"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το «τελευταίο αντίο» στον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη είπε πλήθος κόσμου Τελέσθηκε η πολιτική κηδεία του

Προσωπικότητες από τους χώρους της τέχνης, της διανόησης και της πολιτικής απηύθυναν το απόγευμα της Δευτέρας, το ύστατο χαίρε στον Γιάννη Δαλιανίδη, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, όπου, κατά την επιθυμία του εκλιπόντος, τελέσθηκε η πολιτική του κηδεία.

Τον Έλληνα σκηνοθέτη που συνέδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου αποχαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης, οι βουλευτές Γ.Βούρος και Β.Αποστολάτος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης.

Ήταν επίσης εκεί, η Ζωή Λάσκαρη με τον ο Αλ.Λυκουρέζο, η Μαρινέλλα, ο Μίμης Πλέσας, ο Γ. Κατσαρός, ο Γιάννης Μπέζος, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Φώτης Μεταξόπουλος, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Φ.Γεωργίτσης, ο Τάκης Ζαχαράτος, η Βάνα Μπάρμπα, ο Κ.Γεωργουσόπουλος και πλήθος εκπροσώπων του θεάτρου και του καλλιτεχνικού κόσμου, που φώναξαν «αθάνατος» στην έξοδο της σορού από την αίθουσα του κοιμητηρίου.

Κατά επιθυμία του Γιάννη Δαλιανίδη, το αντίτιμο των στεφάνων κατατέθηκε στους λογαριασμούς των παιδικών χωριών SOS, στο «Χαμόγελο του παιδιού» και την Κιβωτό.

Ανάμεσα στα ελάχιστα στεφάνια, που εστάλησαν, ήταν εκείνα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών και της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών εκπροσωπήθηκε από το ΔΣ της και σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά της, της οποίας ο εκλιπών υπήρξε ιδρυτικό μέλος, τονιζόταν, μεταξύ άλλων: «Ο Γιάννης Δαλιανίδης με την ζωή του, το έργο και την δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου που οι αρετές του σπανίζουν διαρκώς στις μέρες μας. Εκτός από ακούραστος εργάτης του Κινηματογράφου ήταν πάνω από όλα πολίτης του κόσμου».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εξέφρασε την συμπαράστασή της στην οδύνη των οικείων του, καθώς και σεβασμό κι εκτίμηση για το μεγάλο έργο που άφησε πίσω του.

«Οι ταινίες του ξεχείλιζαν ελπίδα ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές κι αυτό είναι μια κληρονομιά που καλούμαστε όχι μόνο να διαφυλάξουμε αλλά και να εξελίξουμε» ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, που καθιέρωσε τα μιούζικαλ -τις «μουσικές κωμωδίες» όπως τις χαρακτήριζε- στον ελληνικό κινηματογράφο, «έφυγε» το Σάββατο σε ηλικία 87 ετών.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ».

Αξέχαστες θα μείνουν οι παραγωγές «Ζητείται Ψεύτης», «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Κορίτσια για Φίλημα», «Τέντι μπόι Αγάπη μου», «Ραντεβού στον Αέρα», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», «Μαριχουάνα Στοπ» και πολλές άλλες.

Τη δεκαετία του 1970 άρχισε να εργάζεται και για την τηλεόραση, υπογράφοντας αρκετές σειρές, οι περισσότερες απ' τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου