Η τακτοποίηση των περίπου 1,2 εκατομμυρίου αυθαιρέτων είναι αποφασισμένη, καθώς αυτό που προέχει είναι να «πέσει χρήμα στα δημόσια ταμεία». Η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της εδώ κι ένα χρόνο, οπότε και κλείστηκε η συμφωνία με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου, βάσει του οποίου φέτος θα εισπραχθούν έσοδα 800 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
•«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει τη γενική κατεύθυνση στο υπουργικό (της 15ης Απριλίου) να μπει κόκκινη γραμμή στο θέμα των αυθαιρέτων. Να γίνει διάλογος», δήλωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δίνοντας το στίγμα της ρύθμισης που δρομολογήθηκε. «Τα αυθαίρετα δεν μπορεί να κατεδαφιστούν. Αυτό που απομένει είναι με κάποιον τρόπο να τακτοποιηθούν και να πέσει χρήμα στο δημόσιο ταμείο». Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατά πώς φαίνεται κλείδωσε...
Θέμα απόφασης
«Δεν είναι το θέμα ούτε του κ. Παπακωνσταντίνου ούτε της κ. Μπιρμπίλη. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης», δήλωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας επανειλημμένως πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργών.
Αλλωστε, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίστηκαν να κινούνται προς το ίδιο μήκος κύματος, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην οδό Νίκης, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, τους κατέστησε σαφές πως το θέμα πρέπει να κλείσει και κυρίως πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι.
Και ως φαίνεται οι τόνοι αρχίζουν να πέφτουν. «Με τον Γιώργο μιλάμε καλά», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος εξερχόμενη από το γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου χθες το μεσημέρι. Για θετικό κλίμα μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά.
Το ζήτημα είναι κυβερνητικό και οι δύο υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Το αποσαφήνισε και ο Γιώργος Πεταλωτής χθες το μεσημέρι όταν δήλωνε πως «αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο» και κυρίως όταν περιέγραφε την απόφαση αυτή μιλώντας για «τακτοποίηση» στο πλαίσιο του Συντάγματος και ενός γενικότερου χωροταξικού σχεδιασμού, που ήδη μελετάται, και ουσιαστικά επίλυσης του περιβαλλοντικού ζητήματος που θέτει συνεχώς και η υπουργός Περιβάλλοντος.
Η εμπλοκή με τα αυθαίρετα προέκυψε μετά τις προχθεσινές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος πως «δεν θα υπάρξει περιβαλλοντικός και πολεοδομικός μανδύας σε μια ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική».
Υποστηρικτές φαίνεται να βρίσκει η κ. Μπιρμπίλη μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος τάσσεται με την κ. Μπιρμπίλη, καθώς δηλώνει ότι οι θέσεις της ήταν γνωστές και κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Από την άλλη δηλώνει ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς του υπουργείου Οικονομικών για την εξεύρεση εσόδων, αλλά αφήνει και αιχμές λέγοντας πως «έχει χαθεί ο έλεγχος».
Υπέρ των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων τάσσεται ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας: «Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκε (πριν από περίπου ένα έτος), κατά προτεραιότητα σε δασικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους».
Διπλό έγκλημα
Για διπλό έγκλημα κάνει λόγο ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι «η πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού μείνει στα χαρτιά, αποτελώντας το πιο σύντομο ανέκδοτο» και την καλεί να προχωρήσει άμεσα σε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, προστασία των δασών, της γης υψηλής παραγωγικότητας, των αιγιαλών και των προστατευόμενων περιοχών ως ελάχιστη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Πάντως, και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί φαίνεται να συμφωνούν σε ένα σημείο: πως η όποια ρύθμιση θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα.
Τα σενάρια που διερευνώνται θα είναι στο πρότυπο της ρύθμισης που έγινε πέρυσι για τους ημιυπαίθριους. Δηλαδή, θα γίνει «τακτοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση». Μόνο που τα γνωστά εξοντωτικά ισχύοντα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, τα οποία επιβάλλονται μετά το 2003 βάσει του νόμου Τρίτση, θα περιοριστούν σημαντικά, προκειμένου να υπάρξει προσέλευση ιδιοκτητών. Σήμερα τα πρόστιμα ανέγερσης φτάνουν στο 30% της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και διατήρησης στο 5% επίσης της αντικειμενικής. Η προσέλκυση ιδιοκτητών θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν το πρόστιμο ανέγερσης περιοριστεί πολύ κάτω από το 50%, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβολής προστίμου διατήρησης. Ενώ συζητείται να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυθαίρετα που αποτελούν πρώτη κατοικία, καθώς και κλιμάκωση των προστίμων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα. Η εξόφληση δε του προστίμου θα γίνει σε δόσεις, καθώς και πάλι το ποσό θα είναι υψηλό, οπότε πρέπει να υπάρξει διευκόλυνση στην αποπληρωμή του. Το υπουργείο Οικονομικών δεν συζητάει σε καμία περίπτωση τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δάση, αιγιαλό, παραλία, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου