Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι συμφώνησε να επιτρέψει να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ενώ στις Βρυξέλλες δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες για τη EUFOR Libya, τη στρατιωτικά υποστηριζόμενη επιχείρηση αρωγής των αμάχων στην πολιορκούμενη Μισράτα που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει -με κέντρο επιχειρήσεων τη Ρώμη και Ιταλό διοικητή- εφόσον πείσει τον ΟΗΕ να ανάψει το πράσινο φως.
Από τη Βουδαπέστη, έδρα της τρέχουσας ευρωπαϊκής προεδρίας, ο Μπαν Κι Μουν έκανε άλλη μία έκκληση για κατάπαυση του πυρός προς τις καθεστωτικές δυνάμεις: «Είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν τις μάχες οι αρχές της Λιβύης, να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους», είπε. Χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, επιβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να έχει μια «ανθρωπιστική παρουσία» στην Τρίπολη και από εκεί να κατευθύνει τις αποστολές του, με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι απεσταλμένοι του στην Τρίπολη, ο Αμπντελιλά αλ Χατίμπ και η Βάλερι Εϊμος (αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα), ζήτησαν κι εκείνοι τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μισράτα από τον Λίβυο πρωθυπουργό Μπαγκντάντι Αλι αλ Μαχμούντι και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ Ομπέιντι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ υποσχέθηκε ότι η συμφωνία του καθεστώτος με τον ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει δυνατότητα ασφαλούς αναχώρησης αμάχων από τη Μισράτα, καθώς και ανεμπόδιστη παροχή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στους κατοίκους της. Επέκτεινε δε τις δηλώσεις του, όχι μόνο διαψεύδοντας τη χρήση βομβών διασποράς από τους καθεστωτικούς, αλλά γενικά βαρέων όπλων εναντίον της πόλης...
Εκ των πραγμάτων όμως τον διαψεύδουν αναφορές και καταγραφές όχι μόνο αντικαθεστωτικών μαχητών ή κατοίκων της Μισράτα, αλλά και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών ΜΜΕ που κατάφεραν να μπουν στη βομβαρδιζόμενη πόλη, από πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι της απομακρύνοντας αμάχους: «Είδα βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές και πύραυλοι Γκραντ εκτοξεύονται συνεχώς», ανέφερε χθες η Ντονατέλα Ριβέρα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να καταφύγουν». Ο Χάλεντ Αμπού Φάλγα, διοικητής του νοσοκομείου, ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου στη Μισράτα έχουν σκοτωθεί χίλιοι και έχουν τραυματιστεί 3.000 άνθρωποι, το 80% των οποίων άμαχοι, ακόμη και μικρά παιδιά.
Το πλοίο της φυγής
Δεύτερο δρομολόγιο έκανε χθες το ναυλωμένο από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ελληνικό πλοίο Ionian Spirit, μεταφέροντας άλλους 971 ανθρώπους από τη Μισράτα στη Βεγγάζη - ξένους εργάτες αλλά και 100 Λίβυους πρόσφυγες, 23 εκ των οποίων σοβαρότατα τραυματισμένοι. Ο Ντάνιελ Σέφερντ, εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την επικείμενη απομάκρυνση 5.000 αμάχων από τη Μισράτα με ένα μόνο πλοίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου