Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν είναι
τυφλή, αλλά κάποιες φορές κρυφοκοιτάζει πονηρά προς την πλευρά του
ισχυρού... Αυτό αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η
περίπτωση ενός φτωχού εργάτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, από τη Ζαχάρω
Ηλείας, που έπεσε θύμα πρωτοφανούς απάτης από τους τοπικούς παράγοντες
και αναγκάστηκε να γίνει μετανάστης στη Γερμανία προκειμένου να ζήσει
την οικογένειά του.
Η εκδίκαση της απάτης εις βάρος του εκκρεμεί δέκα (!) χρόνια στα
δικαστήρια της Πάτρας. Ο εργάτης πέτυχε σε διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ στη
Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της Ζαχάρως Ηλείας,
αλλά δεν πήγε ποτέ για δουλειά καθώς εξαπατήθηκε από μέλη του
διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι προσέλαβαν τον ανιψιό του προέδρου της
υπηρεσίας. Το εξωφρενικό είναι ότι ο «ανιψιός», ενώ παραπέμπεται μαζί
με δύο μέλη του Δ.Σ. σε δίκη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα,
εξακολουθεί να εργάζεται σήμερα, σαν να μη τρέχει τίποτα.
Οπως καταγγέλλει η Δήμητρα, μητέρα του εργάτη Γιώργου Ρέντζιου, όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει η δίκη, η εκδίκαση της οποίας κατά περίεργο τρόπο έχει αναβληθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας πάνω από δέκα φορές, καθώς αυτή εισάγεται με μεγάλο νούμερο στο πινάκιο με αποτέλεσμα να εκκρεμεί από τις 26 Μαρτίου 2007 μέχρι σήμερα! Τελευταία φορά είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 16 Ιανουαρίου 2013, αλλά αναβλήθηκε ξανά για τις 28 Δεκεμβρίου 2013!
«Εχουμε πάει στην Πάτρα μπορεί και 30 φορές. Ξεχωριστά τα δρομολόγια για τους δικηγόρους. Νιώθω πολύ αδικημένος και πικραμένος από την ελληνική Δικαιοσύνη και από την Ελλάδα.
Γι' αυτό και έφυγα για τη Γερμανία. Την τελευταία φορά μάς είπε ο δικηγόρος ότι πρέπει να είμαι παρών στη δίκη, γιατί οι άλλοι θα ισχυριστούν ότι δεν με ενδιαφέρει άλλο η θέση. Επρεπε δηλαδή να δώσω 500 ευρώ σε εισιτήρια για να έρθω και να αναβληθεί για ακόμα μία φορά. Αγανάκτησα. Μας κοροϊδεύουν», λέει στην «Ε» ο Γιώργος Ρέντζιος, θύμα της απάτης, μετανάστης σήμερα στη Γερμανία, πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών. Και σημειώνει:
«Δέκα χρόνια από τη ζωή μου τα έζησα και τα ζω μέσα στην αμφιβολία αν θα γίνει η δίκη ή όχι. Οικονομικά και ψυχικά εξαντληθήκαμε. Βρίσκομαι στη Γερμανία και δουλεύω για 1.000 ευρώ το μήνα. Αλλά είμαι ήρεμος γιατί εδώ δεν με κοροϊδεύει το κράτος όπως στην Ελλάδα».
Ο ανιψιός
Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 55/2004 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, η απάτη στήθηκε εις βάρος του φτωχού 26χρονου εργάτη Γιώργου Ρέντζιου από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ζαχάρως Ηλείας Κ.Β., με σκοπό να διορίσει στη θέση τον ανιψιό του! Στην υπόθεση φέρεται αναμειγμένος και ο Δ.Δ., μέλος τότε του Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ.
Κατά των δύο ανωτέρω προσώπων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη και τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης της εξόδου από τη χώρα, ενώ ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην απάτη έχει ασκηθεί και στον ανιψιό που τοποθετήθηκε παράνομα στην ΔΕΥΑ Ζαχάρως. Και οι τρεις παραπέμφθηκαν στις 26 Μαρτίου 2007 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, αλλά η δίκη τους δεν έγινε ποτέ.
Οπως επισημαίνεται στο σχετικό βούλευμα 55/2004 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ και το μέλος του Δ.Σ. απέκρυψαν από τον εγκαλούντα ότι είχε επιτύχει με βάση την 318/18.2.2002 απόφαση του ΑΣΕΠ στη θέση του εργάτη ύδρευσης, παρ' ότι τους είχε κοινοποιηθεί ενημερωτικό έγγραφο από το ΑΣΕΠ.
Δολιότητα
Στη συνέχεια οι δύο κατηγορούμενοι παρέστησαν ψευδώς στον εγκαλούντα ότι η παραπάνω θέση είχε καταργηθεί και ότι είχε προκηρυχθεί άλλη θέση δίμηνης διάρκειας για το Δημοτικό Στάδιο Ζαχάρως, την οποία και τον παρότρυναν να καλύψει.
Ο εργάτης έπεσε στην παγίδα των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι μάλιστα τον υποχρέωσαν -έπειτα από συνάντηση μαζί τους στο υπόγειο της ΔΕΥΑΖ- να υπογράψει και υπεύθυνη δήλωση (!) του Ν. 1599/86 ότι δεν επιθυμούσε να εργαστεί ως εργάτης στη ΔΕΥΑΖ. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ζαχάρως απέστειλε τη συγκεκριμένη δήλωση στο ΑΣΕΠ, με σκοπό να λάβει τελικά τη θέση ο ανιψιός του, Θ.Γ. (!)
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας γίνεται λόγος για «δολιότητα των προθέσεων των κατηγορουμένων» και για «εγκληματικό σχέδιο», με σκοπό να παραπλανηθεί ο τότε 26χρονος Γιώργος Ρέντζιος και να δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί την πρόσληψή του.
Οι κατηγορούμενοι στράφηκαν κατά του 55/2004 βουλεύματος στο Συμβούλιο Εφετών Πατρών, το οποίο στις 7 Οκτωβρίου 2004 με το υπ. αριθμ. 247/2004 βούλευμά του απέρριψε τις εφέσεις τους και επικύρωσε το σχετικό βούλευμα για την παραπομπή τους σε δίκη.
Επίσης το Ε' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ. αριθμ. 1257/2006 απόφασή του στις 17 Μαΐου 2006 απέρριψε τις αιτήσεις των τριών κατηγορουμένων για την αναίρεση του 247/2004 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πατρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου