (π.χ. δασολόγοι).
Στόχος του υπουργείου είναι να μετακινήσει μόνιμους υπαλλήλους εντός των υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα και εργαζόμενους αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Θα αποφευχθεί η μεταφορά υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ στον στενό δημόσιο τομέα γιατί θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Αρχικά θα μεταφερθούν πλεονάζοντες μόνιμοι υπάλληλοι σε εποπτευόμενους οργανισμούς των συγκεκριμένων υπουργείων.
Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος τεθεί σε διαθεσιμότητα κινδυνεύει να απολυθεί εάν παραμείνει σε αυτό το καθεστώς για 12 μήνες και δεν μετακινηθεί. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι τα κενά στο Δημόσιο είναι περισσότερα από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν, αλλά ζητά και τη συμμετοχή των εργαζομένων για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου