Τα γυαλιά σε όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έβαλαν δύο Ελληνες, η δημιουργία των οποίων βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στο «οπλοστάσιο» της Google.
Ο Κ. Ελευθερίου και ο Π. Πετρόπουλος ανέπτυξαν ένα λογισμικό χάρη στο οποίο η δημιουργία κειμένων σε συσκευές με οθόνες αφής γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Εχοντας διαπιστώσει πως η χρήση των εικονικών πληκτρολογίων σε αυτού του είδους τις συσκευές παρουσιάζει πολλά προβλήματα χρήσης, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των πλήκτρων είναι πάρα πολύ μικρές, με αποτέλεσμα ο χρήστης να δυσκολεύεται σημαντικά κατά τη σύνταξη ενός μηνύματος, δημιούργησαν το BlindType.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν προτείνει μια λέξη με βάση τα γράμματα που έχει ήδη πληκτρολογήσει ο χρήστης, κάτι που λίγο πολύ κάνουν σήμερα όλα τα κινητά τηλέφωνα. Το BlindType πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς εξετάζει ποια πλήκτρα έχει πατήσει ο χρήστης και με βάση αυτή την αλληλουχία εμφανίζει την κατά περίπτωση σωστή λέξη.
Για παράδειγμα, αν θέλατε να γράψετε στα αγγλικά τη λέξη beautiful (όμορφο) και είσαστε εντελώς άτσαλος στη χρήση των οθονών αφής, είναι πιθανό να έχετε φτιάξει μια ακαταλαβίστικη λέξη, όπως το «vqsyrudik». Κανένας ορθογράφος και κανένα ηλεκτρονικό λεξικό δεν θα μπορούσε να καταλάβει τι θέλετε να πείτε, το BlindType όμως εξετάζει την αλληλουχία των χαρακτήρων και με έναν μαγικό τρόπο κάνει τη διόρθωση εμφανίζοντας στην οθόνη τη λέξη «beautiful».
Το BlindType έλαβε επαινετικά σχόλια από τις ειδικές εκδόσεις, και την περασμένη Παρασκευή η Google ανακοίνωσε την αγορά του, προφανώς για να το χρησιμοποιήσει στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το δικό της λειτουργικό σύστημα, το Android. Το ενδιαφέρον είναι πως οι δύο συμπατριώτες μας κατάφεραν να φτάσουν ώς εδώ μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
«Πρώτα πρώτα η διαδικασία για να δημιουργήσουμε την εταιρεία μάς πήρε στις ΗΠΑ 15 λεπτά και δεν χρειάστηκε να σηκωθούμε από την καρέκλα του γραφείου μας. Εδώ, ακόμη θα τρέχαμε. Μπορώ, μάλιστα, να σας πω προσωπική εμπειρία όταν πριν από λίγα χρόνια ίδρυσα μια Α.Ε. στην Ελλάδα και έπρεπε να στείλω άνθρωπο στην Εφορία να στηθεί από τις 4 το πρωί για να πάρει κάποια μαγικά χαρτάκια προτεραιότητας», λέει ο Π. Πετρόπουλος.
Εστω, αλλά γιατί δεν ξεκίνησαν κάπως πιο... ταπεινά χωρίς να έχουν δημιουργήσει πρώτα εταιρεία; Ο συνομιλητής μας γελάει. «Και να κάνουμε τι; Εδώ δεν υπάρχουν μέσα, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν συγκρίνεται με τη Σίλικον Βάλεϊ όπου είναι όλες οι εταιρείες, όλοι οι χρηματοδότες. Αυτά που λένε οι πολιτικοί να γίνει η Ελλάδα η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα σας πω και κάτι άλλο. Αλλιώς σε βλέπουν άμα είσαι εκεί και αλλιώς άμα είσαι στη Σκανδιναβία, την Ελλάδα ή την Ιαπωνία. Καλά τα κινητά τηλέφωνα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά η προσωπική επαφή μετράει, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, ακόμη και στη Σίλικον Βάλεϊ».
Δοκιμαστικό
Δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πράξη το BlindType και ελπίζαμε κάποια στιγμή να πέσει στα χέρια μας η τελική του έκδοση. Ο Π. Πετρόπουλος εξηγεί. «Ετοιμάζαμε μια δοκιμαστική έκδοση αλλά μας πρόλαβαν οι εξελίξεις με την Google. Πραγματικά δεν μπορώ να μιλήσω για το πότε θα υπάρξει έκδοση του BlindType· είναι πια θέμα της Google». Εικάζουμε, πάντως, πως το λογισμικό θα ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, η οποία ίσως να κάνει... δύσκολη τη ζωή της Apple, αφού μπορεί να μη διαθέσει έκδοση του λογισμικού για το iPhone. Περισσότερα στη διεύθυνση www.blindtype.com, όπου θα δείτε και βίντεο για το πώς δουλεύει αυτό το σχεδόν μαγικό πρόγραμμα. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου