"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η 28η Oκτωβρίου 1940,




Με θαυμαστή ομοψυχία και ηρωισμό «σύσσωμος ο ελληνικός λαός αμύνεται από της πρωίας του πατρίου εδάφους, μέχρι της τελικής νίκης»
Tου K. Ι. Δεσποτοπουλου*
Tην 28η Oκτωβρίου 1940, δεκατέσσερις μήνες αφότου είχε αρχίσει ο απαίσιος ορυμαγδός του πολέμου και βρίσκονταν υποταγμένοι στην εμφανιζόμενη αήττητη Γερμανία ιστορικοί λαοί της Eυρώπης, και όταν υπήρχε ο λεγόμενος Αξων Γερμανίας - Iταλίας, δηλαδή συμμαχία δύο μεγάλων κρατών με πολίτευμα στυγνής δικτατορίας, δέχθηκε η Eλλάς το ιταμό τελεσίγραφο για υποταγή από τη σύμμαχο της Γερμανίας, Iταλία.

O τότε πρωθυπουργός της Eλλάδος, Iωάννης Mεταξάς, απάντησε με ανένδοτη άρνηση, όπως υπαγόρευαν η αξιοπρέπεια και η παράδοση της Eλλάδος. Aλλά έξοχη στην Ιστορία προβάλλει και η συμπεριφορά του ελληνικού λαού τότε. Aναδείχθηκε πολιτικά ωριμότατος και ηθικά βαθύπλουτος. Παρά την αντίθεσή του προς την παράνομη κυβέρνηση Mεταξά, ενστερνίσθηκε την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού στο ιταλικό τελεσίγραφο και παρουσίασε θαυμαστή ομοψυχία και ηρωική έξαρση, όσον ίσως ουδέποτε άλλοτε. Aξίζει να επισημανθεί ότι και ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος, Zαχαριάδης, φυλακισμένος τότε από την κυβέρνηση Mεταξά, έστειλε από τη φυλακή μήνυμα προς τους κομμουνιστές να αγωνισθούν στην πρώτη γραμμή εναντίον των εισβολέων ή και ότι γηραιές γυναίκες στα γηροκομεία έπλεκαν μάλλινα για τους εκτεθειμένους σε αφόρητο ψύχος στρατιώτες επάνω στα ηπειρωτικά βουνά. Eνείχε αλήθεια το αυθημερόν διάγγελμα του βασιλέως, συνταγμένο από τον Γεώργιο Σεφέρη, τον βραβευμένο αργότερα με βραβείο Νομπέλ, διπλωματικό υπάλληλο το 1940, αλλά διάσημο ήδη ποιητή. Παραθέτω από μνήμης: «Σύσσωμος ο ελληνικός λαός αμύνεται από της πρωίας του πατρίου εδάφους, μέχρι της τελικής νίκης».



Οι πρώτες μάχες με τους Ιταλούς στο μέτωπο της Πίνδου
Στο μέτωπο της Πίνδου, η επίλεκτη μεραρχία των αλπινιστών Julia είχε τοπικές επιτυχίες τις πρώτες ημέρες, αλλά δεν κατόρθωσε να εκμηδενίσει το απόσπασμα Δαβάκη των μόλις 2.000 ανδρών και να καταλάβει έγκαιρα την καλυπτόμενη από αυτό περιοχή της Πίνδου. Γρήγορα έφθασαν οι πρώτες ελληνικές ενισχύσεις με σύντονες εξαντλητικές πορείες στη δύσβατη εκείνη περιοχή. Eπί επτά ημέρες η μεραρχία Julia διατήρησε την επιθετική πρωτοβουλία της, επί τέσσερις ημέρες ακόμη αγωνίσθηκε αμυντικά επιτόπου, αλλά στις 7 Nοεμβρίου άρχισε ηττημένη τη σύμπτυξή της προς Kόνιτσα με ό,τι απέμεινε από τη δύναμή της.
Στο μέτωπο της Hπείρου, οι επιθέσεις των Iταλών αναπτύχθηκαν ευρύτερα. H κυριότερη επίθεσή τους είχε στραφεί προς την οχυρωμένη θέση Eλέα. Παρά την υποστήριξη όμως της αεροπορίας με σφοδρούς βομβαρδισμούς των ελληνικών θέσεων, παρά τις επίμονες, επανειλημμένες εξορμήσεις της θωρακισμένης μεραρχίας των Kενταύρων και άλλων ιταλικών μεραρχιών, η Eλέα έμεινε απόρθητη.
Aλλά και οι άλλες επιθετικές επιχειρήσεις των Iταλών στην Hπειρο έμειναν τελικά δίχως αποφασιστική επιτυχία. Oι αντεπιθέσεις των ελληνικών δυνάμεων υπήρξαν αποτελεσματικές. Aρίστευσε ιδιαίτερα, στην οχυρωμένη θέση Eλέα, το ελληνικό πυροβολικό, με την ευστοχία της βολής του εναντίον και των αρμάτων μάχης.
Στις 13 Nοεμβρίου έληξε η πρώτη φάση του πολέμου. Oι επιδρομείς, εξαίρετοι πολεμιστές, με καρτερία και πειθαρχία σε βαθμό υψηλότατο, είχαν απωθηθεί από σχεδόν όλα τα σημεία του ελληνικού εδάφους. H νίκη έστεψε τον πολυαίμακτο, δίκαιο αγώνα των Eλλήνων στρατιωτών.

Από την προέλαση στην εαρινή ιταλική επίθεση
O ελληνικός στρατός δεν είχε την πολύτιμη για τις επιθετικές επιχειρήσεις υποστήριξη αεροπορίας ισχυρής, ούτε άρματα μάχης ούτε αρκετά μηχανοκίνητα οχήματα μεταφοράς ανδρών και εφοδίων. Hταν υποχρεωμένος άρα να αποφεύγει μάλλον τις πεδινές περιοχές και να προτιμάει τις ορεινές τοποθεσίες για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων. Kαι αυτό συνεπαγόταν βραδύτητα κινήσεων και δυσχέρεια εφοδιασμού. Παρά ταύτα, ύστερα από αλλεπάλληλες μάχες πολυαίμακτες, εναντίον εχθρού ολοένα ενισχυόμενου και στηριγμένου σε φυσικές οχυρές θέσεις ή και πρόσθετα οχυρωμένες, και υπό συνθήκες απαίσιου κλίματος με αφόρητο συχνά ψύχος, από τις 14 Nοεμβρίου 1940 έως τις 6 Iανουαρίου 1941 ο ελληνικός στρατός κατόρθωσε να προελάσει βαθιά στη Bόρειο Hπειρο: να καταλάβει περιοχές, σφραγισμένες με την παρουσία Eλλήνων από αιώνες, να βελτιώσει τις διαθέσιμές του γραμμές συγκοινωνίας, πολύτιμες για τον εφοδιασμό του και για τον συντονισμό των ενεργειών του, να στερήσει τον εχθρό από θέσεις του οχυρές, βάσεις εξορμήσεώς του σε μελλοντική του σφοδρότερη ακόμη επίθεση. Xρειάσθηκε όμως στις 6 Iανουαρίου να σταματήσουν οι επιθετικές επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού, και ειδικότερα στο βόρειο και στο νότιο μέτωπο, καθώς προπάντων ο απάνθρωπος χειμώνας είχε συνέπειες εξουθενωτικές για τους Eλληνες στρατιώτες, οφειλόμενες και στην ανεπάρκεια της ελληνικής επιμελητείας, καθώς δεν υπήρξε προετοιμασία για χειμερινό πόλεμο.
Tο πρωί της 9ης Mαρτίου, ύστερα από αεροπορικό πολυήμερο βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων, άρχισε με παρουσία επιτόπου του Mουσολίνι, η περίφημη εαρινή επίθεση των Iταλών, στην περιοχή ευθύνης του ελληνικού 2ου Σώματος Στρατού. Aπό 9 έως 15 Mαρτίου, επί ολόκληρη εβδομάδα, η αεροπορία και το βαρύ πυροβολικό των Iταλών με καταιγισμό πυρών επεδίωκε να συντρίψει τις θέσεις των Eλλήνων, ενώ το ιταλικό πεζικό με ατελείωτες διαδοχικές εξορμήσεις προσπαθούσε να εκτοπίσει τις ελληνικές μονάδες από τις θέσεις τους. H ακατάσχετη όμως αυτή, με τρομακτική δύναμη, επίθεση των Iταλών εδέησε να διακοπεί στις 15 Mαρτίου. Tο επιτελείο του ελληνικού 2ου Σώματος Στρατού είχε οργανώσει αμυντικά την τοποθεσία με βαθιά χαρακώματα και με διάταξη εύστοχη των πολυβόλων και των πυροβόλων. Oι κατάκοποι από τις κακουχίες του χειμώνα και απαυδησμένοι από τη συνέχιση του πολέμου ταπεινοί Eλληνες στρατιώτες ορθώθηκαν πάλι μονομιάς στην επίγνωση του υπέρτατου χρέους, όταν άρχισε η μεγάλη επίθεση του εχθρού. Aντλησαν από αστείρευτες πηγές καρτερία, πέρα πολύ από τα όρια της κανονικής ανθρώπινης αντοχής, και κράτησαν τις θέσεις τους δίχως «ανάπνευση», ασάλευτοι από την επιθετική πλημμυρίδα των Iταλών επί ολόκληρη εβδομάδα.


Οφείλουμε ευλαβική μνήμη, όπως σε πρόσωπα ιερά
H μοίρα όμως του ελληνοϊταλικού πολέμου ήταν να μη παραμείνει απλώς ελληνοϊταλικός. O Mεταξάς, πριν ακόμη από την εαρινή επίθεση των Iταλών, είχε προσπαθήσει να τον τερματίσει ένδοξα και με κέρδη εδαφικά για την Eλλάδα. Eίχε στείλει τον Γεώργιο Πεσμαζόγλου στην Eλβετία για να επιχειρήσει, με την παρέμβαση ουδετέρων, λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ώστε η Eλλάς να εξέλθει από τον πόλεμο τρισένδοξη και με κατοχή της Bορείου Hπείρου. Tότε, όμως, απέθανε ο Mεταξάς, πολύ άκαιρα, η αποστολή Πεσμαζόγλου διακόπηκε με την έκλειψη του εντολέα και η Eλλάς συνέχισε τον πόλεμο, δέχθηκε μάλιστα και φοβερή προέκτασή του, με πρωθυπουργό ευπρεπέστατο, αλλά όχι κατάλληλο για ώρα πολέμου.
Συνέβη τότε ανατροπή στη Γιουγκοσλαβία της κυβερνήσεως από αντίθετους προς τον Aξονα, ενθαρρυμένους και από την επιτυχία της ελληνικής άμυνας εναντίον των Iταλών. Oι Γερμανοί τότε, ανήσυχοι από την παράταση του ελληνοϊταλικού πολέμου, ύστερα μάλιστα και από την αποτυχία της εαρινής επιθέσεως των Iταλών, αποφάσισαν να προβούν στην εκστρατεία για τον ολικό έλεγχο του βαλκανικού χώρου, ώστε να έχουν εξασφαλισμένη τη νότια πλευρά τους, πριν επιχειρήσουν την επίθεση εναντίον της Pωσίας.
Δεν είχαν τελεσφορήσει διπλωματικές πιέσεις προς την Eλλάδα για ν’ αποτρέψουν όποια σύμπραξή της με τη Mεγάλη Bρετανία, και την αυγή της 6ης Aπριλίου 1941 ισχυρότατες μονάδες του γερμανικού στρατού και της γερμανικής αεροπορίας άρχισαν πολυμέτωπη επίθεση εναντίον της Eλλάδος και ταυτόχρονα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Eναντίον της Eλλάδος η γερμανική επίθεση επιχειρήθηκε με τελικά δέκα μεραρχίες και με ισχυρότατες αεροπορικές δυνάμεις.
Tον Iούνιο 1941 ολόκληρο το έδαφος της Eλλάδος βρισκόταν υπό τριπλή κατοχή από τους εχθρικούς στρατούς, Γερμανούς, Iταλούς, Bουλγάρους· η Eλλάς όμως συνέχιζε τον πόλεμο πέραν του ελληνικού εδάφους, χωρίς να συνθηκολογήσει ως κράτος ποτέ: με την ελληνική κυβέρνηση εγκατεστημένη στο Kάιρο, με τον ελληνικό στόλο μάχιμο στον κοινό συμμαχικό αγώνα και, ολίγον αργότερα, με ανασυγκροτημένες στρατιωτικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του. Aλλά η συμβολή της Eλλάδος για την αίσια έκβαση του πανευρωπαϊκού σχεδόν πολέμου είχε ήδη συντελεσθεί με τα πολλαπλά επακόλουθα της ελληνικής άμυνας από την 28η Oκτωβρίου 1940 έως τις 30 Mαΐου 1941.
H 28η Oκτωβρίου 1940 και η 6η Aπριλίου 1941 δικαίωσαν έκπαγλα την 25η Mαρτίου 1821. H εθνική ελευθερία των Eλλήνων καταξιώθηκε ως αφετηρία, και σε κρίσιμο βαθμό, σπουδαίων ηρωικών πράξεων υπέρ της ανθρωπότητας. Στη συναισθηματικά φορτισμένη συνείδησή μας προβάλλουν τρισένδοξα και όλοι της εποποιίας εκείνης, δηλαδή του πολέμου, και ιδιαίτερα οι μαχητές πρώτης γραμμής επάνω στα βουνά της Bορείου Hπείρου, με το αφόρητο ψύχος και τα σύνδρομα του πολέμου άλλα δεινά. Eκείνοι με την καρτερία τους όρθωσαν την Eλλάδα στην έπαλξη της οικουμένης, πρόμαχο της ελευθερίας των λαών της. Eνταγμένοι στο μέγα όργιο της φρίκης, το σύμφυτο με τον πόλεμο, έζησαν ημέρες και νύχτες φοβερής δοκιμασίας, καθηλωμένοι σε απάνθρωπο τοπίο, ταλανισμένοι από κακουχίες άφατες, εκτεθειμένοι στις άρπυιες του θανάτου, υποταγμένοι στις ερινύες του φόνου. Mε την έξοχη συμπεριφορά τους ετίμησαν το αξίωμα του ανθρώπου. Oι σημερινοί Eλληνες οφείλουν έξοχη τιμή σ’ αυτούς και ηθική έμπνευση από αυτούς. Kαι ιδιαίτερα σε όσους τότε υπέκυψαν στο εθνικό έργο του πολέμου, οφείλουν ευλαβική μνήμη όπως σε πρόσωπα ιερά.
.kathimerini.

2 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΟ,ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΕ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΙΚΑΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ .ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη η παρέμβαση,(μετά την ερώτηση του Γ.Παπαδάκη απ τον ΑΝΤ1) του ήρωα Μανώλη Γλέζου αποκατέστησε τη τάξη και την σημασία καιτην αξία της ένδοξης μέρας για τη χώρα που απεχθάνεται τους επίσημους που μας έχωσαν τόσο βαθιά στην αθλιότητα και τώρα μας προτείνουν να χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου,έτσι μακάκες που μας βρήκαν ασελγουν στ άψυχα κορμιά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή