"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αλγερία: Δεκάδες ξένοι παραμένουν όμηροι

Περίπου 60 ξένοι πολίτες κρατούνται όμηροι στη μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας στην Αλγερία, ενώ 650 όμηροι -573 Αλγερινοί και πάνω από 60 ξένοι εργαζόμενοι- απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του αλγερινού στρατού, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, AOS.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι παραμένουν στις εγκαταστάσεις και ο στρατός της Αλγερίας -μετά και τις επικρίσεις που δέχθηκε για την στρατιωτική επιχείρηση της Πέμπτης- δηλώνει τώρα ότι επιθυμεί μια «ειρηνική λύση» στην κρίση.

Τουλάχιστον τέσσερις ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν στην επιχείρηση του στρατού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο APS ότι δεν είναι ακόμα γνωστός ο συνολικός αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι και τόνισε ότι ορισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων.

Οι εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος έκρηξης.


Ερωτηματικά υπάρχουν και για την τύχη του συνόλου των ενόπλων ισλαμιστών που κρατούσαν τους ομήρους: «Σημαντικός αριθμός των τρομοκρατών εξοντώθηκε» περιορίστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Μοχάντ Σαΐντ Ουμπελαΐντ, λέγοντας επίσης πως «σημαντικός αριθμός ομήρων απελευθερώθηκε».

Τα αλγερινά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για 11 νεκρούς δράστες, τρεις Αιγύπτιους, δύο Αλγερινούς, δύο Τυνήσιους, δύο Λίβυους, έναν Γάλλο και έναν Μαλινέζο. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αναφορές.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας έκανε λόγο για 18 νεκρούς δράστες.

Στους επιβεβαιωμένους νεκρούς ομήρους μετά την επέμβαση βρίσκονται Βρετανοί, Αλγερινοί και Φιλιππινέζοι. Οι δεκάδες που αγνοούνται προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και φυσικά την ίδια την Αλγερία.

Ο γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ-Ερό επιβεβαίωσε τον θάνατο «πολλών ομήρων» στις εγκαταστάσεις, αλλά τόνισε ότι ο αριθμός τους και η υπηκοότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστά.
«Συνομίλησα με τον αλγερινό Πρωθυπουργό, ο οποίος μού επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται», τόνισε ο γάλλος Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους δημοσιογράφους.
Από τις ξένες κυβερνήσεις έγινε γνωστή η διαφυγή ενός Ιρλανδού, τριών Ιαπώνων, πέντε Αμερικανών και δύο Γάλλων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι ο αριθμός των βρετανών υπηκόων που κινδυνεύουν είναι «αρκετά κάτω από 30». Επαναλαμβάνοντας πως η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κάμερον μίλησε για μία επίθεση πολύ καλά συντονισμένη που έγινε με βαρύ οπλισμό.

Παράλληλα, πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στο Ιν Αμένας για να απομακρύνονται όσους Αμερικανούς έπεσαν θύματα.

Κύμα επικρίσεων από το εξωτερικό

Η υπόθεση, με σκηνικό την άκρη της αλγερινής ερήμου, είχε σχεδόν εξελιχθεί σε μικρογραφία διεθνούς σύρραξης: Ο αλγερινός στρατός πολιορκούσε, πριν εισβάλει με την υποστήριξης ελικοπτέρων, σε μονάδα όπου είχαν εγκλωβιστεί Βρετανοί, Ευρωπαίοι και Ιάπωνες από ισλαμιστές που επικαλούνται τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι.

Την υπόθεση παρακολουθούν στενά η νορβηγική, η βρετανική, η γαλλική αλλά και η ιαπωνική κυβέρνηση. Τη μονάδα φυσικού αερίου, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, εκμεταλλεύεται κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η BP, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil και η αλγερινή κρατική εταιρία Sonatrach.

Ο νορβηγός Πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ διαμαρτυρήθηκε το βράδυ της Πέμπτης πως ακόμη και μετά την επέμβαση, το Όσλο δεν είχε καμία επίσημη πληροφόρηση για την κατάσταση των ομήρων, ενώ η μέχρι τότε πληροφόρηση ήταν ελλιπής. Η Νορβηγία, είπε, προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στο Αλγέρι αλλά το Όσλο δεν ενημερώθηκε παρά την τελευταία στιγμή για την επέμβαση στη μονάδα.

Έλλειψη πληροφόρησης κατήγγειλε και το Τόκιο. Η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσης «δυσάρεστη» την ίδια την επέμβαση.

Ικανοποιημένο δεν εμφανίστηκε ούτε το Λονδίνο: Επρόκειτο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» είπε ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, απαιτώντας από την πλευρά του «σαφήνεια» στην ενημέρωση που δίνει το Αλγέρι.

Το Παρίσι, ωστόσο, κράτησε χαμηλότερους τόνους: Επιβεβαιώνοντας τη διαφυγή δύο Γάλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς απέφυγε την κριτική στην επέμβαση: «Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία, όταν μαχόμαστε από κοινού εναντίον της, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κριτική μας, γιατί σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται Αλγερινοί, προφανώς και Δυτικοί, αλλά είναι κυρίως οι Αλγερινοί που μετρούν χιλιάδες νεκρούς στη διάρκεια των μαύρων χρόνων», είπε ο υπουργός.

«Δεν γνωρίζουμε αν η επιχείρηση τελείωσε. Είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένος στην ανάλυση της κατάστασης» είπε ο γάλλος υπουργός.

Ωστόσο, πηγή της γαλλικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το Παρίσι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Ερωτηθείς εάν γνώριζε για την επιχείρηση, ο γάλλος αξιωματούχος -που δεν κατονομάζεται- είπε: «Όχι. Το μάθαμε με τον ίδιο τρόπο που το μάθατε και εσείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου