Στην άμεση ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο για την ανάσχεση του αυξημένου κύματος παράνομα εισερχομένων μεταναστών από την Τουρκία προχωρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΕΛ.ΑΣ., καθώς κάθε ημέρα εισέρχονται από εκεί στο ελληνικό έδαφος 250- 300 άτομα κατά μέσο όρο.
Η λήψη των πρόσθετων μέτρων φύλαξης στον Έβρο κατέστη αναγκαία καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το «φράγμα» που στήθηκε στο Αιγαίο με την συνδρομή και των μέσων της FRONTEX -του ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.- έκλεισε την θαλάσσια πύλη εισόδου με αποτέλεσμα να «πλημμυρίσει» σταδιακά ο Έβρος από λαθρομετανάστες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, ο αριθμός των εισερχομένων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχει κατά τους τελευταίους μήνες υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται στα σύνορά της την πίεση από το 80% των παράνομων λαθρομεταναστών ολόκληρης της Ευρώπης...
Παράρτημα FRONTEX στον Πειραιά
Η Αθήνα, που βλέπει το πρόβλημα να διογκώνεται, έχει ενημερώσει σχετικά την Ε.Ε. – μάλιστα το θέμα έθεσε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην Επίτροπο κ. Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα συζήτησε για τη λαθρομετανάστευση και με τους Χρ. Παπουτσή, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στόχος της κυβέρνησης, που εξασφάλισε την συνέχιση της επιχείρησης «Ποσειδών» της FRONTEX στο Αιγαίο και το 2011, είναι να επεκταθεί η παρουσία του Οργανισμού με παρατηρητές κ.λπ. και στον Έβρο.
Η προώθηση του σχετικού αιτήματος εκτιμάται ότι καθίσταται ευκολότερη μετά την απόφαση της FRONTEX να δημιουργήσει παράρτημα στον Πειραιά. Τα εγκαίνια του Επιτελείου έγιναν σήμερα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ Παπουτσή.
Εξειδίκευση μέτρων
Η εξειδίκευση των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Πεντάγωνο με την συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Γιάννη Γιάγκου, ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου και ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Λεύτερη Οικονόμου θα γίνει τις επόμενες μέρες από κοινή επιτελική ομάδα του στρατού και της αστυνομίας.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές η επεξεργασία θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι υπεισέρχονται και άλλες παράμετροι, ενώ στα δεδομένα περιλαμβάνεται και το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν υπηρεσίες του ΟΗΕ για ανθρωπιστικής φύσεως θέματα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η συζήτηση για συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., είχε ξεκινήσει με επιστολή που είχε στείλει ο σημερινός υπουργός, Χρήστος Παπουτσής, την εποχή που ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, στον αρμόδιο επίτροπο, τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο.
Οι συζητήσεις για την υλοποίηση αυτής της ιδέας διήρκεσαν πέντε χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της FRONTEX με έδρα τη Βαρσοβία στην Πολωνία.
Με προσπάθειες του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τελικώς δημιουργήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο των τεσσάρων χωρών -Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Ελλάδας- με κέντρο τον Πειραιά, του οποίου η λειτουργία άρχισε σήμερα.
Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή ενός χρόνου, διάστημα μετά το οποίο θα αξιολογηθεί η δράση του και θα εκτιμηθεί εάν θα παραμείνει στον Πειραιά ή όχι.
Όλο αυτό το διάστημα ενισχύθηκε η συνεργασία των ελληνικών αστυνομικών και λιμενικών αρχών με τους ομολόγ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου