Τάφοι που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Κάιρο και ανήκαν σε εργάτες των αιγυπτιακών πυραμίδων αποκαλύπτουν ότι οι κατασκευαστές των φημισμένων μνημείων ήταν κατά πάσα πιθανότητα ελεύθεροι εργαζόμενοι και όχι δούλοι.
Η αρχαιολογική ομάδα του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς "ανακάλυψε μία νέα ομάδα τάφων που χρονολογούνται από την τέταρτη δυναστεία. Ανήκουν στους εργάτες που κατασκεύασαν τη μεγάλη πυραμίδα" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι. Σε αναφορές και απεικονίσεις συχνά εμφανίζεται ότι για την κατασκευή των πυραμίδων χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες δούλοι, που υπό την απειλή του βούρδουλα κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτά τα έργα με πρωτόγονα μέσα
Η ανακάλυψη των νέων τάφων όμως, που χρονολογούνται 4.100 χρόνια πριν, καταρρίπτει αυτό το μύθο καθώς αποδεικνύει ότι οι εργάτες λάμβαναν αμοιβές, τρόφιμα και καταλύματα κοντά στο εργοτάξιο, για τις εργασίες του.
Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι βρήκαν τις ενδείξεις οικισμών κοντά στις πυραμίδες του Χέοπα, στη Γκίζα κοντά στο Κάιρο.
Σύμφωνα με τον κ. Χαουάς, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική αφού "έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την κατασκευή των πυραμίδων από εργάτες δούλους".
"Αν ήταν σκλάβοι, δε θα μπορούσαν να έχουν κατασκευάσει τους τάφους τους σε αυτόν τον τομέα" πρόσθεσε ο Ζαχί Χαουάς.
Ο Χαουάς δήλωσε ακόμη ότι ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετείχαν στην κατασκευή της μεγαλύτερης από τις πυραμίδες της Αιγύπτου δεν υπερβαίνει τους 10.000. Προσθέτει μάλιστα ότι στοιχεία δείχνουν ότι αγρότες στο Δέλτα και την Άπω Αίγυπτο έστελναν καθημερινά 21 βουβάλια και 23 πρόβατα για να ταΐσουν τους εργάτες.
Οι πρώτοι τάφοι εργατών ανακαλύφθηκαν το 1990 και μελετήθηκαν επί πολλά έτη από επιστήμονες ανά τον κόσμο. Οι κωνικοί τάφοι χτίστηκαν κυρίως από λάσπη και τούβλα και καλύφθηκαν με λευκό γύψο. Οι μελετητές εκτιμούν ότι ο σοβάς ενδέχεται να προστέθηκε στη συνέχεια προς μίμηση των βασιλικών πυραμίδων
Το θέμα πρεπει να το δούμε σφαιρικά και με ανοικτα μυαλά.Στην εποχή εκείνη εικάζω ότι ανακάλυψαν το ασφαλιστικό και την εξίσωση των ορίων ηλικίας.Δηλαδή υποχρεωναν τους ανθρώπους να δουλευουν μεχρι τα 65 τους χρόνια,μετά τους υποσχόταν ότι θα ζούνε βασιλικά και με περισσότερη συνταξη,λαμβάνοντας υπόψην ότι ο μέσος όρος ηταν τα 40 με 45 έτη.Τωρα αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν σκλάβοι ή ελευθεροι αποδεικνύεται απο την παραπάνω εικασία.Αλλά το τραντακτό διαχρωνικό μηνυμα είναι ότι η πολιτική κατασταση παραμενη σταθερή και ατραντακτη όσα χρονια και αν περασουν.Ελπίζω να μην σε πείραξαν όσα σου γραφω.Χρονια σου Πολλά και καλη σου μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλή σου μέρα φίλε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι Xρόνια πολλά σε σένα...
Συμφωνώ και εγώ με τα γραφόμενά σου,άλλωστε
στο άρθρο είχα ερωτηματικό,και σε ευχαριστώ
για τη σωστή τοποθέτησή σου.