Πώς θα σας φαινόταν αν στην πρώτη
συνέντευξη για δουλειά σάς ζητούσαν ένα δείγμα γραφικού χαρακτήρα; Οι
Γάλλοι κυρίως εισάγουν τη νέα τάση και βγάζουν τις γραφολογικές μελέτες
από το περιθώριο, επαναφέροντας τη... χειρόγραφη λογική στην εποχή των
υπολογιστών.
Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου το 50-75% των διαφόρων εταιρειών
κάνουν κάποιου είδους χρήση γραφολογικών αναλύσεων έστω και
περιστασιακά. Ομως, πολλές γαλλικές φίρμες που χρησιμοποιούν τη
γραφολογία για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων διστάζουν να μιλήσουν
ανοιχτά επειδή πρόκειται για μία πρακτική που δεν μπορεί να θεωρηθεί
σύγχρονη ή καθολικής εφαρμογής.
Ανεξάρτητη έρευνα που έγινε το 1991 διαπίστωσε ότι το 91% των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών στη Γαλλία έκαναν τότε χρήση γραφολογικών αναλύσεων. Τα σημερινά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από αρχεία των ίδιων των γραφολόγων.
Τελικά τι μπορεί να αποκομίσει μια εταιρεία από την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων σχετικά με τους υποψήφιους εργαζομένους της;
Οπως διευκρινίζει η Κατρίν Μποτιό, από τις πιο γνωστές γραφολόγους στη Γαλλία, αυταπατάται βέβαια όποιος πιστεύει ότι συνάδελφοί της αποφασίζουν για μία πρόσληψη. «Συνήθως οι πελάτες ζητούν τη γνώμη μας όταν έχουν καταλήξει σε μια μικρή λίστα υποψηφίων. Αυτοί λοιπόν καλούνται να γράψουν χειρόγραφα μία επιστολή όπου θα αναλύουν τα κίνητρά τους για την αίτηση στη συγκεκριμένη εργασία. Εμείς θα εξετάσουμε στη συνέχεια αυτές τις επιστολές και θα ενεργήσουμε συμβουλευτικά. Συχνά η δική μας παρέμβαση επιβεβαιώνει την εντύπωση που έχει ήδη σχηματιστεί μέσω του βιογραφικού, της απευθείας συνέντευξης, ενδεχομένως κάποιων τεστ προσωπικότητας κ.λπ. Στην ουσία προσφέρουμε ένα επιπλέον εργαλείο, μια συμπληρωματική βοήθεια».
Οσο για τη διαδικασία καθεαυτή, πρόκειται για μια σύνθετη τεχνική που συνδυάζει και αναλύει σειρά παραμέτρων, όπως το μέγεθος των γραμμάτων, τις γωνίες, την κλίση, το σχήμα, τα περιθώρια, τη διάταξη, ακόμη και την πίεση στο στιλό και τις αποκλίσεις από το εκπαιδευτικό πρότυπο.
«Η βασική αρχή είναι ότι το γράψιμο αποκαλύπτει την προσωπικότητα. Η γραφολογία λοιπόν μελετά την ενέργεια που καθοδηγεί το χέρι αλλά και το μήνυμα που ασυνείδητα όσο και συνειδητά προσπαθεί ένα πρόσωπο να περάσει», επισημαίνει ο Μπέρτραμ Ντουράντ, στέλεχος εταιρείας ερευνών με σπουδές γραφολογίας στη Νέα Υόρκη.
«Επειδή δεν μπορούμε να μετρήσουμε το δείκτη επιτυχίας της μεθόδου κάνοντας χρήση μαθηματικών ή στατιστικών στοιχείων, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματική. Αλλωστε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πελάτες απευθύνονται σε μας αποδεικνύει ότι είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα». Αυτό είναι το επιχείρημα πολλών επαγγελματιών του χώρου, που εξηγούν ότι πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική βασισμένη στις αρχές του Γιουνγκ.
Πώς εξηγείται τώρα η γαλλική εμμονή;
Υπάρχει η άποψη ότι παίζει το ρόλο της η... εθνική ροπή προς το αφηρημένο, αλλά και μια ενστικτώδης αντίδραση στα αμερικανικής προέλευσης τεστ προσωπικότητας και την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων σε συγκεκριμένα πρότυπα. Βοηθάει επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για τεχνική που γεννήθηκε στη Γαλλία από τον καθολικό ιερέα Ζαν-Ιπολίτ Μισόν.
«Γράψε μου στο... φύλλο μου να σου πω ποιος είσαι»...
(ΠΗΓΗ: BBC)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου