Ένα μέλος της παλαιστινιακής ηγεσίας, ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, ζήτησε
σήμερα να σχηματισθεί μια "διεθνής ερευνητική επιτροπή για το φόνο του
προέδρου Αραφάτ", μετά τη δημοσιοποίηση μιας ιατρικής έκθεσης που
προκρίνει τη θέση της δηλητηρίασης με πλουτώνιο, ενώ στην Ιερουσαλήμ
ένας πρώην σύμβουλος του τότε ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε
πως αυτός ο τελευταίος είδε δώσει εντολή να μην σκοτωθεί ο Αραφάτ.
Ο Αμπού Γιούσεφ, εκπρόσωπος της Φάταχ, του κινήματος του παλαιστίνιου
προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε εξάλλου πως αύριο, Παρασκευή, το
πρωί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου της παλαιστινιακής
επιτροπής έρευνας για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων."Όπως σχηματίσθηκε διεθνής επιτροπή έρευνας για το φόνο του (πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου) Ραφίκ Χαρίρι, πρέπει να υπάρξει μια διεθνής επιτροπή για να ερευνήσει το φόνο του προέδρου Αραφάτ", δήλωσε ο Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
"Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Αραφάτ δηλητηριάσθηκε με πολώνιο, μια ουσία που βρίσκεται αποκλειστικά στην κατοχή κρατών και όχι ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ένα κράτος", τόνισε.
Ο Άχμαντ Άσαφ, ο εκπρόσωπος της Φάταχ, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί "αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου της παλαιστινιακής ερευνητικής επιτροπής, ο πρόεδρος της οποίας, ο Ταουφίκ Τιράουι, θα μιλήσει για το περιεχόμενο της έκθεσης, στη Μουκάτα", την έδρα της παλαιστινιακής προεδρίας στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.
Στην Ιερουσαλήμ, ο Ραανάν Γκισίν, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Σαρόν όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός και είχε επίσης διατελέσει εκπρόσωπός του, δήλωσε πως "ο Αριέλ Σαρόν είχε διατάξει να κάνουμε τα πάντα για να μην σκοτωθεί από τους στρατιώτες μας ο Αραφάτ", ο οποίος ήταν τότε περικυκλωμένος από τον ισραηλινό στρατό στη Μουκάτα.
"Οι οδηγίες του Σαρόν ήταν να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να μην κατηγορηθεί το Ισραήλ για το θάνατο του Αραφάτ", υπογράμμισε. "Γι' αυτό το λόγο επίσης ο Σαρόν επέτρεψε τη μεταφορά του Αραφάτ σ' ένα νοσοκομείο στη Γαλλία, όταν αποδείχθηκε πως ήταν ετοιμοθάνατος".
Ο Γιάσερ Αραφάτ απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί ντε Κλαμάρ κοντά στο Παρίσι.
"Αντί να εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι θα έκαναν καλά να αναρωτηθούν γι' αυτούς μέσα στο περιβάλλον του Αραφάτ οι οποίοι είχαν συμφέρον από την εξαφάνισή του και κυρίως ποιος έβαλε χέρι στα χρήματα που ήλεγχε ο Αραφάτ", δήλωσε επίσης ο Ραανάν Γκισίν.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές θανάτου που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ο Σαρόν εναντίον του Αραφάτ, ο Γκισίν δήλωσε πως δεν ήταν παρά "πολιτικές δηλώσεις που δεν είχαν επιχειρησιακή συνέχεια".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου