"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Φόβοι για δεξιά στροφή στο ∆ΝΤ



Ως ουσιαστική απώλεια για την Ευρώπη, την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα θεωρούν οι Βρυξέλλες την αδρανοποίηση που προεξοφλείται πως θα επέλθει για τον Ντοµινίκ Στρος - Καν. Οπως εξηγούν οι αρµόδιοικοινοτικοί, ο κ. Στρος -Καν ήταν αυτός που έδωσε ευρωπαϊκό χρώµα στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο µε µια σειρά από ενέργειες, κυρίως µετά το ξέσπασµα της διεθνούς οικονοµικής κρίσης του 2008.

Κατ’ αρχάς εισηγήθηκε την ενεργό ανάµειξη του Ταµείου στις χώρες της Ενωσης που δεν ανήκουν στο ευρώ, όπως η Λετονία, αποφεύγοντας µάλιστα παραδοσιακές συνταγές που έχει χρησιµοποιήσει το ∆ΝΤ τις περασµένες δεκαετίες στηΛατινική Αµερική και τον τρίτο Κόσµο.

∆εύτερον, µετείχε στα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα αρχικά και εν συνεχεία για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία διασφαλίζονταςέτσι τη συνοχή και διατήρηση της ευρωζώνης και του ευρώ – και πείθοντας ακόµη και τους απρόθυµους εταίρους, όπως η Γερµανία,να εισφέρουν τα απαραίτητα ποσά.

Τέλος, συνέβαλε στην αλλαγήτης φυσιογνωµίας του∆ΝΤ δίνοντάς του µεγαλύτερη κοινωνική διάσταση, όπου οι λέξεις απασχόληση και ανάπτυξη άρχισαν να ακούγονται περισσότερο από τις λέξεις λιτότητα και δηµοσιονοµική πειθαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως υπεύθυνο µελετών και δεξί του χέρι επέλεξε τον Ολιβιέ Μπαλσάρ, Γάλλο µεν αλλά µε διδακτορικό από το ΜΙΤ, που έχει ειδικευθεί στην καταπολέµηση της ανεργίας.

Ειδικά η έµφασή του στην ευρωζώνη και στα προγράµµατα για τις χώρες της περιφέρειας προκάλεσαν στην εαρινή σύνοδο του ∆ΝΤ, την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ, του Καναδά και ορισµένων αναδυόµενων οικονοµιών, που τον κατηγόρησαν ακόµη και ότι σπαταλά τα χρήµατα του Ταµείου σε χώρες που δεν µπορούν να σωθούν. Υποστήριξαν ότι ο επικεφαλής του ∆ΝΤ παραβιάζει το τρίπτυχο των προγραµµάτων του Ταµείου, το οποίο συνίσταται στο λιτότητα – υποτίµηση – αναδιάρθρωση χρέους. ∆εδοµένου, είπαν, ότι η υποτίµηση είναι ανέφικτη, οφείλει το Ταµείο να προχωρήσει τουλάχιστον στην αναδιάρθρωση του δηµοσίου χρέους.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτό θα ήταν και το αντικείµενο της συνάντησης του ΝτοµινίκΣτρος - Καν µε την Ανγκελα Μέρκελ,αλλά και της παρουσίας τουστο σηµερινό Eurogroup.

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ. Κοινοτικές πηγές έλεγαν χθες ότι ο «ευφυής Γάλλος» είχε βρει µια φόρµουλα διαµεσολάβησης µεταξύ των διαφορετικών απόψεων εντός της ευρωζώνης για το µέλλον του ελληνικού χρέους – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν θέλει να ακούσει ούτε καν για επιµήκυνση, της Γαλλίας που συζητά την επιµήκυνση και την πρόσθετη βοήθεια, της Γερµανίας που τα συζητά όλα, της Κοµισιόν που κατά βάθος θέλει την αναδιάρθρωση αλλά επισήµως λέει όχι. Βάσειαυτής της φόρµουλας, σύµφωνα µε ακριτοµυθίες µελών του Eurogroup, θα υπήρχε και πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα µε αυστηρότερο πρόγραµµα και κάποιας µορφής αναδιάρθρωση προ του 2013, έτσι ώστε το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας να κατανεµηθεί καιστους ιδιώτες και στους φορολογούµενους και φυσικά στη χώρα.

Μετά την απαξίωση του επικεφαλής του ∆ΝΤ, λένε στις Βρυξέλλες, ασφαλώς θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά δεν θα είναι τόσο καθοριστικές για τα άµεσα ζητήµατα, όπως της Ελλάδας, που αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόµο του. Οµως ενδέχεται το Ταµείο να επιστρέψει στην εποχή όπου κυριαρχούσε η µακρά χειρ της Ουάσιγκτον και αυτό θα είναι ακόµη µια ένδειξη της εξασθένησης του διεθνούς ρόλουτης Ευρώπης. Γι’ αυτό,όπως σηµειώνουν, δεν φταίει καµιά καµαριέρα…
Στην έδρα της Ε.Ε. εκτιµούν ότι η αποµάκρυνση του Στρος-Καν θα καθυστερήσει το πακέτο για την Ελλάδα

Τα σενάρια για τη διαδοχή και οι µετασεισµοί στην Ευρώπη

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου είναι Ευρωπαίος και ο πρόεδρος της Παγκόσµιας Τράπεζας Αµερικανός: αυτό προβλέπει µια «συµφωνία κυρίων» που χρονολογείται από τη σύνοδο του Μπρέτον Γουντς, το 1944. Και η συµφωνία αυτή τηρήθηκε µέχρι τώρα πιστά. Καθώς όµως οι αναπτυσσόµενες χώρες αποκτούσαν δύναµη και αυξηµένο οικονοµικό βάρος, άρχισαν να ζητούν την αναθεώρηση αυτής της συµφωνίας και την εκλογή των νέων προέδρων των δύο σωµάτων µε ανοιχτό και διαφανή τρόπο.

Ηδη πριν από τη σύλληψη τού Ντοµινίκ Στρος-Καν φαινόταν πιθανό ο διάδοχός του να είναι από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία ή µια άλλη αναπτυσσόµενη χώρα. Ανάµεσα στα ονόµατα που κυκλοφορούν είναι κι εκείνο του Κεµάλ Ντερβίς, πρώην υπουργού Οικονοµικών της Τουρκίας και πρώην αξιωµατούχου στο Brookings Institute. «Θεωρώ πολύ πιθανό ότι ο διάδοχος του Στρος-Καν δεν θα είναι Ευρωπαίος, και ότι θα αποµακρύνει τις προτεραιότητες του ΔΝΤ από την Ευρώπη», επισηµαίνει ο Ζαν Πιζανί-Φερί, διευθυντής του οικονοµικού ιδρύµατος Bruegel.

Θεωρητικά, θα µπορούσε ο επόµενος διευθυντής του ΔΝΤ να είναι και πάλι Ευρωπαίος. Υποψήφιοι υπάρχουν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, για παράδειγµα, ήταν επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του ΔΝΤ για µια δεκαετία και πιστεύει ότι το Ταµείο πρέπει να παρέµβει πιο αποφασιστικά για την αντιµετώπιση της φτώχειας και τη σταθεροποίηση της οικονοµίας. Θα µπορούσε θαυµάσια, λοιπόν, να διεκδικήσει τη θέση – πολύ περισσότερο που Βρετανός δεν έχει διευθύνει ποτέ το ΔΝΤ. Υπάρχει όµως ένα πρόβληµα: θα χρειαζόταν τη στήριξη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάµερον. Κι αυτό ο τελευταίος το έχει αποκλείσει...

Κρίσιµη αναµένεται να είναι η σηµερινή συνεδρίαση στα διεθνή χρηµατιστήρια. Σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε έλληνας αξιωµατούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ, «η σύλληψη του ΣτροςΚαν ασφαλώς και µπορεί ναπροκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα, αλλά δεν πρόκειται να µεταβάλει την πολιτική που ακολουθεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα». Ωστόσο, ακόµη και αυτές οι βραχυπρόθεσµες καθυστερήσεις γύρω από τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτηµα θα µπορούσαν να προκαλέσουν πανικό στις ξένες αγορές, να εκτινάξουν τα spreads µεταξύ των ελληνικών και των γερµανικών οµολόγων και να αυξήσουν το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου. Σύµφωνα µε τον Ντέιβιντ Μπιούικ, από τη χρηµατιστηριακή BGC Partners, η σύλληψη του Στρος-Καν θα µπορούσε να έχει ένα βραχυπρόθεσµο αρνητικό αντίκτυπο στο ευρώ, αλλά η πολιτική που ακολουθεί το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ. Ο υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε σε δηλώσεις του χθες το βράδυ στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF, τόνισε ότι η σύλληψη του Ντοµινίκ Στρος-Καν δεν επιβαρύνει τις προσπάθειες διάσωσης υπερχρεωµένων χωρών της ευρωζώνης. Ο Σόιµπλε δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: , ΕΙΡΗΝΗ ∆. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου